mdfimage Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Witam przedstawiam mój drugi pojazd czyli rower z silnikiem od mini crossa o pojemności 50 cm3. Rower zbudował sam, z małą pomocą kolegi na przełomie 2013/2014. Idea zbudowania takiego "wynalazku" powstała z prostego powodu: często uprawiam caravaning z rodzicami (przyczepa) i nie mogłem wytrzymać tygodnia bez motocykla, montać na bagażniku rowerowym był niemożliwy, dlatego stworzyłem to cudeńko W motorek włożyłem sporo pracy i wyszedł całkiem nieźle. Pewnie wiele rzeczy można było zrobić lepiej. Silnik jest zamontowany w miejscu bagażnika, jest to 2-suwowa jednostka chłodzona powietrzem, ma około 3,5 km i w zupełności wystarcza do jazdy z prędkośćia 50-60 km/h (15 lat, waga 78 kg) Jeśli chodzi o napęd to zamontowałem oryginalne zębatki od mini cross, nie robiłem żadnych innych przełożeń, przerzutek itp. Silniczek ma wbudowaną automatyczną przekładnie i jakoś daje rade.Istnieje również możliwość jazdy na pedałach. Samą procedure ruszenia z miejsca trzeba rozpocząć na pedałach (sprzęgło) potem dajemy manetke na full i jedziemy. Ciekawostką jest że manetka chodzi odwortnie niż w motocyklu (inaczej nie mogłem jej zamontować). Fajny sprzęt do któtkich przejazdów (miny ludzi bezcenne ), pali około 2 l/100 km a bak mieści 1,5 l mieszanki. Aktualnie jest do sprzedania za 499 zł. P.S. tak napinacz łańcucha jest zrobiony z koła od samochdziku xD 1 Cytuj
weelkoo Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Myślałem, że napinacz zrobiłeś z kółka od LEGO Fajne wozidło. Byłes nim juz na Masie?? 0 Cytuj
mdfimage Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Dokładnie był to samochodzik coś ala LEGO , nie byłem nim na masie bo to za daleko jak na jego możliwośći Do łodzi mam z 20 km musiałbym ze 2 przerwy robić xD 0 Cytuj
piotreklodz Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Do łodzi mam z 20 km musiałbym ze 2 przerwy robić xD No to faktycznie sprawny sprzęt wyszedł... sorry nie mogłem się powstrzymać 0 Cytuj Tylko Honda -> XL600V + XR400R =
Lancet Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Zdolniacha jesteś - w tym wieku takie wynalazki... ho ho - co to będzie za 10 - 15 lat - zrobisz moto odrzutowe? Fajne pojazdy - moje gratulacje i szczery podziw! 0 Cytuj "Be yourself, no matter what they say!" Sting
bartek2000335 Opublikowano 21 Maja 2014 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 Powiem ci że galancie i pomysłowo to zrobiłeś. Fajny fajny.! 0 Cytuj
mdfimage Opublikowano 21 Maja 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2014 No to faktycznie sprawny sprzęt wyszedł... sorry nie mogłem się powstrzymać hahah też mam z tego beke Niestety nie było mi do śmiechu jak pojechałem na wycieczke i silnik się zagrzał, łańcuch spadł i zablokował, było 25 c i miałem kask i musiałem pchac go 5 km do domu po drodze zgubilem jeszcze filtr powietrza Zdolniacha jesteś - w tym wieku takie wynalazki... ho ho - co to będzie za 10 - 15 lat - zrobisz moto odrzutowe? Fajne pojazdy - moje gratulacje i szczery podziw! Szkoda że nie widziałeś pierwszej wersij tego roweru była sobota wieczór a w niedziele rano wyjeżdżaliśmy na kemping, od razu jak pomyślałem że tydzień bez moto to wystrzeliłem do garażu wziąłem starą piłe chińską i zamonotwałem też na bagażniku (do kosza sprzęlowego na pile była zamontowana zębatka rowerowa xD), tłumik zrobiłem ze starego szlaufa a samą piłe zamontowałem za pomoc sznurków na bagażniku. To był najgorszy wynalazek jaki ujżał światło dzienne xD Podczas pierwszego odpalenia po chwili zorientowałem się razem z kolegą że tłumika nie należy robić z gumowego węża (przytopił się do ramy) Hałas był nieznośny do tego nie moglem nim ruszyć, sprzęgło się paliło Masakra opisze wszystko dokładnie jak zrobiłem jutro na forum w innym dziale 1 Cytuj
Pablocom Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2014 Polak potrafi Pomysłowy z ciebie MacGyver 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi