Skocz do zawartości

Czyszczenie Chromu I Aluminium

X76

Rekomendowane odpowiedzi

Aluminium pastą polerską do aluminium:) i filcem ewentualnie szmatką polerską na wiertarce.

Co do chromów to zależy od poziomu i typu zabrudzenia, ja miałem chromowane kolektory wydechowe zaniedbane makabrycznie tzn. czarne od nagromadzonego brudu (poprzedni właściciel miał to w d...).

W takiej sytuacji najpierw miękka druciana szczotka na wolnoobrotowej wiertarce i szczotkowanie do usunięcia osadu. Następnie lekka polerka pastą do alu (tą akurat miałem), jako że został żółto niebieski nalot od przegrzania to zastosowałem specyfik autosola o nazwie anti-blau, a na koniec znowu pasta polerska na filcu i głaskanie do skutku.

Przybyszewskiego koło polmo masz ssklep kupisz wszystko i do prawie wszystkiego

Ja osobiście nie polecam pucować elementów galwanizowanych w hondzie poprzedni właściciele starli cały chrom z zegarów

sposób Adekka jest dobry, a od "fachowej" pasty różni sie tylko tym że w proszku do czyszczenia nie masz określonej gradacji ziarna oraz woda nie daje kleistości. Pastę którą kupisz w sklepie wskazanym przez Pafcia będziesz miał z określonym ziarnem i będzie ona kleista czyli będzie się ładnie trzymała polerowanego elementu. Ja akurat pastę kupiłem na weteranie.

Jeszcze taki drobiazg jeżeli pojedziesz do wyżej wymienionego sklepu to pytaj o ceny wszystkiego co będziesz chciał kupić bo ja się rozpędziłem i zapłaciłem za szmatkę na wiertarkę 50 zł !!! Fakt że szmatka jest za***ista ale ten sam efekt można uzyskać filcem.

Tutaj jest ten sklep

Papier wodny, wełna stalowa, filc, bawełna, sizal.. no i oczywiście pasty polerskie. Ja materiały głównie kupuje poprzez alledrogo.

Dobór gradacji materiałów zależy od stopnia zabrudzenia powierzchni.

Powodzenia :smile:

• 6 miesięcy temu...