Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Chopper 125 Na Kat.b

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie :smile:

Motocykl planuję faktycznie kupić na wiosnę przyszłego roku w okolicach 5-6 tysięcy, głownie będę się poruszał po mieście ale wiadomo latem gdzieś się wyskoczy poza miasto. Szukam już teraz informacji bo przed wiosną chcę już wiedzieć co chcę :biggrin:
Trochę w necie pogrzebałem i w takich cenach coś się wybierze ale potrzebuję porady który będzie najlepszy, który będzie najmniej awaryjny, jakie są faktyczne koszta eksploatacyjne i dostępność części.

Najbardziej podobają się :
Yamaha Virago
Honda Shadow / Rebel
Suzuki Marauder
Kawasaki Eliminator

Poczytałem również na innym forum to najbardziej są polecane motocykle z V2 czyli Yamamha Virago i Honda Shadow :riding:

W przypadku Hondy Shadow to chyba lepiej na łańcuchu czyli do rocznika 2001 niż kardana ?

A co Wy na to ? Faktycznie są trwalsze, mniej awaryjne a koszty eksploatacyjne nie dużo większe ?

Proszę o informacje użytkowników i osoby które doświadczyły w/w motocykli :smile:

Dzięki, pozdrawiam

Garos :smile:

Edytowane przez Garos (wyświetl historię edycji)

... a to moja historia AR : 155 2.0 TS, 164 3.0 V6, 166 2.4 JTD

www.fotokadry.wordpress.com

Opublikowano

Na wiosnę przyszłego roku mówisz? To rozejrzyj się może już za czymś w okolicach co najmniej 250ccm! Myślę, że na fali rozentuzjazmowanych tłumów kierowców z kategorią B mogą dalej zmieniać przepisy i pozwolą też jeździć bez prawka na A z jeszcze wyższą pojemnością :P

Opublikowano

Mówiąc krótko jak chcesz pojeździć śmigaj na prawko na 125 po 2ch tygodniach będziesz czuł niedosyt.

Wtedy możemy ci pomóc bo w tych pojemnościach większość z nas ma doświadczenie

Opublikowano

Albo tylko na chęciach się skończy ;) Generalnie zwłaszcza przy starszych rocznikach - bardziej liczy się ten konkretny egzemplarz, niż cała grupa czy model danego producenta...

Opublikowano (edytowane)

Ma być 125.

Po kilkudniowym studiowaniu na temat motocykli zdecydowałem, że chce Hondę Shadow lub Yamaha DragStar ale pojawiło się kolejne pytanie jako, że będę więcej jeździł po mieście i tak :

- Shadow jest na łańcuchu ale chłodzone cieczą czyli na plus ciecz ale niestety łańcuch

- DragStar bywają z wałem kardana czyli to jest plusem ale chłodzone powietrzem i to jest na minus przy jeździe w mieście

Hmmmmm

A może jest jakiś inny z wałem kardana i chłodzony cieczą ?

Opublikowano (edytowane)

Garos przy takiej pojemności wał kardana może okazać się minusem nie plusem...

Poza tym jeśli myslisz że studiowanie wystarczy możesz się przeliczyć

przed zakupem trzeba dosiąść rumaka bo może okazać się że na przykład sprzęt jest

ewidentnie dla kogoś o innych wymiarach więc radzę pojeździć podotykać posłuchać, powąchać...

a zobaczysz że teoria musi być poparta empiryczną weryfikacją  :smile:

P.S. 

Idź na prawko bądź facetem (moja żonka jeździ na ds650) :P

Edytowane przez Fizyk (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Wow, i to jest dopiero wypowiedź od A do Z. Szacunek za chęci :smile:

Opublikowano (edytowane)

Marek123 dzięki za dokładny opis, bardzo fajnie się czytało ten laboracik :biggrin:

Faktycznie trzeba się przymierzyć do motocykla i wybrać ten najwygodniejszy (na szczęście nie jestem wielkim facetem) a jeśli chodzi o strój to wiem, że nie ma co żałować bo głowę i życie ma się jedne.

Właśnie miałem w planach wybrać się na Moto Weteran Bazar i sobie popatrzyć a i dobrze, że przy okazji będę mógł sprawdzić co będzie mi pasowało.

Dzięki, pozdrawiam

Garos

PS.A jaką fotografią się zajmujesz ? :smile:

Opublikowano

To prawda, że trzeba się przymierzyć. Ja chciałem horneta, albo fazera, wystarczyło, że się przejechałem VFR'ką i się zakochałem i o innym już mowy nie było
Pozdrawiam i życzę udanego zakupu!

Opublikowano

Garos... sprawdź 125tkę a potem przejedź się czymś w okolicach 1000..... gwarantuję że pójdziesz na prawko i nie bedziesz szukał półśrodków

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sam miałem ten sam dylemat z wyborem 125. Jako, że jestem dość wysoki i ciężkawy, brałem pod uwagę tylko duże maszyny takie jak Shadow czy Intruder. Ostatecznie skończyło się na Hyosungu GV125 Aquila, który wielkością jest porównywalny do Shadow. 

Niestety w związku z nowymi przepisami ceny 125, a zwłaszcza czoperków poszły strasznie w górę. Ja nie chciałem czekać, ale nie wiem, czy nie taniej byłoby zrobić prawko "A" i kupić większą pojemność. 

Opublikowano

Ja tylko wspomnę, że przy tych pojemnościach chłodzenie powietrzem nie jest problemem. Sam 3 lata przelatałem na Zipp Nitro 250, właśnie chłodzonym powietrzem i nie było problemów nawet w ciężkich korkach. Te silniki są dobrze zaprojektowane a fakt, że to dość stara konstrukcja niewiele zmienia. W większości są nie do zajechania.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano (edytowane)

A teraz ja pozwolę sobie wyrazić swoje zdanie i ukazać finał moich przemyśleń... Sam mimo fali krytyki dwóch biegunów nastawienia do 125 (pierwszy - to zmotoryzowani "więksi koledzy" przekonujący do kat A i większego sprzętu, drugi - osoby niezwiązane z 2 kołami opowiadający jakie to niebezpieczne że zaraz się zabiję zaliczę od razu glebę itd itp) dokonałem zakupu 125 i jeszcze do tego chińczyka i nie żałuję ani trochę...

Oczywiście na zimę mam cel odłożenia na kurs kat A , i jak zdam będę się przymierzał do zakupu większej maszyny . Kilka lat temu moja przygoda z motocyklami zakończyła się na etz 250 i jawą ts 350 w realiach wiejskich , zatem czułem że 125 nie wystarczy mi na długo :smile: Po łodzi i 125 fajnie się śmiga ale mam duszę wszędołaza i mam ochotę pozwiedzać różne kąty....

Mam nadzieję że odczuję życzliwość kolegów i koleżanek z Forum i będą mieli ochotę pomóc w wyborze , radą , przymierzeniem się do maszyn i sprawdzenia która Mnie uraczy ...

Sam byłem uparty i mimo wielu rad kupiłem co chciałem i nie żałuje - i także radzę iść tą drogą :smile:

Edytowane przez Mark_Ka (wyświetl historię edycji)

ekowkuchni.pl - Już niedługo zjesz zdrowo i smacznie :smile:

• 6 miesięcy temu...
rafal_szwankowski
Opublikowano

Cześć, najważniejsze aby być zadowolonym z zakupu i nie żałować, sam miałem dylemat czy kupowac 125tke czy robic egzaminy na kat.A i wyszłem z przekonania ze lizne juz smak przygody motocyklowej i życia motocyklowego na 125cm i kompletnie nie załuje, w przyszlym roku bede robil kat.A i wtedy przesiade sie na cos wiekszego a z racji ze mam pociagniecia do chooperow, cruiserow to w te strone bede szedl na pewno, teraz posiadam na poczatek Suzuki Intruder VL z ktorego poki co jestem bardzo zadowolony! :smile:

Pozdrawiam serdecznie

Opublikowano

Nie warto studiować - trzeba praktykować :smile:  AVE!

Opublikowano

To i ja się wypowiem :smile: Kupiłem 125tkę:smile: Również nie żałuję, mimo przymiarki do kat. A i czegoś większego. Ale się nie śpieszę. Pojeżdżę trochę na swoim Junaku a może w przyszłym roku pójdę na kurs i coś większego nabędę. Wszystko zależy do czego Ci moto. Ja na co dzień śmigam autem i na moto wychodzę wieczorem śmignąć do Carnocina i okolic bo jest gdzie odpocząć i się zrelaksować. Do tego celu większa pojemność mi nie jest potrzebna. A do tego jeszcze nie mam odwagi jeździć szybko i może to, że aktualnie swoje moto docieram pozwala mi uczyć się szacunku do drogi, ograniczonego zaufania do kierowców i podziwiania rzeczy, których nie widziałem zapitalając samochodem.

• 2 lata później...
Opublikowano

Witam ja latałem i na małych i na dużych , a teraz ze względu na ekonomię stwierdziłem że czas na 125 chińskie i mam obecnie rometa zetkę 125 i pokażcie mi japońca który spali poniżej 3l w mieście .100 km/h które wyciągnie na miasto jest w sam raz .W garażu mam gsxr600 k4 i nie powiem jest frajda ale okupiona kosztami więc do poruszania się z punktu A do punktu B wole jeździć tym chinolem i części są za darmo (eksploatacyjne)w porówaniu z suzuki .Wcześnej były zx7r gsxf oraz wiele innych włącznie ze skuterem ,a zaczynałem od motorynki :-) pozdrawiam wszystkich