Skocz do zawartości

Zestaw Kluczy Do Motocykla

ogin

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem kluczy do motocykla. Czy ktoś może polecić coś w rozsądnej cenie (<200pln)? Chciałbym zestaw z grzechotką. 

Zastanawiam się nad tym Proxxonem:

http://allegro.pl/proxxon-23110-zestaw-kluczy-24-elem-klucz-klucze-i4501146808.html

Mam odrobinę większy zestaw, kupiony trzy czy cztery lata temu, używałem tych kluczy do przeróżnych prac domowo-motocyklowych w zakresie nazwijmy to amatorskim - nie pracuję w serwisie moto ale też nie stronię od prac ręcznych :smile:. Nie mogę o firmie powiedzieć złego słowa, nic się nie wyszczerbiło, nie złamało, nie pogięło. Poczekaj na inne wypowiedzi ale ja z czystym sumieniem mogę polecić markę. Rzecz jasna taki banał jak "sprawdź ile z tych kluczy pasuje do twoich potrzeb" nie musi tu padać? ;)

Rzuć okiem na opinie i zestawy czeskiej firmy Honiton - też mogę polecić ale nie wiem czy ich komplety Ci przypasują do zastosowania.

Edytowane przez Marek123 (wyświetl historię edycji)

KONTO DO SKASOWANIA

1/4 cala będzie bardziej przydatna

u siebie mam różne zestawy od 1/4 do 1c i najcześciej do łapy idzie 1/4 i 1/2, ewentualnie płaskie z grzechotką, w to też warto się zaopatrzyć, bardzo przydatne tam gdzie chrzechotka nie wejdzie a kręcenie płaskim doprowadza do szału

Bus, bagażówka

stała trasa Łódź-Paryż(F)-Łódź

663-231-860

1/4 cala będzie bardziej przydatna

potwierdzam, przy motocyklu najczęściej używane, 

przy japończykach najczęściej używa się 8, 10, 12, 14, 17, 22, 27, 30. 32 i 36 czasem 7 do opasek 13 przy europejskich + torxy

do 12 na 1/4 cala bo 1/2 cala nie podejdą pod większość schowanych we wnękach śrub z 3/8 cala jest podobnie

polecał bym się skupić na 1/2 cala (od 10-12 w górę) i 1/4 cala od 5-6 do 13mm

napewno będą też potrzebne imbusy od 3 do 8 minimum

jeśli chodzi o klucze do świec, najlepsze są z kompletów od motocykla, większości świec nie da się odkręcić kluczem na 1/2 cala bo nie można podejść (chyba że po wyjęciu silnika ;)

proxon bardzo dobra firma, ale na pewno nie tania :smile: ale ten zestaw bym odpuścił.

polecam dołożyć na taki: PROXXON PRK 23040

http://allegro.pl/proxxon-23040-zestaw-kluczy-klucze-nasadowe-1-2-i4541996335.html

Edytowane przez Soltys (wyświetl historię edycji)

Ewentualnie poszukaj sobie zestawu Yato bądź Honitona. Do domowego majsterkowania wystarczą w zupełności. Posiadam takie zestawy od kilku lat i jakoś do tej pory nic nie udało mi się popsuć :P 

Mowa o takich zestawach : 

http://allegro.pl/zestaw-kluczy-nasadowych-yato-94-yt-1268-i4539795150.html

http://allegro.pl/zestaw-kluczy-nasadowych-94el-klucze-honiton-fv-i4522829285.html

Osobiście gdybym miał znowu wybierać to Yato bym sobie odpuścił. Mam walizkę z fajnym zestawem kluczy ale niestety duża grzechotka się rozsypała a największy imbus pękł (jakość dostateczna). Nigdy więcej Yato :smile:
Zawsze wolałem wydać trochę więcej i mieć lepsze klucze czy elektronarzędzia.
Mam mały komplet Proxxona i klucze płaskooczkowe jest niezniszczalny i szczerze mogę polecić te narzędzia jak chyba i wszyscy.
Pozdrawiam

Wszystko zależy w jaki sposób użytkujemy klucze grzechotki itp.. swojego czasu udało mi się rozwalić grzechotkę WÜRTHa. Gorna półka z dożywotnią gwarancją.

Od tamtej pory nie używam grzechotek do prac w których trzeba użyć większej siły, od tego mam sztywne klucze. . :smile:

Pozdro :smile:

• 1 miesiąc temu...

Ja również mam większy zestaw Proxxona i użytkuję go od jakiś 5 lata bardzo intensywnie. Nic absolutnie mi się do tej pory nie zepsuło !!! Mój kolega pracuje na serwisie Hondy w Niemczech i tam również od zawsze używają tylko i wyłącznie Proxxona.

Gorąco polecam tą firmę.

• 1 miesiąc temu...

A co sądzicie o narzędziach w średniej cenie, jak np. Proline? Sam chętnie kupowałem ich klucze, nigdy nie miałem z nimi problemów, a stale ktoś kieruje w moją stronę uwagi, że lepiej jakbym załatwić sobie Honitton, albo Proxxon. Jestem zdania, że nie warto przepłacać, w końcu większość z nas nie prowadzi warsztatu, a narzędzi korzysta raz na jakiś czas.

Kiedyś jako handlowiec miałem do czynienia również z tą marką.

Jeśli za drobne prace uważasz przykrecenie gniazdka bądź będziesz  odkrecał akumulator 3 razy w roku to wystarczą.

Mnie już nie stać na klucze pokroju Topex, proline etc bo zazwyczaj się kończy na tym,że i tak kupuję później to co chciałem na początku.

Przerobiłem to na zjechanych srubokretach, totalnie podnoszące ciśnienie kombinerki  oraz nie trzymanie wymiaru przez klucze.

Ostatnio kupiłem zaciskarke NWS bo już na barachło wydałem ponad 100 i wszystkie skończyły w koszu...

Może nie od razu trzeba kupować wszystko to co najlepsze ale może to czego najczęściej używasz.

Czasami naprawdę są dobre promocje na rzeczy z górnej półki a uwierz mi posłużą Ci jeszcze długo.

To mówiłem ja domowy użytkownik nie profesjonalista :hihi:

A jakie prace w takim razie wykonujesz, że potrzebujesz kupować drożyznę? Ja raczej też skupiam się na zwykłych domowych, odczasowych naprawach, lubię też nieco pomajesterkować i jak pisałem wcześniej, wszystko gra z tymi narzędziami. Może trafiłeś na złą partię? Topex to chyba już też co innego niż np. Proline...

Ja dorzucę tylko swoje dwa słowa lub trzy ;)

W pracy na warsztacie (ciężarówki) chłopaki używają już praktycznie tylko kluczy Yato i nic się z nimi nie dzieje złego, oczywiście do momentu, kiedy ktoś nie przesadzi z siłą. Wybaczcie, ale każda grzechotka podda się w końcu, jeśli będzie służyła do luzowania starych śrub przy użyciu przedłużki z rury. Grzechotka jest po to, by nie przekładać co chwilę klucza, ew czasami nie da się pod danym kątem klucza sztywnego podłożyć. Zapieczone śruby należy, jeśli to tylko możliwe, luzować za pomocą sztywnych przedłużek z kwadratem.

Ja w domu używam kluczy Covala i też nie narzekam. Przy remontach samochodów, ciągnika czy motocykli sprawdzają się bardzo dobrze - zawsze warunkiem jest odpowiednie użytkowanie. Jeśli mechanik się postara to zepsuje każdy klucz, nawet najlepszej na świecie marki, bo stal ma swoją wytrzymałość.

Jasne, że Yato i Coval to nie są marki najlepsze na świecie, ale do amatorskich zastosowań bardzo dobre i co najważniejsze przystępne cenowo.

Imbusy niestety są wg mnie szczególnie narażone na uszkodzenia, bo nierzadko śruby są bardzo mocno zapieczone, a nawet dajmy na to nr 8 też nie jest szczególnie "bogaty w materiał", a siłę musi pokonać dużą.

Poprę też, że wszystko typu Topex itp lepiej omijać z daleka, nawet do zastosowań domowych, chyba, że ktoś tylko dokręca tym siodełko w rowerze lub uchwyty drzwi w szafkach kuchennych ;)

Kiedyś też kupowałem narzędzia "marketowe", ale już od tego odchodzę i wolę mniej, a lepszych firm.

Co prawda kupiłem w Biedronce za 10 zł klucz francuski (tzw. żabę) do rur i mi służy, ale używany tylko sporadycznie. Jednak w pracy mamy Covala i nie ma porównania. Ten mój ma takie luzy, że czasami ciężko rurą obrócić, bo się ślizga (nie można go dobrze ustawić), Covala trzymają jak przyspawane ;)

Teraz podkreślę, że to tylko i wyłącznie moja opinia :smile:

Edytowane przez s2nter (wyświetl historię edycji)

Kiedy wsiadam na motocykl, budzę się ze snu i zaczynam prawdziwie żyć...

Różne prace domowe. Ostatnio robiłem podest w ogrodzie i osadzałem drzwi w domu na długich ślubach. Musiałem pojechać po dobre bity bo wszystkie marketowe padły (ostatnio w miarę Lange działają z tych tańszych chociaż jeśli nie potrafi się użytkować to zniszczyć wszystko).

Bardzo sobie chwalę klucze płaskie Dedry, które LM sprzedawał za grosze (komplet 12 kluczy płasko oczkowych wyszedł o połowę taniej niż zwykły chińczyk.

Pilnik Yato ostatnio mi pękł, będę miał czas to spróbuję zareklamować.

Wiertła? Kup proline i spróbuj powiercic w przykładowej blokowej płycie dziurkę pod obrazek - powodzenia.

czasami kupię coś z Neo cześć się sprawdza ale NIGDY proline czy Topex chociaż ostatnio dyskutowałem z przedstawicielem i mnie nie przekonał tzn nie podjął prostego wyzwania...

Rozumiem, że czasy są różne ale już nie kupię barachla bo nie mam czasu później jeździć do sklepu po bity np gdy trzymam płytę KG 1200x2600 czubkiem głowy i uchem gdy na zwykłej pchelce od razu niszczy się bit...np

Późno moim zdaniem wywodów wystarczy a Ty dojdziesz do tego samego zdania jak trochę po pracujesz zjesz nerwów i wydasz niepotrzebnie 2 razy więcej kasy niż pplanowłeś.

Chyba, że jakoś się zmieniła od momentu kiedy obchodzę długim łukiem półki z tym sprzętem.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Ja bym siostry nie oddał ale gdybym miał taki zestaw to pewnie rozkręciłbym wszystko co by mi podeszło pod rękę ale nie wiem czy później bym to złożył ...

• 2 lata później...

Cześć. Ciekawą i dosyć zróżnicowaną ofertę znajdziesz w Unior Tools. Mają też ceny w kilku segmentach. Ja brałem od nich grzechotkę z multitoola do mojego motoru pasują idealnie i dosyć czesto z nich korzystam. Może nie cena mnie urzekła, ale przede wszystkim dobre wykonanie i jakość stopu. pozdrawiam.

• 4 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

Przeleciałem całe Pabianice żeby znaleźć grzechotkę Uniora i nic w sklepach nie mieli. mieli jakieś inne, ale tych firm akurat nie znam i nawet zbytnio nie widziałem ich na forach. może coś w galerii, albo manufakturze znajdę, ale to płonne nadzieje, bo nie przypominam sobie żeby tam były sklepy z narzędziami. zastanawiam się nad selgrosem, ale nie mam wejściówki żeby tam wejść. może ktoś da namiary na stacjonarny sklep z uniorem w łodzi? Będe głęboko wdzięczny! sezon się po woli zbliża.