Skocz do zawartości

Resuscytacja Polska Vs. Uk.

Rebel

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Właśnie ukończyłem kurs pierwszej pomocy przedmedycznej u mojego nowego pracodawcy - firmy angielskiej. Każdy pracownik musi taki kurs w tej firmie przejść, jako część szkolenia BHP. Kurs fajny prowadzony na luzie bez zbędnego zadęcia. Jedna rzecz mnie tylko strasznie zdziwiła: wykładowca wyraźnie zaznaczał że podczas resuscytacji - nie dmuchamy powietrza w usta poszkodowanego.  W PL uczono mnie że 15 uciśnień i dwa oddechy.

Nawet jakiś zabawny filmik na necie jest o tym:

Tu pytanie do ekspertów: jak to się ma do polskich nauk o pomocy przedmedycznej.

Live slow!!!

Jeśli jest to cycata blondyna to robisz 30:2 - jeśli zażygany troll - to tylko uciskasz (no chyba, że chcesz coś złapać) - to tak w ogólnym skrócie... jakieś pytania? :biggrin:

kamaras

ccm250.png

Wszystko się zgadza. Też mnie tak uczono na szkoleniu w TOPR.

Poniżej link tłumaczący skąd te różnice.

http://www.mp.pl/oit/krazenia/show.html?id=57429

Pozdrawiam

Edytowane przez arteklik (wyświetl historię edycji)

Europejska Rada Resuscytacji czy jak to się tam k... zwie dochodzi do wniosku że skoro większość i tak nie potrafi robić tego poprawnie to niech nie tracą czasu. Wpompowanie powietrza w żołądek nie poprawia samopoczucia pacjenta ewentualnie może powodować że się porzyga a cześć z tego dostanie się do płuc.

Dodatkowo są bardzo duże opory by pacjenta dmuchać bez odpowiedniej maski czy innego sprzętu i to pomijając już nawet to co kamaras napisał. Ludzie nawet w garniturach to zawsze może być bogaty cpaluch lub ekskluzywna k.... zatem jak bez sprzętu to mozna co nawyżej "dmuchać" najbliższą rodzinę bo cała reszta może mieć HIV czy żółtaczkę. 

Nawet dyspozytor z pogotowia powie że jak nie chcesz to masz nie dmuchać a skoncentruj się na uciskaniu. Zatem nasze wytyczne bardzo się nie różnią, co oczywiście nie oznacza że jak można wentylować poszkodowanego to należy to robić. Szczególnie gdy problem dotyczy dzieciaków.

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Zgadza się. U dorosłych najczęstszą przyczyną zatrzymania krążenia są problemy kardiologiczne (sercowe) dlatego należy się skupić na uciskaniu klatki piersiowej - na środku klatki piersiowej (w osi mostka na wysokości linii sutkowej).

Natomiast u dzieci przyczyna może być oddechowa - dlatego RKO zaczynamy od 5 oddechów ratowniczych - następnie 30:2 ...

kamaras

ccm250.png

Ridrick i kamaras zgadzam się z Wami w 100% :smile:

Jeżeli musisz wybierać pomiędzy byciem sobą a realizacja marzeń, zastanów się czy to napewno Twoje marzenia...