Skocz do zawartości

Jakie Buty Wybrać

RUDY 600

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Nie będę zakładać nowego tematu, tak więc może ktoś się tutaj wypowie. Stoję przed problemem nabycia nowego obuwia i poniżej wklejam modele które rozważam. Może ktoś miał z nimi do czynienia i może się wypowiedzieć? Chętnie przyjmę też inne propozycje :smile: Generalnie nie chciałbym przekroczyć granicy 500 zł, ale z autopsji wiem że lepiej dołożyć trochę grosza żeby starczyło na dłużej :smile:

- Rebelhorn HP3 - http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=4567 - cena ok. 460 zł

- Rebelhorn Pride - http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=7003 - cena ok. 530 zł

- Shima RSX-6 - http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=7284 - cena ok. 400 zł

- Shima RSX-7 - http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=7285 - cena ok.  580 zł

- Metro Racing - http://www.moto-opinie.info/?action=show&id_produktu=4282 - cena ok. 300 zł

Co myślicie? 

ja wziąłbym Shimy 6, w tym przedziale cenowym moim zdaniem mogą Ci podpasować. Z rebelhornem nie miałem do czynienia.

mają takie w pabianicach w sklepie Inventec czy jakoś tak, jak powołasz się na forum to może i jakiś rabat wpadnie :smile:

Dzięki za odzew :smile: Rebelhornów które wymieniłem w Pabianicach niestety nie mieli, a co do Shimy RSX-6, to nie mieli mojego rozmiaru i ponoć już nie do ściągnięcia. Metro odpadały, bo czego by się można spodziewać za 300 zł, a na dodatek w sieci mają masę fatalnych opinii. Nabyłem zatem RSX-y 7 w Pabianicach z wręcz nieprzyzwoicie dużą zniżką, za co chłopakom z Inventec serdecznie dziękuję  <3  :smile: :) 

• 1 miesiąc temu...

Tylko długie - kwestia bezpieczeństwa jest najważniejsza. Mając już ten wybór za sobą możesz zastanowić się jaką firmę wybrać i za jaką kwotę.

Ja jeżdżę w wysokim obuwiu nawet latem - wtedy tylko zamiast skórzanych spodni zakładam dżiny Redline z protektorami i wstawkami z kevlaru.

Krótkie buty mogą być alternatywą tylko na krótkie przeloty np. do pracy.

Dorze dobrane buty posłużą Ci kilka ładnych lat, więc może warto zainwestować trochę więcej, czy nawet kupić na raty.

Anyway - życzę słusznego wyboru :smile:

PS. Całkowicie podpisuję się pod wypowiedzią Maweta.

Też stałem przed takim wyborem w zeszłym roku i po przeczytaniu wielu opinii jednak postawiłem na długie kapcie Sidi. Nie chciałem kupować czegoś nie sprawdzonego i wydawać za chwile kolejnej kasy. W czasie jazdy naprawdę super buty choć też chwile się trzeba przyzwyczaić a do chodzenia tak sobie, a z resztą nie do tego służą. Górę jednak wzięło bezpieczeństwo, którego i tak mamy strasznie mało na 2oo!

Edytowane przez kulka (wyświetl historię edycji)

• 3 miesiące temu...

Pamiętam czas kiedy miałem taki sam problem:D Słuchaj ja bym polecał z doświadczenia długie dlatego ze chronią dłuższy odcinek kończyny:) Przynajmniej spodnie mam cale:D:D Jeśli chodzi o taka kwotę mogę Ci doradzić firmę Adrenaline buty po 4 latach uzytkowania wygladaja naprawde dobrze nie poisadaja pekniec i nie piszcza podczas chodzenia;) nie są termosem co jest istotna rzeczą:smile: Ale co tu duzo mowic jak bedziesz dbal o obuwie tak bedziesz mial:) Takie buciki mozesz odstac w wolfie na drewnowskiej;) naprawde polecam testowane :biggrin::D 

Jeżdżąc w dluższych trasach w wysokich butach raczej sie nie zagotujesz po mieście latem może być troche gorzej. Ale pamiętaj też o dobrych termicznych skarpetkach, bo raczej chinskie z Biedronki się nie nadają. ;) W bieliźnie termicznej jest taka, która chłodzi i grzeje. :smile:

Moim zdaniem o wiele bezpieczniejsze są dlugie buty,

Aczkolwiek kupując buty za 300zl wolalbym kupic krotkie (pniewaz sa duzo tansze) ale jakiejs znanej dobrej firmy np Modeka.

Mialem kiedys dlugie buty z Adrenaline i wytrzymaly jeden sezon, a teraz smigam w alpinestarsach i po sezonie nie maja śladu użytkowania  :smile:

W takich tanich butach szybko psuja sie zapięcia , ekspresy, ekoskóra pęka i podeszwy się rozklejają. Bo to chinole :smile: Do tego noga sie poci :biggrin:

Lepiej dołozyć i kupić coś porządnego, do poczatku sezonu jeszcze troche czasu , to mozesz wyhaczyc jakas fajna promocje. 

Hej, niedawno natknęłam się na buty motocyklowe będące "podróbkami" znanych marek takich jak sidi. Cena wiernych kopii wahała się w granicach 300 złotych ( z darmowa wysyłką). Nie mogłam otworzyć linków w twoim poście więc nie wiem czy zależy ci na butach sportowych czy turystycznych, ale może warto spróbować szczęścia zwłaszcza że kwota jaką przeznaczyłeś na buty nie jest zbyt wysoka, biorąc pod uwagę znanych producentów obuwia motocyklowego.

Krótki but to zuooooooo, a przekonuje się człowiek o tym dopiero po wyjebce, jak kostkę porozrywa, i potem człowiek jeździ po lekarzach, kupuje ortezy, rehabilitacja, a już kostka już nie taka jak przed. Darujta se tenisówki. Podpisują się pod tym moje obie kostki :P

Witam! Przymierzam się do zakupu butków znalazłem 2 interesujące mnie oferty

Alpinestars SMX 6  oraz Alpinestars SMX PLUS na rok 2014. Pytanie brzmi czy warto dopłacić do plusów ? Miał ktoś może,któreś z tych butów i może coś o nich napisać ? 

Wg mnie lepsze SMX - plus, wewnętrzna skarpeta fantastycznie trzyma noge, but jest wygodny i to czuc po pierwszym założeniu,

mierzyłem jedne i drugie i wg mnie lepiej dołożyć do SMX plus

Ja mam SMX6 i są zaje*iste. 

Nie ma do czego się przyczepić.  

Po całym sezonie nie ma na nich śladu użytkowania, w gorące dni spokojnie idzie wytrzymać , nie to co w chinolach za 400zl.

Solidnie wykonane zapięcia, porządne rzepy i bd wykonanie całych butów.

W 100% polecam ta buty.  

...Bo bez gwiazdy nie ma jazdy :biggrin: 

nie to co w chinolach za 400zl.

A jeździłeś w takich butach ? No tak różnica jest w tym że SMX-y są z robione w Vietnamie czyli lepiej ? Przeciez 3/4 ceny zawsze stanowi marka. Ciekawe czy byłyby tak popularne jakby się zwały po naszemu "Gwiazda" i kosztowały 250 zł ... :biggrin: Nie jest wielki problem znaleźć dokładnie identyczny but tylko innej firmy - i to nie podróbka tylko inna marka/znaczek :smile:

A właśnie że nie, bo moje są najmojsze, najwygodniejsze i najlepsze zapięcia mają....

Yyyy... a jakie to są te "chinole" za 400zł ???

Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane...  :P   SUPERMOTO LDZ
       Inspekcja Rowów Przydrożnych   :riding:                                                                          https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel

http://www.aliexpress.com/item/New-2013-model-motorcycle-boots-Pro-Biker-Racing-Boots-Motocross-Boots-Motorbike-boots-SIZE-40-41/853862803.htmlnp . Odpowiednik najdroższych SIDI Vortice za 1200 zł. Znalazłem gdzieś filmik gdzie porównują je do oryginału i jest 1:1 ten sam but tylko z inną nazwą. Nawet dla testów przekładał zapinki, mocowania, wkładki, zawiasy z jednego do drugiego buta - wszystko identyczne tylko z tą różnicą że jest SIDI maderfaker a a na drugim nudne i do bani speed ;)

Ps : do niczego nie namawiam, daje tylko przykład :smile: 

Edytowane przez rooland (wyświetl historię edycji)

Przeciez 3/4 ceny zawsze stanowi marka.

To prawda :smile: Tylko, że pewne marki wyrobiły sobie renomę na jakiejś podstawie :smile: i za to też się płaci :P jak np. SIDI... 

Odpowiednik najdroższych SIDI Vortice za 1200 zł. Znalazłem gdzieś filmik gdzie porównują je do oryginału i jest 1:1 ten sam but tylko z inną nazwą. Nawet dla testów przekładał zapinki, mocowania, wkładki, zawiasy z jednego do drugiego buta - wszystko identyczne tylko z tą różnicą że jest SIDI maderfaker a a na drugim nudne i do bani speed

Ciekawe czy to jest ten sam produkt 1:1... jak jest z jakością użytych materiałów? Jak będą wyglądały te buty po kilku sezonach...??? I jak się zachowają w przypadku wypadku?  

Co do jakości butów - przykład: od kilku lat mam jeden z najtańszych modeli SIDI - B2. Moje buty po dobrych kilku sezonach wciąż wyglądają dobrze ;) Za połowę ceny B2 można kupić wiele chińskich "kopii" tych butów, np. swego czasu METRO miało takie buty... O jakości "kopii" nie będę się wypowiadał, miałem okazję oblukać takie buty po pewnym okresie użytkowania :smile: 

Nie to, że namawiam aby kupować tylko SIDI :P Dobrze jednak przemyśleć kwestię zakupu butów czy innych elementów ubioru ;) 

Ciekawe czy to jest ten sam produkt 1:1... jak jest z jakością użytych materiałów? Jak będą wyglądały te buty po kilku sezonach...??? I jak się zachowają w przypadku wypadku?  

W tym rzecz że to nie jest kopia tylko to jest dokładnie ten sam but tylko z innym nadrukiem. Z tej samej firmy co SIDI sobie zamawia. To tak jak z dzinsami... bardzo dużo wiodących firm zamawia sobie wszystkie u jednego dostawcy tylko z inną naszywką. Tak jest ze wszystkim... jakiś czas temu jak wchodził na rynek wtedy nowy standard Blu ray to ludzie odkryli fajną ciekawostkę. Sprzęt Harman Kardon cenił sobie odtwarzacz Blu raya za 3500 zł. Podobny odtwarzacz wydała firma Manta za 999 zł. Po otwarciu było wszystko 1:1 ... dosłownie wszystko takie samo, płytka drukowana nie różniła się niczym, zastosowane układy scalone były te same. Różnice polegały tylko na przednim i tylnym panelu urządzenia i na wyglądzie oprogramowania...

Renomę? hmmm może i tak ale duża zasługa jest tutaj w marketingu... prosty przykład Go pro które jest wszędzie... a czy kamerki SONY są gorsze ? Nie są... w wielu testach, sytuacjach są zwyczajnie lepsze ale nie mają takiego zajebistego marketingu. Dlatego kazdy kto chce kupić kamęrkę najpierw mówi Gopro... Następny przykład : Red Bull - w smaku nikt prawie go nie rozpozna, skład taki sam jak w innych tego typu napojach ale ... no własnie :smile:

Oczywiście do niczego nie namawiam, kazdy ma swoje podejście i czym innym się kieruje. Daje tylko przykłady :smile:

W tym rzecz że to nie jest kopia tylko to jest dokładnie ten sam but tylko z innym nadrukiem. Z tej samej firmy co SIDI sobie zamawia.

Chciałbym to zobaczyć, czy faktycznie te buty wychodzą z tej samej fabryki :smile: Jak dla mnie to nie jest ten sam but, chociażby z tego względu że napisy SIDI są tłoczone (a nie malowane) na elementach z tworzywa. Ciekawe czy w tej samej fabryce tłoczone są elementy dla SIDI i firmy SPEED i z tego samego materiału... Dlaczego się tego czepiłem? Z tego co wiem buty SIDI muszą spełniać normy bezpieczeństwa, mają certyfikaty i na pewno kontrolę jakości, w przypadku butów SPEED też tak jest? 

Jeśli jest tak jak napisałeś i jest to ten sam produkt, to dla mnie jest to jak program "nie do wiary" :biggrin: A firma SIDI strzela sobie w kolano robiąc, godząc się na coś takiego...

Sprzęt Harman Kardon cenił sobie odtwarzacz Blu raya za 3500 zł. Podobny odtwarzacz wydała firma Manta za 999 zł. Po otwarciu było wszystko 1:1 ... dosłownie wszystko takie samo, płytka drukowana nie różniła się niczym, zastosowane układy scalone były te same. Różnice polegały tylko na przednim i tylnym panelu urządzenia i na wyglądzie oprogramowania...

Czyli produkt nie był identyczny 1:1, bo tak jak napisałeś występowały jednak różnice :P Kwestia tego, że większość podzespołów mogła pochodzić z tej samej fabryki :smile:

Jeśli coś jest takie samo 1:1 to dla mnie najlepszym przykładem była sytuacja gdy kolega pracował w fabryce ciastek :biggrin: Z produkcji szły te same ciastka i były pakowane do różnych pudełek, do marketów w bardziej "ubogie" a do sklepów premium w ładniejsze :P To jest dla mnie ten sam produkt 1:1, tej samej jakości gdzie w sklepie różni się ceną ;)

Edytowane przez _Michał_ (wyświetl historię edycji)

http://allegro.pl/buty-motocyklowe-kurier-tnt-dhl-i4960443317.html

http://allegro.pl/buty-motocyklowe-pro-biker-b1003-dhl-tnt-i4960448424.html

powiem ci Rolek że od jakiegoś czasu jak znalazłem te buty mocno zastanawiam się nad ich zakupem, kto wie czy na nowy sezon sobie nie sprawie takich, nawet ten słabszy model to sorry ale 359 zl nawet jak wytrzyma tylko 2 lata to nie szkoda wyrzucić do kosza. To Metro Racing wytrzymały mi 3 lata a też jest MADE IN CHINA :smile:

Czyli produkt nie był identyczny 1:1, bo tak jak napisałeś występowały jednak różnice

Czepiasz się trochę ;) ja mówię o różnicy w rzeczach takich które wpływają na działanie a nie estetyczne. Czy będzie panel zielony czy czerwony to dla mnie jest 1:1 bo działanie będzie identyczne :smile: A co do butów czy mają napis tłoczony, czy wyszywany, czy malowany to dla mnie nie stanowi to różnicy bo to nie wplywa na działanie buta, bezpieczeństwo czy jego używanie.

Jeśli coś jest takie samo 1:1 to dla mnie najlepszym przykładem była sytuacja gdy kolega pracował w fabryce ciastek Z produkcji szły te same ciastka i były pakowane do różnych pudełek, do marketów w bardziej "ubogie" a do sklepów premium w ładniejsze To jest dla mnie ten sam produkt 1:1, tej samej jakości gdzie w sklepie różni się ceną

No kurde, a jak przed chwilą napisałem o opakowaniu z elektroniką ? Zmienia się obudowa na ubogą wersję manta a wersję dla bogatych harman kardon - cała reszta zostaje taka sama :smile:

http://allegro.pl/bu...4960443317.htmlhttp://allegro.pl/bu...4960448424.html powiem ci Rolek że od jakiegoś czasu jak znalazłem te buty mocno zastanawiam się nad ich zakupem, kto wie czy na nowy sezon sobie nie sprawie takich, nawet ten słabszy model to sorry ale 359 zl nawet jak wytrzyma tylko 2 lata to nie szkoda wyrzucić do kosza. To Metro Racing wytrzymały mi 3 lata a też jest MADE IN CHINA

Ooo widzę że już u nas są :smile: Jednak na aukcji w dostawa i płatności napisane jest " - Towar wysyłamy prosto od producenta. " Czyli ktoś ma umowę ze skośnookimi, którzy wysyłają produkt ze swojej fabryki do klienta. Osobiście kupowałbym samemu z alieexpresu. Masz gwarancje że przyjdzie a jak nie przyjdzie robisz sprawę i oddają kasę - jak ze wszystkim od nich. Moim zdaniem jest to wygodniejsza i bezpieczniejsza sprawa bo kiedyś już natknąłem się na wała z allegro u którego kupiłem bluze za 69 zł (też wysyłka od producenta) i nic nie dostałem ;) Kosmaty, nie jedną rzecz już kupiliśmy z alieexpresu i wiesz, że bezpieczniej tam kupować niż u nas na allegro :smile: Widzisz, ja bym je kupił ale w poprzednim sezonie już zakupiłem obuwie. Ale następnym razem poważnie się zastanowie. 

Edytowane przez rooland (wyświetl historię edycji)

Czepiasz się trochę ja mówię o różnicy w rzeczach takich które wpływają na działanie a nie estetyczne. Czy będzie panel zielony czy czerwony to dla mnie jest 1:1 bo działanie będzie identyczne A co do butów czy mają napis tłoczony, czy wyszywany, czy malowany to dla mnie nie stanowi to różnicy bo to nie wplywa na działanie buta, bezpieczeństwo czy jego używanie.

Nie czepiam Rollek :P Wiem o co Ci chodzi ;) I w wielu przypadkach masz rację, zwłaszcza jeśli chodzi o kwestię produkcji komponentów do różnych rzeczy głównie elektronicznych. Tak się teraz robi, że pewne fabryki produkują coś dla "wszystkich" a później firmy wypuszczają produkt w swoim "opakowaniu" a ceny mogą się bardzo różnić... :/ 

Natomiast w przypadku tych butów a o tym rozmawiamy, mocno wątpię aby buty dla SIDI były produkowane w tej samej fabryce, oraz z tych samych materiałów co buty dla marki "SPEED"... No ale jestem za leniwy i nie chce mi się szukać :P Oby to nie była podpucha jak z super rękawicami Alpinestars GP PRO, gdzie podróbki zalały Europę, nadal są w Polsce po okazyjnej cenie 250 zł. Prawie niczym się różnią od oryginałów z wyglądu a jakościowo to nie jest to samo... 

To Metro Racing wytrzymały mi 3 lata a też jest MADE IN CHINA

Właśnie do tego chciałem nawiązać :biggrin: Twoje buty Kosmaty to "kopia" SIDI B2 i po 3 sezonach (bez urazy) ale nadają się do śmietnika... Kosztowały połowę tego co moje B2... Moje B2 są po 6 sezonach i mają się jeszcze naprawdę dobrze :smile: A gdybym jeszcze bardziej o nie dbał byłoby lepiej :smile: To są właśnie te różnice w "jakości" produktów ;)

Natomiast tak jak napisałeś Rollek, każdy ma inne podejście i kieruje się czymś innym :smile:  

Moim zdaniem jest to wygodniejsza i bezpieczniejsza sprawa bo kiedyś już natknąłem się na wała z allegro u którego kupiłem bluze za 69 zł (też wysyłka od producenta) i nic nie dostałem Kosmaty, nie jedną rzecz już kupiliśmy z alieexpresu i wiesz, że bezpieczniej tam kupować niż u nas na allegro Widzisz, ja bym je kupił ale w poprzednim sezonie już zakupiłem obuwie. Ale następnym razem poważnie się zastanowie. 

Całkowicie się z Roolkiem zgadzam. Kupowanie u jakiegoś Chińczyka bezpośrednio daje Ci taką gwarancję, jak że jutro spadnie śnieg. Strony pośredniczące w stylu alieexpress czy miniinthebox dbają o to aby klient był zadowolony i wprowadzają pewną renomę. Jasne, ktoś za to płaci i tym kimś jestesmy my - klienci, ale dopłacić 3 czy 4 zł na butach wartych 300-400 to nie problem :smile:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...