Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. JaRoD Opublikowano 7 Marca 2014 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Witajcie, jak zapewne większość z Was wie z własnego doświadczenia sygnalizacja świetlna obsługiwana za pomocą pętli indukcyjnych praktycznie nie działa na motocyklistów. Nie ważne czy jest nas jeden czy dwóch itp. światła do skrętu nie zapalają się kiedy stoimy bezpośrednio przed semaforem. Jeżeli w ciągu dnia da się jeszcze poczekać na puszkę i zmusić kierowcę aby podjechał bliżej semafora tak aby czujnik zadziałał to już wieczorem czy w weekend kiedy ruch jest bardzo mały jest problem aby uruchomić zmianę świateł. Dlatego jako Stowarzyszenie startujemy z akcją testowania wybranych skrzyżowań (tych najczęściej uczęszczanych) . Testy będą rejestrowane na wideo. I na podstawie tego powstanie odpowiednia petycja do ZDiT o przestrojenie tychże pętli tak aby działały na każdego uczestnika ruchu w tym także na motocyklistę, bo tak powinno być. W związku z powyższym prosimy chętnych do przeprowadzania testów o zgłaszanie się pod tym postem. Ja będę aktualizował listę w miarę na bieżąco. Grupy do testowania muszę być min. 3 osobowe. - 1 osoba zamyka i filmuje - 2 wykonują testy pojedynczo i w parze. W załączaniu pismo z ZDiT z aktualna listą skrzyżowań na których wykorzystywana jest pętla indukcyjna. A poniżej link do GDocs gdzie komentujemy które skrzyżowania warto testować. http://tinyurl.com/petle-indukcyjne Chętni do testowania : 1. @JaRoD 2. @Aidekk 3. @Dominikf6 4. @salat 5. @s2nter 6. @sovteq 7. @jaquzie 8. @Scyzer Pętle Indukcyjne.pdf 5 Cytuj -- http://tinyurl.com/FB-JaRoD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dominikf6 Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Mogę pomóc. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salat Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Aidekk jak będziesz planował kurs po naszej okolicy to daj znać, to pojeździmy 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidekk Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Aidekk jak będziesz planował kurs po naszej okolicy to daj znać Na pewno dam, jeszcze trzeba nam trzeciego do grupy i jeździmy. Ja mogę z kamerką jeździć, zamykać i filmować działanie pętli a Ty + drugie moto będziecie stać. Jeszcze jedna sprawa: testowanie pętli polecam robić w miarę późno, kiedy nie będziemy tamować ruchu. Proponuję po 21:00 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arecki_ELW Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Dobry pomysł, kiedyś, w godzinach późno wieczornych, niestety musiałem wbić na czerwonym, bo stał bym chyba do rana... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s2nter Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Jeśli taka akcja miałaby się obywać w tygodniu, to ja mogę, ale właśnie od 21:00 0 Cytuj Kiedy wsiadam na motocykl, budzę się ze snu i zaczynam prawdziwie żyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salat Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 przy okazji słyszałem kiedyś interpretację policjanta drogówki że w takiej sytuacji, jeżeli światło np do lewoskrętu nie zapala się przez 3-5 zmian można wjechać na skrzyżowanie z zachowaniem zasad jak przy znaku STOP 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sovteq Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 też tak słyszałem, potwierdzam to co salat powiedział. 0 Cytuj Honda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaRoD Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 przy okazji słyszałem kiedyś interpretację policjanta drogówki że w takiej sytuacji, jeżeli światło np do lewoskrętu nie zapala się przez 3-5 zmian można wjechać na skrzyżowanie z zachowaniem zasad jak przy znaku STOP Tak ale to zdanie danej komendy itp. i nie jest to odgórny przepis, więc np. w Łodzi mogą mieć to w poważaniu 1 Cytuj -- http://tinyurl.com/FB-JaRoD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 po 21 mogę potestować światła 0 Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzer Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 W zależności od pracy i zdrowia oczywiście, że się pisze 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boroś Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Jak będę wolny, z chęcią pomogę. 0 Cytuj boroś LwG! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoTomasz Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Maratońska/Retkińska od Popiełuszki nie wyłapuje moto. Nawet jeśli stanie się wewnątrz pętli. 0 Cytuj Stayin' AliveInstruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.plRatownik MotoPozytywni.plJeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaRoD Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Większość nie łapie. Ale trzeba to pokazać i żądać rekalibracji. 0 Cytuj -- http://tinyurl.com/FB-JaRoD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boroś Opublikowano 7 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2014 Przy karczmie też nie łapie Tyle tylko że to chyba podlega pod piotrków 0 Cytuj boroś LwG! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esquina Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Wiem że nie łapie lewoskręt z Włókniarzy w Drewnowską i z Zachodniej w Ogrodową. Bardzo fajna inicjatywa bo już mnie to irytowało. Jadąc w nocy nie raz musiałem przejeżdżać na czerwonym. U mnie ciężko z czasem więc będę jedynie śledził temat. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoslav Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 jak będę wolny to czemu nie pomóc. 0 Cytuj "proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów" SV1000S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motoTomasz Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Widzę, że mój pierwszy post w tym temacie się nie wysłał, więc napiszę ponownie. Ja też jestem chętny do pomocy. Możemy zablokować chwilowo pas, żeby auta nie mogły wjeżdżać. Jakby był potrzebny statyw czy kamera HD(aparat) to dajcie znać. 0 Cytuj Stayin' AliveInstruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.plRatownik MotoPozytywni.plJeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreklodz Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 A jestescie pewni ze dzialanie tych petli mozna jakos skalibrowac bez prucia nawiwrzchni? Bo wasza akcja moze okazac sie bezcelowa... 0 Cytuj Tylko Honda -> XL600V + XR400R = Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaRoD Opublikowano 8 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Sygnalizacja świetlna MUSI reagować także na motocykle. Jak to zrobią, to już kwestia ZDiT. 0 Cytuj -- http://tinyurl.com/FB-JaRoD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koperta4512 Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 Przy karczmie też nie łapie Tyle tylko że to chyba podlega pod piotrków Kruszów kiedyś podlegał pod Piotrków, aktualnie podlega pod powiat łódzki wschodni A jestescie pewni ze dzialanie tych petli mozna jakos skalibrowac bez prucia nawiwrzchni? Bo wasza akcja moze okazac sie bezcelowa... Pętla indukcyjna nie łapie motocykla bo jest za głęboko. Żeby łapała trzeba zerwać asfalt i położyć ją wyżej (na co raczej nie pójdzie Łódź) albo zwiększyć jej czułość (jeśli jest to możliwe). Ewentualnie zamiast pętli zamontować fotokomórkę - z motocyklem nie mają problemu, a jak od razu nie wyłapie to się pomacha i jest OK 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreklodz Opublikowano 8 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2014 (edytowane) Pętla indukcyjna nie łapie motocykla bo jest za głęboko. Żeby łapała trzeba zerwać asfalt i położyć ją wyżej (na co raczej nie pójdzie Łódź) Tak też właśnie mi się wydawało. Ale skoro Sygnalizacja świetlna MUSI reagować także na motocykle. to MUSI Bardzo fajna akcja, ciekawe jednak czy obecnym nasileniu remontów i robót, ogólnym udziale motocyklistów / skuterzystów w ruchu, ktoś weźmie ją pod uwagę. Oby. Wyjeżdżając z Janosika na Brzezińską w lewo też można sobie postać do u...nej... A tak poza tym myślałem że tylko ja mam takie problemy z racji dużego prześwitu od ziemi i mocno plastikowego obudowania spodu, a jednak inne motki pętle traktują tak samo. Edytowane 8 Marca 2014 przez piotreklodz (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Tylko Honda -> XL600V + XR400R = Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 Zawsze można zsiąść z moto i pchać przez pasy A na poważnie, to przydałoby się potwierdzenie z Policji co jak nie działa, czy można jechać mimo światła, tak jak przy stopie czy nie... I co jak na takim skrzyżowaniu są kamery które nagrywają ? 0 Cytuj Części do samochodów osobowych i dostawczych | Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoslav Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2014 no to nich nagrywają też że stoi motocyklista 10 minut bo go nie widzi i się światło nie zmienia... niech to działa w dwie strony. jak widzą że motocyklista przejeżdża na czerwonym bo po zapaliło się wszystkim zielone po 5 razy a jemu nie to zamiast mandat wlepiać to niech poprawią czujniki.. 0 Cytuj "proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów" SV1000S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancet Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2014 (edytowane) Dołożę wspomniane wcześniej w niefortunnym poście skrzyżowanie Biegunowa/Krakowska. Edytowane 12 Marca 2014 przez Lancet (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj "Be yourself, no matter what they say!" Sting Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi