boromir Opublikowano 15 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2014 Po niewypale na ostatniej obstawce Ślubnej jestem żywo zainteresowany nowelizacją ustawy więc zamieszczam kolejny link : http://motoryzacja.interia.pl/prawo-jazdy/wiadomosci/news-masz-prawo-jazdy-kategorii-b-pojedziesz-motocyklem,nId,1439295 wtedy strzelałbym w ikone jak MZ-ka 125 1 Cytuj Moja pasja i mój cel , jeżdżę chinolkiem bo tak chcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaras Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Teraz się zacznie "Armagiedon" i posypią się gromy na tych prawdziwych motocyklistów... "Osoby posiadające co najmniej od trzech lat prawo jazdy kat. B będą mogły jeździć motocyklami z manualną i automatyczną skrzynią biegów o pojemności do 125 centymetrów sześciennych. W czwartek Sejm uchwalił poprawki Senatu do nowelizacji ustawy o kierujących pojazdami. Senat zaproponował koło czternastu poprawek do ustawy, w tym najważniejszą dotyczącą możliwości jeżdżenia motocyklami z manualną skrzynią biegów. Senatorowie stwierdzili, że wcześniejszy projekt ustawy faworyzował producentów jednośladów z automatyczną skrzynię biegów. Sejm przyjął poprawkę Senatu co oznacza, że nowelizacja ustawy powinna w najbliższym czasie trafić na prezydenta do podpisu. Do tej pory w Polsce osoby posiadające prawo jazdy kat. B mogły jeździć bez dodatkowego egzaminu jednośladami o pojemności do 50 centymetrów sześciennych, których prędkości maksymalna ograniczona była do 45 km/h. Ponadto Sejm przyjął poprawki dotyczą między innymi doskonalenia zawodowego przez instruktorów, wykładowców i egzaminatorów oraz kursów dla kandydatów na instruktorów. Nowelizacja ustawy o kierujących pojazdami przywraca merytoryczną odpowiedzialność ministra nadzorującego transport za treści zawarte w pytaniach egzaminacyjnych. Pytania, które będzie układać specjalna komisja, mają być jawne i ogólnodostępne. Kolejna poprawka, którą przyjął Sejm to zniesienie obowiązku uczestniczenia w prowadzonych przez ośrodki szkolenia kierowców kursach teoretycznych przygotowujących do egzaminu. Prezydent Bronisław Komorowski raczej nie ma w zwyczaju wetowania ustaw uchwalonych przez obecną konfigurację parlamentu, zatem o zmianach możemy mówić jako o fakcie dokonanym. Od dzisiejszego dnia prezydent ma miesiąc na podpisanie dokumentu. Później kolejne 30 dni na wejście w życie przepisów. W najbardziej pesymistycznym wariancie znowelizowane prawo zacznie obowiązywać pod koniec sierpnia. Oznacza to, że gdy po wakacjach na ulicach miast znów pojawią się korki, polscy kierowcy będą mieli realną alternatywę na sprawne dojazdy do pracy. Co zmiany oznaczają długofalowo dla polskiego rynku motocyklowego? Wbrew obawom wielu sceptyków nie należy spodziewać się Armagedonu na polskich drogach. Przyglądając się sytuacji na rynkach możemy z całą pewności stwierdzić, że 125cc na prawo jazdy kat B to pomysł przetestowany i sprawdzony w wielu krajach UE. Czechy, Niemcy, Francja itd. Po motocykle klasy 125 sięgnęło tam bardzo wielu kierowców, którzy zapewne nigdy by się na to nie zdecydowali bez liberalizacji dostępu do nich. W Czechach, podobnych do nas pod wieloma względami nowe przepisy wywołały prawdziwy boom na małe jednoślady. Z czasem wiele spośród tych osób będzie chciało przesiąść się na większe motocykle, zrobi prawo jazdy kat A. Efekty dzisiejszej decyzji Sejmu w pełni ocenić będzie można dopiero za kilka lat. Dopiero na podstawie danych będziemy w stanie stwierdzić jak liberalizacja dostępu przełożyła się na bezpieczeństwo na drogach, ale także na kondycję polskiej branży motocyklowej. Z pewnością jest co świętować, bo od lat w Polsce nie byliśmy świadkami wydarzenia, które tak bardzo może przyczynić się do popularyzacji jednośladów." http://www.scigacz.pl/Pojedziesz,motocyklem,bez,prawa,jazdy,na,motocykl,legalnie,23726.html 0 Cytuj kamaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaRRcin Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 "Z pewnością jest co świętować, bo od lat w Polsce nie byliśmy świadkami wydarzenia, które tak bardzo może przyczynić się do popularyzacji jednośladów" Zgadzam się z tym w pełni. Moja żonka na nowo pyta o cbr 125 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackJack Opublikowano 26 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2014 Jest cień nadziei, że ten kraj normalnieje... 2 Cytuj Sklep i serwis motocyklowy - Łódź Limanowskiego 213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosmity Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Od dzisiaj na motocykl do 125 cm3 nie trzeba już mieć kat. A... http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/3524023,na-motocykl-wystarczy-juz-tylko-prawo-jazdy-kategorii-b,id,t.html 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawa Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Nie od dzisiaj, tylko w drugiej połowie sierpnia. Okres vacatio legis musi upłynąć. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shimen Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 A dokładnie będzie to 24/08! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuksik96 Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Osobiscie się nie cieszę bo tylko automatyczna skrzynia biegów . To poprawka, którą zaproponował senat nie przeszła? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi Opublikowano 31 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2014 Przeszla. Automaty i manualne 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamaras Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Pierwsze skutki jazdy bez A na 125... http://www.expressilustrowany.pl/artykul/3527795,wypadek-motocyklisty-szesnastolatek-wyladowal-w-rowie,id,t.html (wiem, że zapewne nie miał nawet B ale to akurat nie ma znaczenia...) 0 Cytuj kamaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pitt.Łdz Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Ja bym tego nie nazwał pierwszymi skutkami jazdy w stosunku do nowych przepisów, bo i tak dam sobie rękę uciąć, że nie miał żadnej kategorii, choćby z racji wieku. Po prostu się wyłożył i tyle. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Są wariaci ,z prawkiem kateg A i normalni z samym B 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamil rx Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Ja jestem najbardziej za tą ustawą jeżdze gdzieś z 4 lata a Egzaminu od kiedy wprowadzili Szybki slalom nie mogę zdać a tak przynajmniej będe mógł kupić 125 i jeździć normalnie. a nie katować silnik żeby jechać tak samo jak osobowe. pozatym wszystko zależy od człowieka jeden sie połamie na 50ccm a drugi będzie śmigał na 600 i nic mu się nie stanie. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
OutToDie Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Pierwsze skutki jazdy bez A na 125... http://www.expressilustrowany.pl/artykul/3527795,wypadek-motocyklisty-szesnastolatek-wyladowal-w-rowie,id,t.html (wiem, że zapewne nie miał nawet B ale to akurat nie ma znaczenia...) nie widzę związku między ustawą i w/w wypadkiem 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boromir Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Z Kamilem muszę się zgodzić w 100 proc - 125 pozwoli dorównać Osobówką przy zmianach pasów - myślę że będzie bezpieczniej jak się będzie jeździć z olejem w głowie. Natomiast uważam że powinni jeszcze uwzględnić zmianę pojemności i pozwolić skorygować dane w dowodach rejestr . Pomyślałem że pojadę na legalu kupując silnik seryjny sklepowy - pojadę na przegląd - wprow zmianę w dowód -zapłacę większe OC i będę miał motorek legalny - jednakże mogę to sobie wybić z głowy jak nabędę takiego samego ale z innym serduchem oooo wtedy będzie ok - Lipa 0 Cytuj Moja pasja i mój cel , jeżdżę chinolkiem bo tak chcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 20 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Jak widać coraz więcej 125 śmiga po Łodzi. Wypadkow po pierwszym miesiącu - brak. 0 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spons78 Opublikowano 7 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2014 "Szerokiej drogi" TVP Łódź. Polecam! 0 Cytuj Mój kanał na YouTube https://youtube.com/tkacprzak Bezpieczne miejsca postojowe dla motocykli. FanPage - https://www.facebook.com/postojmotocyklelodz/ Buspasy dla motocyklistów! FanPage - https://www.facebook.com/pages/Buspasy-dla-motocyklistow-Lodz/379016688918647 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchy-wolk Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 @esquina przyłapany w 2:09 1 Cytuj Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości w Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoTomasz Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 KNIGHT RIDERS jak zwykle popisali się wyjebongiem na PoRD. Zwykły kierowca za przewożenie koguta w stanie gotowym do użycia miałby kłopot, oni jeżdżą na bombach po mieście i nic im nie grozi. A przeciwskręt nie jest technika jazdy a zjawiskiem fizycznym 0 Cytuj Stayin' AliveInstruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.plRatownik MotoPozytywni.plJeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi