Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

O Pojemności 250-450 Cm Do 8000Zl

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam zamiar kupić enduro/hard enduro mam 21 lat i 72 kg wagi 182cm wzrost. Chce motocykl o pojemności 250-450 cm do 8000zl głównie zależy mi na niezawodności i trwałości, nie ukrywam, że na remonty chce wydawać mało wiec tak to wygląda. Będę jeździł po lesie piaszczystych drogach a czasem tor , miałem kupić yz 250 ale podobno remonty drogie i często trzeba je robi.
Doradźcie coś

Opublikowano

YZ 250 to typowy wysilony cross, więc tego typu moto nie będzie dla ciebie dobre. W tej kasie dobrym rozwiązaniem może być Suzuki DRZ 400E, silnik wytrzymały i mocny, moto daje rade w terenie, ale w porównaniu do nowszych sprzętów trochę ciężkawy (raczej unikaj wersji S jest cięższa trochę inny zawias i mniej mocy) Podobne moto, ale starszej daty i nie takie mocne to Honda XR 400, za to bardzo wytrzymałe. Gdybyś doskładał trochę kasy można by poszukać Hondy CRF 250/450 X czyli wersji enduro, Yamaha WR 250/450, KTM z serii EXC 2T i 4T. Ja na twoim miejscu szukałbym jakiegoś 2T, nowej generacji. Są tak samo wytrzymałe jak 4T a koszt remontów dużo mniejszy. Niestety z nowszych i ciekawszych enduro 2T to tylko Gas Gas i KTM czyli cos ciekawego to minimum 10tyś.

Opublikowano

Weź pod uwagę jeszcze Husqvarne TE 250/450 do 10K można kupić całkiem młody i zadbany rocznik, ale 10K na moto terenowe to minimum jakie trzeba wydać aby kupić całkiem zadbany egzemplarz.

you will never know me, you can only follow me.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ze starszymi rocznikami motocykli  Husqvarny, Husaberga czy KTM byłbym ostrożny - konstrukcje są maksymalnie odchudzone (silniki) przy nieumiejętnej obsłudze łatwo o pozrywane gwinty itp. Poza tym do pewnego momentu 4T nie miały pompy oleju a jedynie smarowanie rozbryzgowe więc żeby dobrze smarować wałek rozrządu w głowicy trzeba kręcić wysoko po obrotach - innymi słowy do krajoznawczego włóczenia się po bezrożach średni wybór.

W kwocie do 8k  najlpszy wybór to Honda XR400  w dalszej kolejności Suzuki DR350 - coraz trudniej o dobry egzemplaż ale jest zdecydowanie trwalszy i bardziej niezawodny niż DRZ