Skocz do zawartości

Dla Tych Co Mają Dylemat Odnośnie Abs

siwutek

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio wpadłem na filmik:

Jeśli go nie znacie - polecam.

Powyższy post jedynie wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym.W dniu jutrzejszym ani w każdym innym następującym po tym terminie dniu - nie może on służyć przeciwko autorowi. Ponadto autor zastrzega sobie prawo i możliwość zmiany poglądów bez podawania przyczyny. Przed przeczytaniem należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Po przeczytaniu jedynie z PSYCHIATRĄ :ph34r:

Zawsze gdy zapier***am, boję się, się że z przeciwka spotkam takiego samego poje**a jak ja.

Jak ktoś tak wali klamkę hamulca na mokrym to nie dziwota, że taki jest efekt. Ja bym porównał doświadczonego bikera na ABS i tego samego delikwenta na no-ABS. To byłby ciekawy test. Nie jestem jakimś wielkim przeciwnikiem ABS... ale nie uważam, że to aż taka dobra rzecz. Są sytuacje, że ABS wydłuża drogę hamowania, np na dziurach, których w Łodzi oczywiście nie brak.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

to już chyba lepiej odda różnicę abs vs. no abs - nie ma blokowania koła na chama, a droga hamowania na mokrym

co prawda to tylko filmik 'promujący' nowy ABS Hondy, ale zawsze :smile:

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Jak ktoś tak wali klamkę hamulca na mokrym to nie dziwota, że taki jest efekt.

Dokładnie. Gdyby puścił chociaż klamkę na chwile, moto by się wyprostowało prawdopodobnie. Nie ma co gdybać, mnie ABS się przydaje raz do roku - zimą w samochodzie na lodzie.... ;)

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Oj tam, 

jak ktoś nie jest mistrzem świata, z milionem godzin ćwiczeń z hamowania, to ABS nie zaszkodzi...

A przede wszystkim jak są jakieś zmienne warunki, żwir, pasy, itd.

to po mocniejszym hamowaniu nie leży się od razu :smile:

Części do samochodów osobowych i dostawczych | Allegro

Ja sprawdzałem u siebie abs w moto i super sprawa gdy np hamujesz na jezdni z rozsypanym piachem. Byłem w szoku jak to super działa. A tego nigdy nie przewidzisz na drodze.

jak ktoś nie jest mistrzem świata, z milionem godzin ćwiczeń z hamowania, to ABS nie zaszkodzi...

Właśnie sęk w tym, że ABS może zaszkodzić. Po drugie jest to dodatkowy element, w którym czujniki mogą zawieść. W aucie ABS mam i ze 2 x uratował mi skórę, ale jestem ciekaw jak bym sobie poradził bez niego. Miałem kilka sytuacji, np raz na Matejki gdzie na nierównej nawierzchni użycie ABS spowodowało, że zwariował. Fart, że facet przede mną w porę odjechał bo byłaby jakaś niegroźna stłuczka. ABS rocznik 2012 po poprawkach w stosunku do poprzedniego modelu więc nie jakiś stary model. Tak czy inaczej w zimę na śniegu przydaje się bardziej ESP niż ABS :smile:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Po użytkowaniu moto z ABS wróć potem na ten bez to równa się gleba ,gleba,gleba prawie jak dziecko we mgle  :biggrin:

Darmowe Ogłoszenia Lokalne     Malito.pl

• 3 tygodnie później...

przetestowałem ostatnio na torze dzięki uprzejmości jej właściciela hondę CBR 600 RR najnowszy model z 2013 roku

20140620192107-f70bb1e0.jpg

i powiem szczerze że to bardzo fajna sprawa

szczególnie dla początkujących choć i ja bym chciał mieć to we wszystkich motocyklach :smile:

ujmę to tak, gdybym miał ABS od zawsze uniknął bym 2 wywrotek ;)

Edytowane przez Soltys (wyświetl historię edycji)

• 1 rok później...

Ale... ogólnikowo, układ wspomagania ABS nie jest tylko do szybszego wyhamowywania

Trzeba zacząć od tego, że ABS w ogóle nie służy do 'szybszego wyhamowania' - jego zadanie opisałeś niżej:

W większości przypadków ABS pomaga właśnie na OMINIĘCIE przeszkody

GS500 icon3.png

• 3 tygodnie później...

Trzeba zacząć od tego, że ABS w ogóle nie służy do 'szybszego wyhamowania' - jego zadanie opisałeś niżej:

powiedział bym że w motocyklu jest po to by utrzymać się w pionie ;)