Skocz do zawartości

Rower Z Silnikiem Mini Cross

mdfimage

Rekomendowane odpowiedzi

Witam przedstawiam mój drugi pojazd czyli rower z silnikiem od mini crossa o pojemności 50 cm3.

Rower zbudował sam, z małą pomocą kolegi na przełomie 2013/2014.

Idea zbudowania takiego "wynalazku" powstała z prostego powodu: często uprawiam caravaning z rodzicami (przyczepa) i nie mogłem wytrzymać tygodnia bez motocykla, montać na bagażniku rowerowym był niemożliwy, dlatego stworzyłem to cudeńko :biggrin:

W motorek włożyłem sporo pracy i wyszedł całkiem nieźle. Pewnie wiele rzeczy można było zrobić lepiej.

Silnik jest zamontowany w miejscu bagażnika, jest to 2-suwowa jednostka chłodzona powietrzem, ma około 3,5 km i w zupełności wystarcza do jazdy z prędkośćia 50-60 km/h :riding:  (15 lat, waga 78 kg)

Jeśli chodzi o napęd to zamontowałem oryginalne zębatki od mini cross, nie robiłem żadnych innych przełożeń, przerzutek itp. Silniczek ma wbudowaną automatyczną przekładnie i jakoś daje rade.Istnieje również możliwość jazdy na pedałach.

Samą procedure ruszenia z miejsca trzeba rozpocząć na pedałach (sprzęgło) potem dajemy manetke na full i jedziemy.

Ciekawostką jest że manetka chodzi odwortnie niż w motocyklu (inaczej nie mogłem jej zamontować).

Fajny sprzęt do któtkich przejazdów (miny ludzi bezcenne B) ), pali około 2 l/100 km a bak mieści 1,5 l mieszanki.

Aktualnie jest do sprzedania za 499 zł.

P.S. tak napinacz łańcucha jest zrobiony z koła od samochdziku xD :hihi:

6yfryq.jpg14vl93q.jpgo7t20i.jpg6y1r0j.jpg

fuc5jq.jpg

Dokładnie był to samochodzik coś ala LEGO :biggrin:, nie byłem nim na masie bo to za daleko jak na jego możliwośći :P

Do łodzi mam z 20 km musiałbym ze 2 przerwy robić xD

fuc5jq.jpg

Do łodzi mam z 20 km musiałbym ze 2 przerwy robić xD

No to faktycznie sprawny sprzęt wyszedł... sorry nie mogłem się powstrzymać :decayed:

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding:

Zdolniacha jesteś :smile: - w tym wieku takie wynalazki... ho ho - co to będzie za 10 - 15 lat - zrobisz moto odrzutowe? :biggrin:

Fajne pojazdy - moje gratulacje i szczery podziw!

"Be yourself, no matter what they say!"

Sting

No to faktycznie sprawny sprzęt wyszedł... sorry nie mogłem się powstrzymać :decayed:

hahah też mam z tego beke :biggrin:

Niestety nie było mi do śmiechu jak pojechałem na wycieczke i silnik się zagrzał, łańcuch spadł i zablokował, było 25 c i miałem kask i musiałem pchac go 5 km do domu  :decayed:  po drodze zgubilem jeszcze filtr powietrza

Zdolniacha jesteś :smile: - w tym wieku takie wynalazki... ho ho - co to będzie za 10 - 15 lat - zrobisz moto odrzutowe? :biggrin:

Fajne pojazdy - moje gratulacje i szczery podziw!

Szkoda że nie widziałeś pierwszej wersij tego roweru :smile:

była sobota wieczór a w niedziele rano wyjeżdżaliśmy na kemping, od razu jak pomyślałem że tydzień bez moto to wystrzeliłem do garażu wziąłem starą piłe chińską i zamonotwałem też na bagażniku (do kosza sprzęlowego na pile była zamontowana zębatka rowerowa xD), tłumik zrobiłem ze starego szlaufa a samą piłe zamontowałem za pomoc sznurków na bagażniku.

To był najgorszy wynalazek jaki ujżał światło dzienne xD :biggrin:

Podczas pierwszego odpalenia po chwili zorientowałem się razem z kolegą że tłumika nie należy robić z gumowego węża (przytopił się do ramy)

Hałas był nieznośny do tego nie moglem nim ruszyć, sprzęgło się paliło

Masakra opisze wszystko dokładnie jak zrobiłem jutro na forum w innym dziale ;)

fuc5jq.jpg

• 4 tygodnie później...