s2nter Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Całkiem przydatne, przynajmniej dopóki się nic nie zmieni http://www.wikihow.com/Trigger-Green-Traffic-Lights http://www.youtube.com/watch?v=8GAacxGiV4A Podsumowując: - pod spodem motocykla mocujemy (bardzo solidnie) magnes/sy neodymowe. Podobno można je znaleźć w dyskach twardych lub po prostu zakupić. Wielkość trzeba przetestować, - powinno zadziałać też zakręcenie rozrusznikiem przy wciśniętym sprzęgle, na zgaszonym silniku (rozrusznik generuje pole magnetyczne), - i wiele innych bardziej skomplikowanych metod. Mi osobiście najbardziej podoba się magnes. Przy okazji testowania pętli proponowałbym przetestowanie tego sposobu, ponieważ jeśli akcja przyniesie skutek, to raczej niezbyt szybko. 0 Cytuj Kiedy wsiadam na motocykl, budzę się ze snu i zaczynam prawdziwie żyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salat Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 Jako że neodymków z rozbiórek dysków mam dość sporo to dzisiaj zakładam na dole ramy i zobaczymy 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancet Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2014 (edytowane) Z grubsza, ten magnes można też schować np. w jednej z kieszeni rękawa, blisko nadgarstka i na skrzyżowaniu machnąć ręką tuż nad ziemią - unikniemy w ten sposób zbierania złomu pod podwoziem. Albo gdzieś w okolicy buta. Edytowane 13 Marca 2014 przez Lancet (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj "Be yourself, no matter what they say!" Sting Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulba Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Niestety musze się z teoria magnesow nie zgodzić. Petle indukcyjne w asfalcie nie wykrywaja pola magnetycznego jako takiego, lecz jego zaklocenia. i to tez nie jako zaklocenia w sensie (zmiany) lecz zwiększony "opor" powstający w cewce zasilanej w.cz kiedy w polu jej działania znajdzie się cos metalowego. Im więcej metalu (najlepiej żelaznego) tym "opor" cewki większy. s2nter podal filmik z jutuba jako dowod, no coz mogę podac następnych 20 na dowod istnienia perpetum mobile. Wiec mam dla Was smutna wiadomość, lepszy efekt da zamontowanie pod podwoziem kawalka szyny kolejowej niż nawet najmocniejszego magnesu neodymowego. Edytowane 18 Marca 2014 przez Bulba (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj "Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe, ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafcio Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Bulba a trzeba go umieścić wzdłuż czy w poprzek osi pojazdu? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulba Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Bez znaczenia, możesz nawet pionowo 0 Cytuj "Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe, ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancet Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Szkoda... . A już chciałem spróbować... 0 Cytuj "Be yourself, no matter what they say!" Sting Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario Opublikowano 24 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2014 qźwa, czyli wychodzi że 2 m2 blachy falistej przyczepionej pod moto lub schowanej w kieszeni - załatwi sprawę... czy w tym kraju nigdy nie będzie normalnie 0 Cytuj Części do samochodów osobowych i dostawczych | Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 Testował ktoś jednak ten magnes ? Nie wiem dokładnie jak działają te cewki ale jeśli tak jak pisze Bulba wykrywają zwiększony opór to teoretyzując jest to opór dla generowanego przez cewkę pola magnetycznego. Po prostu nad cewką zamyka się obwód pola magnetycznego jeśli coś w nim jest to opór dla pola jest większy i cewka reaguje zmiana płynącego przez nią prądu lub zmianą częstotliwości co wychwytuje albo jakiś czujnik natężenia prądu albo zbudowany jest obwód rezonansowy w którym rezonans się rozjeżdża i następuje gwałtowna zmiana. Tyle teorii. Więc... Taki silny magnes może zakłócić przepływ pola magnetycznego więc wprowadzić zakłócenie, które dla dalszego układu może być odczytane jako zmiana parametrów i wskoczy zielone :-) Wiecie jak to jest czasem coś zadziała, a potem się zastanawiamy dlaczego więc warto sprawdzić. Dajcie mi człowieka,a ja mu znajdę paragraf - dajcie mi zjawisko, a ja stworzę teorię jego działania. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwaśna Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 chcę zobaczyć jak ktoś jeździ z silnym magnesem przyczepionym pod moto !! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 a ten magnes rozpina moze (dodatkowo) staniki mlodym kobietkom?jesli tak, chetnie potestuje te petle 2 Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 26 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2014 (edytowane) a ten magnes rozpina moze (dodatkowo) staniki mlodym kobietkom?jesli tak, chetnie potestuje te petle na to trzeba mieć w sobie ten magnetyzm , tylko czasem nie połknij neodynamowego no i sprawne palce. A tak w ogóle to mogli by motocyklistom w ramach rekompensaty przekazać takie piloty z zielonym przyciskiem najlepiej jakby działały na wszystkich skrzyżowaniach i wtedy ZDiT mógłby się pochwalić, że zrealizował zieloną falę Edytowane 27 Marca 2014 przez PIT (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulka Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2014 nie no PIT tan pilot to super sprawa! ale kurde stanie i czekanie jak jakaś puszka podjedzie jest troszke irytujące . najpierw sprawdzam lewo prawo czy misiaków nie ma i heja na czerwonym 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancet Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Pal sześć z misiakami, ale jak Cię puszka na swoim zielonym trafi, to już nie będzie wesoło - nie dość, że ucierpisz, to jeszcze - formalnie - będzie Twoja wina. W wolnej chwili spróbuję ten magnes na Biegunowej - mam taki od dysku twardego, może wystarczy. 2 Cytuj "Be yourself, no matter what they say!" Sting Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulka Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Pal sześć z misiakami, ale jak Cię puszka na swoim zielonym trafi, to już nie będzie wesoło - nie dość, że ucierpisz, to jeszcze - formalnie - będzie Twoja wina. W wolnej chwili spróbuję ten magnes na Biegunowej - mam taki od dysku twardego, może wystarczy. słuchaj ale jeśli na taki manewr się już decyduje to przecież nie jade na pałe ! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 (edytowane) A tak jeszcze co do tych magnesów to w dyskach twardych chyba niema magnesów neodymowych ? Taki magnes wytwarza bardzo silne pole przy małych gabarytach ale nie zaobserwowałem kiedykolwiek żeby mi do dysku twardego żelastwo ściągało jakoś silnie. Więc jeśli nawet jest neodymowy to bardzo mały więc i pole ma małe czyli raczej nie zadziała. Raczej trzeba by z czymś takim testować : http://allegro.pl/pozostale-magnesy-neodymowe-121236 wiem że się tylko wymądrzam zamiast sam sprawdzić ale nie mam na czym na razie Edytowane 28 Marca 2014 przez PIT (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boroś Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2014 Nie wiem czemu nikt z Was nie bierze po uwagę elektromagnesu. Załatwia dwie sprawy; nie zbiera śmieci, a gdy potrzebny robi pole. A tak po za tym, jestem gotów pozować do filmików jak tylko czas pozwoli 0 Cytuj boroś LwG! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Elektromagnes byłby praktyczniejszy tylko kwestia mocy, dlatego trzeba by potestować na neodymowych, żeby zobaczyć czy działa i jaki ten magnes musi być silny żeby zadziałało. Potem zobaczymy czy się tyle prądu wyciągnie z moto żeby takie pole stworzyć elektromagnesem. Jeszcze trochę i wyjdzie z tego eksperyment Filadelfia 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s2nter Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 (edytowane) Niestety musze się z teoria magnesow nie zgodzić. Petle indukcyjne w asfalcie nie wykrywaja pola magnetycznego jako takiego, lecz jego zaklocenia. i to tez nie jako zaklocenia w sensie (zmiany) lecz zwiększony "opor" powstający w cewce zasilanej w.cz kiedy w polu jej działania znajdzie się cos metalowego. Im więcej metalu (najlepiej żelaznego) tym "opor" cewki większy. s2nter podal filmik z jutuba jako dowod, no coz mogę podac następnych 20 na dowod istnienia perpetum mobile. Wiec mam dla Was smutna wiadomość, lepszy efekt da zamontowanie pod podwoziem kawalka szyny kolejowej niż nawet najmocniejszego magnesu neodymowego. Po pierwsze filmik dałem nie jako dowód tylko ilustrację O ile się nie mylę, to napisałem, że warto to sprawdzić, a jeśli nie to prostuję, że o testy mi chodziło Sam magnes neodymowy to mieszanka neodymu, żelaza i boru w stosunku: 2 cząsteczki neodymu, 14 cząsteczek żelaza i jedna boru Jest więc metalowy. Nie wiem czy to zadziała, ale skoro magnes zakłóca działanie monitora crt, gdzie obraz powstaje przez bombardowanie elektronami, to jego pole powinno też zadziałać na taką cewkę indukcyjną. Ja nie twierdzę, że to zadziała, ale może warto to sprawdzić. Tak działa nauka - jest teoria, ale ją trzeba doswiadczalnie obalić lub potwierdzić Edytowane 29 Marca 2014 przez s2nter (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Kiedy wsiadam na motocykl, budzę się ze snu i zaczynam prawdziwie żyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulba Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 A może by tak zatrudnić Pogromcow Mitow ? Suchy we no walnij do Discovery oficjalne pismo )) 0 Cytuj "Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe, ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trawa Opublikowano 29 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2014 Podpisze się pod takim pismem jakby coś Dziś padłem ofiarą pętli i już wiem jak to jest. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 A może po prostu napisać do ZDiT zapytanie jak działają pętle (w sensie na ile są czułe i jak można na nie wpłynąć ) w końcu tam jakiś dział techniczny jest. Liczę na to, że jakiś łebski gość coś podpowie, zasadniczo i tak powinni czy też muszą spowodować, żeby to na motorki działało, więc może takie pismo ich trochę zmobilizuje. Temat jest medialny bo przecież państwo wciąż się zakrywa bezpieczeństwem na drogach ściągając kolejna kasę z kierowców. A kij ma dwa końce, przecież kasa z fotoradarów ma iść na poprawę bezpieczeństwa. Jak powiedzą, że to dotyczy małej grupy motocyklistów no to chyba trzeba będzie masę krytyczną motocykli zrobić. Więc może jakiś mały filmik nadeślemy gdzieś do TVN (tylko się nie pchać gwiazdy ) jak to teraz jest niebezpiecznie. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boroś Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 (edytowane) Taki był cel tego postu. Pokręcić filmiki i wraz z pismem przyatakować ZDiT. Tak to zrozumiałem. Edytowane 30 Marca 2014 przez boroś (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj boroś LwG! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaRoD Opublikowano 30 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 Tak jest. Zrobiło się cieplej to będziemy startować z tematem 0 Cytuj -- http://tinyurl.com/FB-JaRoD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boroś Opublikowano 30 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2014 W miare możliwości jestem gotów zostać gwiazdą 0 Cytuj boroś LwG! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi