Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Pierwszy Motor, Ale Jaki ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, tak jak w temacie wątku napisałem, szukam motocyklu, który będzie moim pierwszym doświadczeniem z jednośladami. W tym temacie jestem zielony, dopiero powoli wdrążam się w ten cały motocyklowy świat. Chciałbym się was poradzić jaki motor mam wybrać. To co teraz trochę informacji o mnie dla ułatwienia wam roboty ;)

-Nie miałem nigdy kontaktu z motorami

-Wiek 18

-Wzrost 185cm

-Waga 80kg

-Zależy mi na paru czynnikach:

1. Niezawodny (nie znam się na budowie, mechanizmach, itp. więc nie chiałbym co mieciąc grzebać coś przy nim bo coś się posuło)

2. Chciałbym żeby był przyjazny w prowadzeniu dla osoby początkującej czyli dla mnie (głównie chodzi mi tu o moc)

3. Chyba najważniejsze czyli budżet jaki mogę wydać na zakup maszyny, to max 15 000 zł

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :biggrin:

Opublikowano

no budzet masz calkiem pokazny jak na pierwsze moto :biggrin::D

wiek mlody czyli trzeba sie zmiescic w pewnym przedziale mocy a moze wiesz juz do czego bardziej bys mial popet przecinak ;) turystyka cross ?

Opublikowano

Pierwsze pytanie czy masz prawo jazdy?

Czy to że napisałeś w dziale chopper ma nas naprowadzić na typ motocykla który cię interesuje ?

Opublikowano

o nawet sie nie skaplem ze to w tym dziale sorry ;) ehh salat z tego co ostatnio zauwazylem to sporo osob teraz zmienia kolejnosc moto-prawko ale czy to dobrze no trzeba poczekac az kolega sie wypowie:)

Opublikowano

Pytanie jakie moto Ci się podobają. Ja rozważam sprzedaż swojego Zippa więc jeśli byłbyś zainteresowany to polecam. Dla początkującego idealny, chińczyk ale nic się nie psuje. Całe 18,7 KM więc moc idealna dla początkującego, niskie spalanie 2.8-3.7l. Jeśli jesteś zainteresowany pisz na priv ;)

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano

To, że umieściłem wątek w tym dziale był celowy, chciałbym sobie kupić ten typ motocykla, lecz co do marki to nie mam specjalnych upodobań (zdam się na was). Padło pytanie czy mam prawo jazdy, jeszcze nie jestem w trakcie uczęszczania na kurs. Ale piszę już tutaj, żeby mieć jakiś wstępny pogląd na to za jakimi motorami mam się rozglądać.

Opublikowano (edytowane)

Ah ta mlodziez, najlepiej to isc na latwizne, cyk pyk pytanko na forum a tam siedza dobre dziny i doradza. A niech sie postara, w internecie pogrzebie, ze 2-3 gazety kupi, poczyta a moze nawet i jaka ksiazke znajdzie, to poglad bedzie mial lepszy i wtedy wroci z 2-3 wytypowanymi maszynami i sie popyta czy awaryjny, latwy w uzytkowaniu ile pali itp.. moze przy okazji mechaniki liznie i sie dowie np. kto to byl Pan Kardan... loj te fejsbukowe pokolenie

Edytowane przez lukkas (wyświetl historię edycji)

www.antybrowar.pl

facebook.com/antybrowar

Opublikowano (edytowane)

Ale się czepia towarzystwo chłopak zadając pytanie w czasie gdy robi prawko i zna już budżet wykazuje się rozsądkiem.

Lukkas sorki ale jesli ktoś wymyślił fora to czemu ich nie wykorzystywać? Ja osobiście przeczytałem kilka książek o motocyklach, cały czas czytam pisma i z pewnością gdy będę chciał zmienić moto zasięgnę info na forum bo będę mógł wysłuchać bezpośrednich opinii użytkowników.

Co nie zmienia faktu Matisso  że powinieneś zawitać do powitalni bo cię zaraz jakiś admin dopadnie :smile:

Powiedz jeszcze czy przypadkiem robiąc prawko w tym wieku nie będziesz miał ograniczeń na pojemność ?

Bo jesli chodzi o twoje wymiary to nie widzę tu problemu 

Edytowane przez Fizyk (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@fizyk jasne ze fora sa m.in. dla pomocy swiezakom. Roznica polega na zapytaniu i zaangazowaniu tj. chce "motor"? czy chce honde shadow 125 albo drag star 1300 co sadzicie o wyborze? Jest roznica? Jesli chcialbym wejsc w temat np. lotnictwa nie zadalbym pytania mam 180cm i chce se polatac, co radzicie? Wymagane jest minimum zaangazowania aby byl wiekszy fun. I ci co maja doswiadczenie powinni to mlodym pokazywac. Korzysci dla wszystkich beda wtedy nie do przecenienia. Chlopak sobie poszpera i wroci na forum z pytaniami zamknietymi a nie otwartymi, wczesniej wpadajac do powitalni jak kaze qltura.

www.antybrowar.pl

facebook.com/antybrowar

Opublikowano

Mateusz najpierw prawko !!!

Zaoszczędzi ci to wielu stresów ( oraz problemów, które niestety w tym świecie są codziennością) a i da trochę rozeznania co do własnych możliwości, no i lepiej obtłukiwać sprzęt w szkole jazdy a nie swoją ukochaną maszynę. 

Kup w tzw. międzyczasie ciuchy, poczytaj, rozejrzyj się po świecie i jak się sprawnie z tym uwiniesz to jeszcze w tym sezonie będziesz latał :smile:

Popieram kolegów powyżej, trudno pomóc w wyborze sprzętu jeśli nie wiemy tak naprawdę co ci w duszy gra, nikt za ciebie motocykla nie wybierze ale jeśli będziesz już miał jakiś gotowy pomysł ( choć kilka wybranych typów) to na pewno pomożemy. 

pozdrawiam i powodzenia :smile:

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...

Opublikowano

Chopperek na pierwszą maszynkę, hmm ja bym najpierw radził polatać czymś klasycznym i tu propozycja Aideka jest naprawdę sensowna, armaturę zawsze zdązysz jeszcze kupić.

Opublikowano (edytowane)

Ah ta mlodziez, najlepiej to isc na latwizne, cyk pyk pytanko na forum a tam siedza dobre dziny i doradza. A niech sie postara, w internecie pogrzebie, ze 2-3 gazety kupi, poczyta a moze nawet i jaka ksiazke znajdzie, to poglad bedzie mial lepszy i wtedy wroci z 2-3 wytypowanymi maszynami i sie popyta czy awaryjny, latwy w uzytkowaniu ile pali itp.. moze przy okazji mechaniki liznie i sie dowie np. kto to byl Pan Kardan... loj te fejsbukowe pokolenie

a własnie ze powinnismy mu doradzić bo po to jest również forum, a nie jedynie pisanie: kto, kogo i gdzie widział?

w czym widzisz problem by najzwyczajniej w swiecie chlopakowi pomóc, udzielic cennych porad?!

Po pierwsze:

Motor masz w pralce.

A po drugie: MOTOCYKL, (motyl, kabel,) tak się odmienia  (dopełniacz - kogo, czego) szukam motocykla, motyla, kabla...

Proponuję najpierw słownik, potem post. Najpierw prawko, potem motocykl.

ty polonista, niebądz mądrzejszy od guru jezyka polskiego w naszym kraju, polskiego językoznawce, profesora i dyrektora Instytutu Filologii Polskiej, czyli Jana Miodka...

A on nie raz wyjaśniał sprawe słowa MOTOR i jak pisał w jego czasach używało sie wyłącznie takiego własnie nazewnictwa!!!

Wiesz co to są synonimy? Bo z tego co napisałeś to nie wiesz.

Słowa "motor", zdecydowanie czesciej używa sie jako synonimu odnosnie słowa "motocykl", niż synonimu słowa "silnik"!!!

a tu jeden z artykułów Miodka goscia, który wie o jezyku polskim wiecej niż my wszyscy razem wzięci:

http://motormania.com.pl/felietony/wywiady/jan-miodek-dusza-fleksyjna/

Edytowane przez chippe (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

@chippie nie widze problemu zeby doradzic, poczytaj mojego 2 posta. Jak jestes taki do przodu to wez mu doradz! Tylko dobrze. Pytanie bylo zbyt ogolne. Moze mi doradzisz, zadam pytanie w tym samym stylu : szukam tv do 2000pln co polecasz?

www.antybrowar.pl

facebook.com/antybrowar

Opublikowano

@chippie nie widze problemu zeby doradzic, poczytaj mojego 2 posta. Jak jestes taki do przodu to wez mu doradz! Tylko dobrze. Pytanie bylo zbyt ogolne. Moze mi doradzisz, zadam pytanie w tym samym stylu : szukam tv do 2000pln co polecasz?

raczej nie ma co porównywać moto do TV

Opublikowano

w porównaniu raczej chodziło o to, że kolega nie podał żadnych konkretów, czego oczekuje od maszyny, nic. :P

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Opublikowano

ja też zaczynałem od d...y strony jak 90% motocyklistów najpierw moto za niewielkie pieniądze żeby nie było szkoda a dopiero po roku prawku. Zależy jak kto woli... kolejną sprawą jest fakt że przy ilości godz na kursie raczej będziesz miał problem żeby się nauczyć jeździć na tyle aby zdać bez problemu egzamin

w porównaniu raczej chodziło o to, że kolega nie podał żadnych konkretów, czego oczekuje od maszyny, nic. :P

mimo wszystko jakoś łatwiej wybrać TV w sklepie :smile: niż moto na allegro

Opublikowano

Panie mundurowy czytajze Pan ze zrozumieniem bo trace wiare w mlode pokolenie. Dla ulatwienia daje inny przyklad chce motorowke do 50 kpln doradz cos prosze. Bez sensu wyszedl offtop a mlody pewnie siedzi przed kompem i se mysli ale ozo choci

www.antybrowar.pl

facebook.com/antybrowar

Opublikowano (edytowane)

Panie mundurowy czytajze Pan ze zrozumieniem bo trace wiare w mlode pokolenie. Dla ulatwienia daje inny przyklad chce motorowke do 50 kpln doradz cos prosze. Bez sensu wyszedl offtop a mlody pewnie siedzi przed kompem i se mysli ale ozo choci

od tego tu właśnie jesteśmy żeby może coś zaproponować nowemu koledze, żeby się ktoś wypowiedział od czego sam zaczynał, czy warto wydawać tyle na pierwsze moto nie mając prawka itd gdybym się znał na motorówkach to zapewne coś bym doradził :smile:

Edytowane przez mundurowy88 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano (edytowane)

a własnie ze powinnismy mu doradzić bo po to jest również forum, a nie jedynie pisanie: kto, kogo i gdzie widział?

w czym widzisz problem by najzwyczajniej w swiecie chlopakowi pomóc, udzielic cennych porad?!

ty polonista, niebądz mądrzejszy od guru jezyka polskiego w naszym kraju, polskiego językoznawce, profesora i dyrektora Instytutu Filologii Polskiej, czyli Jana Miodka...

A on nie raz wyjaśniał sprawe słowa MOTOR i jak pisał w jego czasach używało sie wyłącznie takiego własnie nazewnictwa!!!

Słowa "motor", zdecydowanie czesciej używa sie jako synonimu odnosnie słowa "motocykl", niż synonimu słowa "silnik"!!!

a tu jeden z artykułów Miodka goscia, który wie o jezyku polskim wiecej niż my wszyscy razem wzięci:

Ze względu na mój stosunkowo mały staż i niestety nadal brak kolejnego motka, nie chciałem się w bardziej społecznościowe i emocjonalne problemy mieszać, ale tu zrobię wyjątek.

Że do kobiety zwracasz się w rodzaju męskim, można zrzucić na to, że nie spojrzałeś, kto jest autorem (Jednak przyznaj, że przy zwracaniu komuś uwagi na temat poprawności używania języka wygląda to niekorzystnie ;)). Co do dyskusji, czy w pisanej komunikacji używać potocyzmów, czy słownika literackiego- temat chyba nie do ustalenia.

Do głównego wątku:

Zgadzam się z Lukkasem, ponieważ nikt za chłopaka jeździć nie będzie. Możemy podać najlepsze naszym zdaniem rozwiązania, które autorowi wątku sprawią tylko problemy. Mnie taka armatura najnormalniej w świecie męczy, a są tacy, co niczym innym nie chcą latać. Niech najpierw Mateusz zastanowi się sam, czego konkretnie chce i do tego się odniesie, bo w tym przypadku prowadzenie za rękę od "zera" może być bardziej szkodliwe, niż pomocne ;)

Edytowane przez Logan (wyświetl historię edycji)

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

Opublikowano

:rock:                  ,myślę że jak ktoś niema nic konstruktywnego do dodania w temacie nie powinien pisać !! po co to pisać te moralistyczne odpowiedzi

Darmowe Ogłoszenia Lokalne     Malito.pl

Opublikowano (edytowane)

@mundurowy Slusznie mowisz proponuje abys wyslal do kolegi kwestionariusz z conjamniej 100 pytaniami m.in. dot. pojemnosci, typu silnika, koloru, stylu, wzrostu, wagi, znaku zoodiaku, koloru oczu, ulubionego zespolu i Bog wie czego jeszcze a potem forumowa rada Jedi sie wypowie i doradzi

Edytowane przez lukkas (wyświetl historię edycji)

www.antybrowar.pl

facebook.com/antybrowar

Opublikowano (edytowane)

@mundurowy Slusznie mowisz proponuje abys wyslal do kolegi kwestionariusz z conjamniej 100 pytaniami m.in. dot. pojemnosci, typu silnika, koloru, stylu, wzrostu, wagi, znaku zoodiaku, koloru oczu, ulubionego zespolu i Bog wie czego jeszcze a potem forumowa rada Jedi sie wypowie i doradzi

my o chlebie Ty o niebie ... jeżeli masz takie podejście to po co wg się tu udzielasz ? masz inne zdanie i chcesz zapytać kolegę o wzrost, wagę które już napisał (czyt. ze zrozumieniem) lub inne rzeczy zupełnie nie związane z moto to się pytaj i nie zawracaj głowy. Boga, rady Jedi Kubusia puchatka i smerfów też nie ma potrzeby do tego mieszać :smile: sami sobie damy radę

Edytowane przez mundurowy88 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Widze ze tego swiata nie da sie uratowac koncze udzial w tej dyskusji i pozostawiam ja medrcom. Kolego Mateuszu powodzenia w wyborze i szczescia w doradztwie

www.antybrowar.pl

facebook.com/antybrowar

Opublikowano (edytowane)

dobra, koniec offtopu :P

rzucę pierwszą propozycję, może virago 535 ? na A2 się mieści (32kW), kilku (2) znajomych ma i bardzo sobie motocykl chwalą. :smile:

EDIT z 500 jest jeszcze Kawa en 500 Vulcan, ale nie miałem z nią styczności, może ktoś z forum jest w stanie powiedzieć coś w temacie :smile:

Edytowane przez krzychoslav (wyświetl historię edycji)

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png