przemkolodz Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 WitamMam RN04 i mam z nią problem polegający na tym że: po przekroczeniu 4 tyś obr/min jadąc na 2,3,4,5,6 biegu słychać okropny dźwięk dobiegający z silnika. Im wyższe obroty przy zapiętym biegu tym dzwięk głośniejszy. Po wciśnięciu sprzęgła dżwięk ucicha, nie słychać go. Jak puszczę sprzęgło to znowu słychać ten dzwięk. Poniżej 4 tyś obrotów wszystko jest ok nie słychać tego borowania. Jak moto jest na luzie i wkręcam na obroty w całym zakresie obrotów to nie słychać tego dźwięku. Nadmieniam że nie mam problemu z 2 biegiem nie wyskakuje.W moto wymienione zostało-wszystkie tarcze-sprężyna -przekładki - łożysko według mechanika jest okPo wymianie jest tak samo Co może być przyczyną. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Massi Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 w ostateczności wypadało by sprawdzić łożyska na skrzyni biegów, i tak bez rozbiórki silnika to łożysko na wałku zdawczym przy zębatce. Które łożysko wg mechanika jest dobre??? przy odpuszczeniu gazu powyżej 4tys też jest ten dźwięk czy tylko podczas przyśpieszania??? stało się nagle czy stopniowo? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tworas Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 Witam Mam RN04 i mam z nią problem polegający na tym że: po przekroczeniu 4 tyś obr/min jadąc na 2,3,4,5,6 biegu słychać okropny dźwięk dobiegający z silnika. Im wyższe obroty przy zapiętym biegu tym dzwięk głośniejszy. Po wciśnięciu sprzęgła dżwięk ucicha, nie słychać go. Jak puszczę sprzęgło to znowu słychać ten dzwięk. Poniżej 4 tyś obrotów wszystko jest ok nie słychać tego borowania. Jak moto jest na luzie i wkręcam na obroty w całym zakresie obrotów to nie słychać tego dźwięku. Nadmieniam że nie mam problemu z 2 biegiem nie wyskakuje. W moto wymienione zostało -wszystkie tarcze -sprężyna -przekładki - łożysko według mechanika jest ok Po wymianie jest tak samo Co może być przyczyną. Nie wiem czy problem jest tak banalny, ale niedawno miałem identyczne objawy okazało się, że łańcuch się zapieka i w moim przypadku wystarczyło go przeczyścić i nasmarować. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Massi Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 takie grzechotanie? https://www.youtube.com/watch?v=5bjcrWSwlsM 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejCBR Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 łożyska kosza sprzegłowego, zdejmij zobacz rozbierz. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktos Opublikowano 13 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2014 (edytowane) takie grzechotanie? https://www.youtube.com/watch?v=5bjcrWSwlsM Takie,tylko bardziej regularne podczas jazdy,pod obciazeniem(przyspieszaniem) i tylko po przekroczeniu 4000 rpm. Obawiam sie uszkodzonej samej skrzyni biegow. Edytowane 13 Maja 2014 przez ktos (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Modjo Garage-mechanika pojazdowa-507-098-858. Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemkolodz Opublikowano 14 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 Nie wiem czy problem jest tak banalny, ale niedawno miałem identyczne objawy okazało się, że łańcuch się zapieka i w moim przypadku wystarczyło go przeczyścić i nasmarować. czy u ciebie tez rzęziło dopiero przy przekroczeniu 4tyś takie grzechotanie? https://www.youtube.com/watch?v=5bjcrWSwlsM u mnie rzęzi po przekroczeniu 4 tysi . Do 4 tysi silnik cicho chodzi, Jak przekroczę 4tys i rzęzi i wcisnę sprzęgło i są obroty powyżej 4tysi to też jest cichutko, Na tym filmiku to masakra jest. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tworas Opublikowano 14 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2014 czy u ciebie tez rzęziło dopiero przy przekroczeniu 4tyś u mnie rzęzi po przekroczeniu 4 tysi . Do 4 tysi silnik cicho chodzi, Jak przekroczę 4tys i rzęzi i wcisnę sprzęgło i są obroty powyżej 4tysi to też jest cichutko, Na tym filmiku to masakra jest. U mnie było to bardziej stukanie niż takie coś jak na tym filmie. A słychać było dopiero po pewnym czasie jak się rozgrzał, no i przy większej prędkości stukot był najmniej słyszalny więc to raczej nie taki banał.. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Massi Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 ja to bym jednak obstawiał że coś z koszem sprzęgłowym, jego łożyskami lub skrzynia się powoli rozlatuje 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemkolodz Opublikowano 15 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 Wszystko się okaże jak Modest zajrzy do środka. Mam nadzieje że w środku będzie wszystko ok. Jestem pewien że Modest znajdzie przyczynę tego rzężenia. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktos Opublikowano 15 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2014 ja to bym jednak obstawiał że coś z koszem sprzęgłowym, jego łożyskami lub skrzynia się powoli rozlatuje Kosz sprzeglowy zdjety,lozysko kosza nie nosi zadnych sladow wyeksploatowania(wzery,wyluszczenia powierzchni biezni lub igielek),tak samo lozysko walka sprzeglowego,jak i lozysko walka zdawczego tez nie ma wyczuwalnych luzow czy nie naturalnych halasow. Na ta chwile jestem na etapie weryfikacji stanu napedu. 0 Cytuj Modjo Garage-mechanika pojazdowa-507-098-858. Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ktos Opublikowano 18 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2014 Niestety ale halasy pochodza z silnika. Silnik lezy juz na stole i czeka na operacje. Ciag dalszy nastapi... 0 Cytuj Modjo Garage-mechanika pojazdowa-507-098-858. Zapraszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi