Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Pierwszy Motor, Ale Jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Virago dla mnie dobry i wygodny ... znajomy ma i również sobie chwali. Nie jest zbyt porywczy i dość fajnie się tym jeździ

Opublikowano

a własnie. mnie się też na virago siedziało wygodnie, pozycja całkiem fajna, przyjemna. (183cm , 81kg) :smile:

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Opublikowano

Cześć kolego. Tak, jestem niezwykłym hipokrytą, bo sam kupiłem pierwsze moto z ostatnim słowem w nazwie modelu "sport" :riding: .Podrzucam dwa bardzo ciekawe artykuły :smile:http://motormania.com.pl/felietony/czupryn-jedzie-felietony/czupryn-jedzie-powoli-ogarniam-litra/

http://czupryn.wordpress.com/2014/02/19/survival-na-gumie-czesc-7-pierwszy-motocykl/

Miłej lektury ;) Najpierw prawko, potem MOTUUUUR

Opublikowano

Kolego Aidka Zipp jest okej na początek starczy dla Aidka czasem za wyrywny ha ha

Opublikowano

Polecam Yamahę Drag Star 650 classic albo custom (  chociaż w tym przedziale cenowym to bardziej custom )

yamaha-stars.pl

Opublikowano

Hej.

18 lat i masz 15 koła na moto?(raczej rodzice dali albo doszłeś do 3-ego filaru ubezpieczeń,i masz kasę)

Nie miałeś  żadnego moto

Więc?

Tu na Forum ktoś sprzedaje Simsona SR50

Piszesz że w trakcie kursu jesteś?wsiadłeś już na praktyczny?

I jak to ja Polecam GSXR-1100 tzw. Retro rakieta

A na serio to zastanów się nad Simsonkiem :smile:

http://autoteam.com.pl>KLIMA I WEBASTO W TWOIM SAMOCHODZIE
Opublikowano

Hej.

18 lat i masz 15 koła na moto?(raczej rodzice dali albo doszłeś do 3-ego filaru ubezpieczeń,i masz kasę)

Nie miałeś  żadnego moto

Więc?

Tu na Forum ktoś sprzedaje Simsona SR50

Piszesz że w trakcie kursu jesteś?wsiadłeś już na praktyczny?

I jak to ja Polecam GSXR-1100 tzw. Retro rakieta

A na serio to zastanów się nad Simsonkiem :smile:

no toś wyskoczył... czasem jak czytam takie wypociny to aż się wstydzę, że też należę do tego forum.

Zazdrość że on ma a Ty nie? może jest bardziej rozgarnięty niż reszta i wie jak zrobić kase. 

"Rodzice dali" - moje sąsiadki w wieku 70lat tak gadają i tak swoją drogą to chu Cie to obchodzi skąd ma i kto mu dał albo jak zarobił.

Tyle w temacie.

Zastanów się czy naprawdę chcesz coś pokroju draga, niestety całkiem to już szerokie i w korkach tak łatwo się nie przeciśniesz między samochodami, czyli siedzisz w kombi na słońcu i się gotujesz. Osobiście proponował bym jakiegoś golasa na start i może nie ZIPPa bo może się okazać że w połowie sezonu będzie jak by słabe tym bardziej, że mały nie jesteś :smile:

Opublikowano (edytowane)

Pomijając kwestie finansowe "skąd masz", bo jak kolega zauważył - to Twoja sprawa skąd  - moim zdaniem kupowanie pierwszego motocykla za taką kwotę byłoby mocno nierozsądne.
Przedział 5-10tys powininen w zupełności zadowolić Cię żeby "obyć" się z motocyklem/motorem ( :biggrin:) a potem po złapaniu bakcyla - zacząć myśleć o większych zakupach na kolene sezony.

Ja kolegę rozumiem, bo samemu zadałem takie pytanie swoim znajomym w tamtym roku, może nie tak a-forum publicznie aczkolwiek było bardzo podobne.

Mogę polecić swój były motocykl Yamaha XJ 600 N, ba - nawet go sprzedać jak tylko wymienie w nim olej (wstyd sprzedawać na starym).

Na 180cm+ i wagę powyżej 80kg jest w sam raz, spory, dość ciężki (dobre przygotowanie do cięższych chopperów), idealny turystyk-sportowy.
Mimo tego, że ma tylko 60KM+ daje radę jeśli chodzi o szybkość, na pewno na początek wystarczy.

Tyle że przy obecnych przepisach nie wsiądziesz na niego (legalnie) w wieku 18 lat, bo ma 600cm3 :P

Edytowane przez MaciejM (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Sobol ogarnij się człowieku !!! 

Opublikowano

Kasa jest do wydawania ;)

Matisso gratuluje gustu :smile:

ja tak czytam moich bardziej doświadczonych kolegów to powiem Ci jedno

musisz się przymierzyć,  wiem to po sobie. siadałam na wielu

Kocham HD a skłaniałam się na Shadow ale jak poznałam Virago to wiedziałam że właśnie takiego chce

szukałam już koniecznie jeden model aż znalazłam mojego

poumawiaj się z paroma modelami i Ci się rozjaśni

P.S.

ja nie patrzyłam na tabele wały łańcuchy i szprychy, nie znałam się na mechanice ( do dziś sama mało przy moto mogę zrobić), chciałam jeździć i to był mój wyznacznik

thumb_flm_1400674132__kofi.jpg
Opublikowano (edytowane)
Tyle że przy obecnych przepisach nie wsiądziesz na niego (legalnie) w wieku 18 lat, bo ma 600cm3

"Posiadacze A2 mogą jeździć:

a) motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW (47,59KM) i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla[to oznacza, że np. 96-konnego sprzęta nie można tak po prostu "zdławić" - przyp. red.],

b ) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW (20,39KM),

c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM."

nie ma tu nic o ograniczeniach pojemności dla kategorii A2. :smile: na A2 mieści się nawet Shadow 750, dysponująca mocą około 32 czy 33 kW :smile:

Edytowane przez krzychoslav (wyświetl historię edycji)

SV1000S

icon3.png

Opublikowano

Jak chłop nie wymięknie po krótkim wykładzie z polonistyki, odesłaniu do periodyków i paru osobistych wycieczkach to będzie dobrze :smile:

z mojej strony JEŚLI chcesz iść w zgodzie z przepisami prawko i moto - to limitują Cię przepisy jeśli nie masz nic wcześniej to będziesz chyba robił A2? czyli maszynka do 35kW czylim koło 45KM.

z chopperów virago 535, shadow 750 tylko pytanie czy przy Twoich gabarytach będziesz miał z tego frajde.

zasugerowałbym na początek jakiegoś naked czy turystyka żeby ogarnąć to i owo przez sezon lub dwa. Mniejszy wydatek na początek, zbierzesz doświadczenie a jak Ci nie przejdzie to po zrobieniu A wybierzesz coś odpowiedniego z chopperów dla siebie

Opublikowano

jak czytam to dobrze, że nie spytałam tu o radę :shock3:

thumb_flm_1400674132__kofi.jpg
Opublikowano

"Posiadacze A2 mogą jeździć:

a) motocyklem o mocy nieprzekraczającej 35 kW (47,59KM) i stosunku mocy do masy własnej nieprzekraczającym 0,2 kW/kg, przy czym nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla[to oznacza, że np. 96-konnego sprzęta nie można tak po prostu "zdławić" - przyp. red.],

b ) motocyklem trójkołowym o mocy nieprzekraczającej 15 kW (20,39KM),

c) pojazdami określonymi dla prawa jazdy kategorii AM."

nie ma tu nic o ograniczeniach pojemności dla kategorii A2. :smile: na A2 mieści się nawet Shadow 750, dysponująca mocą około 32 czy 33 kW :smile:

Przepraszam zatem za niewiedzę i dzięki za wyjaśnienie :smile: Byłem (mylnie) przekonany że w nowych przepisach chodzi o pojemności silnika, swoją drogą nie wiem komu wyszły te zmiany na dobre.

Tak czy tak XJ odpada, koni ponad 60 :C

Opublikowano

DS 650 ma 42 kuce i można nim śmigać posiadając A2

yamaha-stars.pl

Opublikowano

Tak czy tak XJ odpada, koni ponad 60 :C

Tutaj już się na tym rozwodziłem dokładnie, co by 2 x nie pisać :smile:

Kluczowy jest element, że zdławienie nie może on powstać w wyniku wprowadzenia zmian w pojeździe o mocy przekraczającej dwukrotność mocy tego motocykla.

Ale w praktyce widziałem nawet R6 zrobioną na 35 kW i zarejestrowaną na A2. Oczywiście za takie coś mogą zabrac dowód, ale to kwestia czy trzepiący Cię policjant będzie człowiekiem czy służbistą...

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano

A może er500 honde 500 isuzi 500 całkiem dają rade nie wspomnę o ajdkowym zipje na początek poprostu potrenuj

Opublikowano

Ogólnie rzecz biorąc motocykl musi się podobać Tobie i Twoim upodobaniom. Jedak nie polecam na pierwszy raz motocykla o większej mocy niż 40-50KM. Watro wybrać firmowy model by były dostępne cześć jak i serwis. W tej cenie śmiało możesz szukać kawasaki Ninja 250.

Opublikowano

honde 500 trzeba dławić niestety z tego co mi się wydaje, er-5 chyba też, gs 500 jako jedyny chyba się mocą łapie na a2. ale moge się mylić :P

z 600 można znaleźć kawasaki er6f (z owiewką) i er6n (wersja naked) które sa od razu zdławione dla kategrii A2. jak szukałem dla siebie motocykla to na otomoto się na takie natknąłem, myślę, że w budżecie Twoim się zmieści taki motocykl :smile:

SV1000S

icon3.png

Opublikowano

GS500 się łapie w wersji zablokowanej z tego co pamiętam :biggrin: Ale większość takich teraz jest w sprzedaży właśnie. Taka Suzi to niezły wybór na początek, bo w kwocie 5 tysięcy można bardzo dobry egzemplarz kupić, a i na początek moto dosyć dobre, mało awaryjne z tego co mi wiadomo, dosyć zwinne a i mocy nie brakuje. Sam planuję zakup tej maszyny po zdaniu prawka.

Opublikowano

kase ma dobra na start więc może przebierać.

Opublikowano

TAK ALE UMIJĘTNOŚĆI ZA KASĘ NIE DOSTANIE

Opublikowano

Troszku nie na temat, ale kolega pytający się trochę chyba speszył, więc może wujki i ciocie dobre rady wstrzymajcie głos, dopóty sam zainteresowany się nie wypowie? :> Chociaż może tak na incognito tylko patrzy, jak się pocicie :smile:

Opublikowano

NO FAKT  HA HA