Skocz do zawartości

Honda Cbr 600 F4 Pc35 2000R By Johnbv

JohnBv

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich!

Jestem od niedawna na tym forum a CBR-ka jest ze mną niewiele dłużej!

Przechwyciłem ją od kumpla z pracy bo żal mi maszyny było!

Stała w garażu nie czując asfaltu na gumach od ponad 18 miesięcy!

Padnięty akumulator nie miał siły nawet kontrolek zapalić!

Paliwo wywietrzało musiało być wymienione!

Jedyne co to w miarę czysta była bo chyba czyścił troszkę przed moim przybyciem!

Nie wspomnę o braku przeglądu!!!

Tak wiec 30.IV.2013r podpisaliśmy umowę i CBR-ka stała się moją własnością!

Właśnie zdałem sobie sprawę że wczoraj minął rok odkąd jesteśmy razem, ja w domku a Ty w serwisie!

​Foty są zrobione kilka dni po zakupie. Po powrocie CBR-ki z serwisu dam aktualniejsze i napiszę co zostało zmienione!

Pozdrawiam!!!

post-2791-0-47663800-1396254295_thumb.jpg

post-2791-0-90516300-1396254298_thumb.jpg

post-2791-0-23415200-1396254415_thumb.jpg

post-2791-0-08335700-1396254462_thumb.jpg

post-2791-0-94585200-1396254498_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...

Kilka nowych słów!

Kilka dni wstecz odebrałem moto z serwisu.

Oto co zostało zrobione i wymienione:

- wyczyszczone zaciski przód i tył

- wymienione przewody hamulcowe na oplot, przód i tył

- wymieniony płyn hamulcowy

- wymieniony płyn chłodniczy

- wymieniony olej wraz z filtrem

- wymienione świece

- wyczyszczony i zaoliwiony filtr powietrza K&N

- wykonana synchronizacja gaźników

- uszczelniona pokrywa sprzęgła

- uszczelniona pokrywa alternatora.

Jutro foty bo młoda woła lulu

edit:

Jak obiecałem tak wywiązuję się:

e5f478235c1df4b5gen.jpg

0efd782eb117803fgen.jpg

bdf76f2f8c2f0b77gen.jpg

ea9a7e68d1830282gen.jpg

9577c669f3b34310gen.jpg

02ba03bea827d21fgen.jpg

d04d88f370ae4731gen.jpg

Edytowane przez JohnBv (wyświetl historię edycji)

Byłem wczoraj (17.04.2014r) na spocie! Po drodze z EPD w miejscowości Stary Adamów dopadł mnie laserek. Udało się nie otrzymać biletu do płacenia. Po spocie nie pojechałem do domu i znów niespodzianka w Aleksandrowie Łódzkim strzał żółtego fotografa. Na szczęście z przodu więc noc spokojnie przespana.

LwG

Będzie przeróbka paskudnego błotnika z tyłu. Dzięki koledze MrRafal z forum Honda-cbr.pl za info i stronkę www. z której na bank skorzystam.

LwG

Jak Ci się uda to spróbuj kupić sobie taki stelaż pod kufer jaki ja miałem, ładowność jego była niewielka dlatego dokupiłem kufer mono-lock Givi E300, ale wraz z tankbagiem Oxforda 18ltr dawał dużo dobrego. Był dość niewielki względem typowego Givi i wyglądał dość estetycznie. Niestety po wyjeździe w Bieszczady/Słowację postanowiłem zmienić ten motor na coś bardziej wygodnego (FZ6S2). Za bardzo bolał mnie kark, plecy i nadgarstki :smile: Teraz znowu mam coś podobnego, więc tamte uczucia odżywają :smile: Z moim egzemplarzem miałem dwa problemy, pierwszy to po zimie (wystarczały 3 miesiące bez odpalania)  i w ogóle już go nie mogłem odpalić, podobno wystarczyła wymiana świec. Drugi problem jak motor był nagrzany i próbowałem go odpalić po ok 5-10min to musiałem go długo kręcić. Być może potrzebna już była regulacja gaźników lub wina tkwiła w mojej złej obsłudze/ odpalaniu gaźnikowca. Motocykl przy mojej spokojnej jeździe był bardzo oszczędny. Wspomniane wyżej Bieszczady i Słowację zrobiłem ze średnim spalaniem 4,3 z czego 2 tankowania na miejscu dały wynik 3,8 (jazda spokojna, prędkość +20%, a na trasie +30% i wyprzedzanie). Tak czy siak z motocykla będziesz bardzo zadowolony :smile: Pozdrawiam

post-2897-0-76690200-1398073102_thumb.jpg

post-2897-0-43978000-1398073130_thumb.jpg

Witaj Piotr

Ja w zimie nie miałem problemów z odpalaniem, odpalałem średnio raz w tygodniu. Fajna zabawa włożyć baterię, odpalić, posłuchać pracy z 10-15min, zgasić i wyjąc baterię.

Jedynym problemem z którym borykałem się przez zeszły sezon to przeciekająca pokrywa alternatora. Przed sezonem 2014 kiedy był na serwisie u kolegi zostało to naprawione o czym napisałem wyżej.

Do podroży mam tankbag Oxford 18-32L i plecak który nie jest uciążliwy podczas podróży.

Jakoś nie przemawiają do mnie te kufry z tyłu przy motocyklu sportowym.

Pozdrawiam LwG

Odpalanie motocykla na tak krótki czas i to bez przejażdżki podobno jest niezdrowe. Ja niestety podobnie tak robiłem, ale co miesiąc-max półtora i wtedy też nie miałem problemu z odpalaniem. Problem był tylko pierwszej zimy kiedy właściciele garażu mieli dość spalin i buczenia w domu i zmusili mnie do długiej przerwy w odwiedzinach. Co do kufrów to nie będę Cię namawiał, skoro nie masz potrzeby przewozić zawsze suchych rzeczy zamykanych na kluczyk, a po sklepie czy na spacerze lubisz mieć kask ze sobą to faktycznie jest Ci on niepotrzebny. Tylko takie małe sprostowanie, CBR 600F to nie motocykl sportowy, a sportowo-turystyczny :smile:

Niestety tutaj mądrzejsi koledzy powinni się wypowiedzieć. Samochodu też nie powinno się odpalać i trzymać go na luzie bez jakiegokolwiek ruszania. Chyba ciśnienie oleju jest wtedy słabe, słabiej się on rozprowadza po silniku, a sam silnik rozgrzewa się nierównomiernie. A w gaźnikach coś z benzyną się dzieję i świecami, ale co dokładnie nie wiem, mechanikiem nie jestem :smile: Na szczęście teraz pogoda jest taka, że każde odpalenie równa się przejażdżka :smile:

Ty raczej nie wiesz o czym piszesz. Zapytaj byle jakiego kierowcę samochodu lub motocykla czy nie rozgrzewa silnika przed startem. Rozgrzanie silnika pomaga mu a nie szkodzi. Czy ty wyprowadzając moto do latania ubierasz się a jak jesteś gotowy to dopiero odpalasz i ruszasz nie rozgrzanym? Tak jak napisałeś nie znasz się na mechanice to nie gadaj bzdur bo ktoś gdzieś Cie wyśmieje i będzie Ci głupio. Na światłach jak stoisz to też gasisz silnik? Pomyśl troszkę. Ciśnienie oleju spada jak silnik jest rozgrzany i nie trzyma kompresji na tłokach, w gaźnikach i tak zostaje paliwo, a świece na niepracującym silniku nie dają iskry więc co ma się im dziać.

Rozbawiłeś na tym ostatnim wpisem (pokazałem go w pracy znajomym).

Udanego i miłego dnia życzę.

LwG

Kolego, piszesz o czymś innym niż ja. Ja piszę o odpalaniu motocykla i pracującym silniku "bez jazdy", a Ty piszesz wyżej o jeździe. W przypadku jazdy owszem - odpalam motocykl, ubieram się i potem kontynuuję jazdę z rozgrzanym silnikiem. Rzeczy o których wyżej pisałem nie są wyssane z palca, w google można znaleźć takie o to np wpisy:

http://www.mmlublin.pl/289703/2010/1/3/nie-grzej-auta-na-postoju?category=news

skan z instrukcji VW Golfa- załącznik

Jak ja kupiłem swoją CBR u Sobkiewicza w Brzezinach, Jerzy mówił by nie odpalać go bez jazdy bo to mu nie pomoże, a wręcz może zaszkodzić. Jak mój wpis jest tak zabawny to niech moderator przeniesie go do działu Humor :smile:

post-2897-0-25409600-1398331078_thumb.jpg

Nie podpieraj się jakimiś bzdetnymi wpisami w prasie bo one nie są bezstronne. Popytaj zresztą jakiegoś kolekcjonera aut lub moto i zapytaj jego czy antyki które ma u siebie odpala i jeździ czy tylko odpala. Młody jesteś dopiero jak podrośniesz to będziesz wiedział co można a co nie. Moje moto więc postępuję jak chcę. Wiem co było jak kupiłem moto, problemy z odpaleniem bo stała nie przepalana. 

Myślę że na tym skończę z Tobą tą bezsensowną dyskusję.

Pozdrawiam

LwG