MaciejM
Wszystko zależy od półki cenowej, jeśli zależy Ci na dobrym telefonie poniżej 1000zł do wszystkiego:
Rodziny:
Asus Zenfone (mój osobisty faworyt ze względu na genialną, przyjazną nakładkę interfejsu ustawień i jeden z najlepszych aparatów i migawek na rynku. W dodatku ten telefon wygląda po prostu świetnie, z klasą, o tym że po prostu podoba się ludziom świadczy ilość sprzedanych egzemplarzy, sam sprzedałem kilkadziesiąt Asusów gdy wchodziły na rynek).
Xiaomi
Huawei
czy też Sony.
Dla mniej wymagających z tańszej półki - LG.
Jeśli chodzi o wersje LITE - omijałbym, po prostu warto dorzucić te 100-200zł i nie mieć problemu z telefonem w niedalekiej przyszłości, ale to zależy jak i ile korzystasz z telefonu. Koniecznie z baterią powyżej 3000mAh (zależnie od wielkości ekranu, ale biorąc pod uwagę że wiekszość to teraz 5'+ to 3000mAh jest IMO absolutnym minimum.
Żadnych najczęściej "samopsujących" się w branży telefonów - Samsungów - a już zwłaszcza awaryjnych modeli EDGE (tym bardziej, że kosztują dużo więcej niż 1000zł...).Chodzę z Asusem Zenfonem od 3 lat, wymieniłem tylko raz w nim baterię, chodzi wolniej niż na początku ale nie zamula.
Jeśli chodzi o Iphone'y - kwestia kieszeni, telefon bardzo stabilny, ale jeśli mam być szczery a siedzę w branży od dawna - przepłacanie za markę z tak mizerną baterią to nieporozumienie.
IOS może i jest bardziej trendy, może i działa szybciej (trochę szybciej, nie 2x szybciej) i niektórzy uważają, że nawet wygodniejszy. Szkoda, że kosztuje 1,5-2x tyle ile powinien kosztować telefon o takich możliwościach.
Fabrycznie zoptymalizowany IOS nie zasyfi iphone'a zbędnymi aplikacjami, czego nie robi niestety reszta producentów.
Jak ktoś nie umie zoptymalizować i ustawić samemu telefonu z Androidem, to takie rzeczy robi się za 20zł w kilka(naście) minut (tzn ja robię po tyle, ale wątpię żeby ktoś zdarł więcej niż 40-50zł).
Sens płacenia 2tys za iphone'a wydaje się przy tym mało rozsądny, ale jest to nadal bardzo dobry wydajny telefon.
Jeśli nadal nie wiesz jaki, pisz priv lub na facebooku - pomogę