Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ponieważ szukałem dość długo toreb do motocykla postanowiłem się podzielić doświadczeniem...

Torby miały być mocowane do stelaża i powiedzmy bardziej enduro. Takich bardziej klasycznych nie brakuje w sklepach ale z takimi jak szukałem miałem spory problem... oczywiście zacząłem od przejrzenia allegro ale tu wybór marny - rolki, tankbagi etc i owszem ale nic poza tym...

jedyne co znalazłem to Givi z nowej serii łudząco podobne do sakw niemieckiej firmy Ortlieb które w PL najtaniej znalazłem za 599 pln z przesyłką, co jest i tak taniej niż na Luisie itp... Givi trochę tańsze ale jak w sklepach się pytałem nie były jeszcze dostępne u dystrybutora... Oba zestawy mają podobną objętość wynoszącą ok 50 L na parę...

givi_WP405_waterproof_saddle_bags_02.jpg

Ortlieb

01-055-0250-0_i_03.jpg?size=prodfull

Szukając dalej w PL są także dostępne produkty sakwy firmy Wolfman model Expedition Dry i tańsze Teton ale koszt min 640 do 800 (taniej nie znalazłem) i są bardzo popularne i polecane na różnych forach. Ich plus to możliwość dokupienia różnych dodatkowych małych toreb i cała linia rolek, tankbagów etc...  Niestety pojemność jednej torby 19-21L.

Wolfman Expedition Dry

32536906-300x400.jpg

Oczywiście są jeszcze inne firmy jak Giant Loop, Kriega itp. czy egzotyczne Andystrapz ale ceny przyprawiają o zawrót głowy...

Andystrapz expedition:

4bf4f8ac66e20pannktm640.jpg

Giant Loop

DSC07780.JPG

Z rodzimych producentów znalazłem sakwy Crosso expert i chociaż są to z założenie sakwy rowerowe stosuje je wielu motocyklistów...

R0010210-1.jpg

Niestety a może stety nie mają konkurencyjnej na tyle ceny bym się na nie zdecydował bez dodatków to niecałe 500 pln.

Kolejna firma którą znalazłem wertując o dziwo zagraniczne forum ADVrider to mała firma tworzona przez motocyklistów, pasjonatów dla innych motocyklistów. http://www.21brothers.eu/  bo o niej mowa od niedawna poza typowymi rogalami robi też sakwy na zamówienie.

942074_453175381435645_854655807_n-1.jpg

Można wybrać kolor najbardziej pasujący do moto + dodatkowe mniejsze torby. Patent mocowania i rozbudowy bardzo podobny do w/w wolfmanów... pojemność w sumie aż 60 L, do tego dodatkowe torby 2 x 1,5L i dwie kieszenie na np: butelkę czy paliwo... Koszt same torby 499 PLN

I tutaj pozwolę sobie na trochę prywaty, gdyż uratowali mi przysłowiową d*pę, po nieudanych poszukiwaniach i odsyłanych zamówieniach na początku nie dawali mi nadziei, że uda im się uszyć dla mnie torby... (zawaleni robotą) po czym "wzruszyła ich moja historia" :P i oczywiście torby leżą już ładnie w domu na honorowym miejscu. Oczywiście w 100% polecam. 

Mam nadzieję, że jak ktoś będzie szukał będzie miał trochę łatwiej a i jak ktoś zna jeszcze jakieś firmy czy solidne rozwiązania zawsze może coś dodać od siebie... Oczywiście może ktoś ma podobne doświadczenie z bardziej "szosowym" ekwipunkiem...

motorcycle.gif
Opublikowano

Ta firma zbiera same pochlebne opinie wśród "endurzystów". Bardzo ciekawa sprawa to rogal.

Wstaw jakieś fotki jak Ci to leży na motocyklu.

Tak z ciekawości, za nie wiele większą kasę, albo porównywalną - czemu nie kufry aluminiowe?

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding:

Opublikowano

Kufrów nie wybrałem z kilku powodów, nic rozsądnego w dobrej cenie nie znalazłem ;) poza tym głownie chodzi o moto i masę...

Zdecydowałem się dlatego na sakwy. Nie ważą same w sobie tyle co kufry, moto nie będzie aż tak szerokie więc i środek ciężkości się tak daleko nie odsunie... a Dominator ma też ograniczoną ładowność... no i oczywiście torby mi się bardziej podobają :biggrin: może jak by było większe i mocniejsze moto rozważyłbym kufry...  :P 

a fotki wrzucę jak wszystko skończę... 

motorcycle.gif