Skocz do zawartości

Interkom

mar_92

Rekomendowane odpowiedzi

Postaram się być w czwartek ale puszką (Kawa się do sezonu przygotowuje) nie chodzi mi tak bardzo o komunikację miedzy kierownikiem, a plecakiem (zawsze można zwolnić by pogadać  :biggrin: ) . 

Zasadnicze pytanie ile to urządzenie jest wstanie obsłużyć łączy jednocześnie ?.

Czyli jadę sobie wkoło komina mam sparowany telefon fajnie, jadę gdzieś w nieznaną traskę to chciałbym móc odbierać telefon i słyszeć nawi, a jak jadę w traskę z plecakiem to czy mogę mieć telefon+nawi+interkom sparowany jednocześnie i je słyszeć ?

Ponadto chciałbym kupić coś co ktoś już z nas ma wtedy na wspólnych forumowych wyjazdach można by mieć łączność (jeden trzyma się gdzieś z przodu ktoś jedzie z tyłu i mamy kontrolę nad przelotem).  

My mamy stestowanego na własnej skórze interphone'a i Midlanda, naszym zdaniem lepiej sprawdza się Midland. Sena ma różne opinie wśród klientów, sami nie testowaliśmy, ale faktycznie cena jest bezkonkurencyjna, chyba że porównasz z Chińczykami. Chinola też wyprobowalismy jeden model ale to była totalna porażka. Podjedź jak będziesz miał chwilę do nas, to pogadamy na temat naszych dotychczasowych doświadczeń. Oczywiście każdy z tych systemów (poza chinolem) możesz nabyć u nas w sklepie z odpowiednią zniżką :smile:

Polub nas na Facebook'u http://www.facebook.com/Motorwings

Tak jak dotychczas jak już namierzę coś co chciałbym kupić to w pierwszej kolejności zapytanie idzie do Was, dzięki za info. na pewno wpadnę pogadać akurat jest blisko do samolotu widmo także dzisiaj pasuje.

Pit spróbujesz co chcesz dzisiaj xD i tak możesz mieć navi+telefon+ gadanie z plecakiem :smile: Tyle ze jak navi gada to masz chwilowa przerwę z plecakiem :smile:

Edytowane przez Nico (wyświetl historię edycji)

• 11 miesięcy temu...

Czołem,

Chciałbym się dowiedzieć od Was (tych którzy używają interkomów różnej maści) jaki minimalny zasięg powinno mieć to urządzenie żeby sprawdzało się w trasie/mieście. Zdaję sobie sprawę, że im większy tym lepiej (:P) ale do czego zmierzam. Otóż pomału decyduje się na to udogodnienie i w grę wchodzi N-Com B5 lub Interphone F5MC. Oba spełniają moje kryteria, mają podobne funkcje i cenowo są zbliżone. Różnica jest w tym, że N-com ma zasięg 500m a Interphone 800m (oczywiście są to odległości dla sytuacji idealnej czyli na otwartym terenie bez przeszkód). Ja osobiście skłaniam się do N-coma bo jest dedykowany do mojego kasku ale chciałbym wysłuchać opinii osób, które z tego korzystają - czy mieli jakieś problemy podczas jazdy gdy specyfikacja ich interkomu miała 500m. Jak to wygląda w trasie a jak w mieście.

Będę wdzięczny za pomoc

• 4 tygodnie później...

Czy ktoś może używa tego modelu interkomu?

Tego konkretnego akurat nie, ale inny model skośnookiego sprzętu jak najbardziej tak i można go sparować z innymi, nawet markowymi interkomami.

Tego konkretnego akurat nie, ale inny model skośnookiego sprzętu jak najbardziej tak i można go sparować z innymi, nawet markowymi interkomami.

Możesz wrzucić jakiś link konkretnie do tego który masz? I jak się to zachowuje przy 100-140 km/h ?:smile:

Czołem,

Chciałbym się dowiedzieć od Was (tych którzy używają interkomów różnej maści) jaki minimalny zasięg powinno mieć to urządzenie żeby sprawdzało się w trasie/mieście. Zdaję sobie sprawę, że im większy tym lepiej ( :P) ale do czego zmierzam. Otóż pomału decyduje się na to udogodnienie i w grę wchodzi N-Com B5 lub Interphone F5MC. Oba spełniają moje kryteria, mają podobne funkcje i cenowo są zbliżone. Różnica jest w tym, że N-com ma zasięg 500m a Interphone 800m (oczywiście są to odległości dla sytuacji idealnej czyli na otwartym terenie bez przeszkód). Ja osobiście skłaniam się do N-coma bo jest dedykowany do mojego kasku ale chciałbym wysłuchać opinii osób, które z tego korzystają - czy mieli jakieś problemy podczas jazdy gdy specyfikacja ich interkomu miała 500m. Jak to wygląda w trasie a jak w mieście.

Będę wdzięczny za pomoc

Od niedawna mam interkom Kie. Wziąłem, bo tanio się trafił a w internetach dobrze o nim mówią  

:smile:  Z telefonem radzi sobie doskonale ( zapewne w 90% z tej funkcjonalności będę korzystał), jako interkom podobno również.

j9l07jt4s4dk_t.jpg

Możesz wrzucić jakiś link konkretnie do tego który masz? I jak się to zachowuje przy 100-140 km/h ? :smile:

Oczywiście, to żaden problem.

Mam interkom zakupiony w Chinach, model V6-1200. Widzę, że na rok 2016 wypuścili nowszą wersję - oto link:

http://www.aliexpress.com/item/1200m-BT-Interphone-Wireless-Stereo-Headphone-Bluetooth-Motorcycle-Helmet-Intercom-Multi-headset-V6-6-Riders-Talking/32239079717.html?spm=2114.01010208.3.1.jNhCtr&ws_ab_test=searchweb201556_1,searchweb201644_3_505_506_503_504_301_502_10001_10002_10017_10010_10005_10011_10006_10003_10004_10009_10008,searchweb201560_5,searchweb1451318400_-1,searchweb1451318411_6448&btsid=3c20ef4d-2734-4b16-bb85-34b697579264

Na szybko porównując - to różnicy nie ma żadnej pomiędzy moim, rzekomo modelem 2015 a tym z aukcji, modelem na 2016. Te wszystkie zdjęcia pokazujące model "new" przedstawiają właśnie mój interkom.

Teraz zasięg i słyszalność.

Bardzo dobra, wyraźna słyszalność jest do prędkości 120km/h. Oczywiście powyżej tej prędkości również można rozmawiać, niemniej jednak wraz ze wzrostem prędkości spada jakość. W zeszłym roku na autostradzie, jak wracaliśmy z PIT'em z Bydgoszczy, przy 180-190 km/h to co trzecie słowo musiałem się domyślać. Nie wiem, może to kwestia kasku i jego gorszego wyciszenia.

Zasięg - nie przetestowałem zasięgu podawanego przez producenta, czyli 1200 metrów. Realnie 500-600 metrów sięga, testowaliśmy to wielokrotnie już z żoną (mam zestaw 2 interkomów, dla siebie i żony) oraz z PIT'em. Jadąc w grupie raczej nikt nie odjeżdża od siebie na większą odległość. Oczywistym jest, że każda przeszkoda, warunki pogodowe ów zasięg zmniejszają.

Cóż więcej mogę napisać - bateria trzyma około 7h ciągłej rozmowy/słuchania muzyki. Zaskoczeniem dla mnie było, że po naładowaniu w listopadzie "na full" i odłożeniu kasku na półkę, 2 tygodnie temu interkom pięknie działał bez dodatkowego podpinania pod prąd.

Słuchawki są płaskie, spokojnie można je zamontować do każdego kasku, nawet takiego, który nie posiada wytłoczeń specjalnych (ja tak mam w swoim Sharku).

Interkom pięknie nadaje się do słuchania muzyki, rozmów przez telefon czy też odbierania informacji z nawigacji.

Jedyne co mnie w nim wkurza to automatyczne ustawienie głośności na połowie - każdorazowo jak włączam interkom muszę podgłaśniać :smile:

Za taką cenę moim skromnym zdaniem produkt rewelacyjny. Mnie interkom na 2 kaski kosztował rok temu coś około 350 pln.

Edytowane przez Jaro1975 (wyświetl historię edycji)

Czyli chińczyki dają radę :biggrin: ja zakupiłem interkom V5 taki jak w linku który podałem i czekam aż przyjdzie, około połowy marca powinien się pojawić.Jak już będę miał to będę testował czy można zrobić konferencje z dodatkowymi czterema osobami.

• 2 tygodnie później...

Słuchajcie, chiński interkom przyszedł :biggrin: sprawdziłem już czy działa z GPSem i telefonem oraz wbudowane radio i wszystko pięknie się spisuje :smile:

Chciałbym jeszcze sprawdzić czy uda mi się połączyć z innym interkomem. W związku z tym prośba do Was czy ktoś miałby chwilkę żeby się spotkać i przetestować czy się uda sparować z jego interkomem :biggrin: Ważne tylko żeby wasze interkomy mogły łączyć się z interkomami innych firm niż wasza bo podejrzewam że nikt z was takiego interkomu jak ja nie posiada póki co :smile:

Czy ktoś z posiadaczy interkomu byłby tak miły i wspomógł kolegę w potrzebie? :biggrin:

to dajcie znać jak byście mogli to też bym się podłączył czy uda się sparować :smile:

Może już wtedy będzie można się spotkać na moto gdzieś i przy okazji się przejechać gdzieś i sprawdzić w trasie jak się uda połączyć  :riding:

Edytowane przez Guzik (wyświetl historię edycji)

to dajcie znać jak byście mogli to też bym się podłączył czy uda się sparować :smile:

Może już wtedy będzie można się spotkać na moto gdzieś i przy okazji się przejechać gdzieś i sprawdzić w trasie jak się uda połączyć  :riding:

Jak chcesz sprawdzić na "sucho" bez jazdy, to pracuję w Łodzi Drewnowska przy Kasprzaka mogę spakować swojego "chinola".

Z chęcią bym przetestował, Jeśli dałoby rade na piątek się umówić to byłoby super, byłbym tam około 16:20-30 co Ty na to?

OK, pojaw się pod Bardowskiego 50 :smile:

Jak wypadły Wasze testy?

No pomęczyliśmy z godzinkę V5 i Kie na wszystkie sposoby- interkom, rozmowy telefoniczne, muzykę. Najwięcej prób przypadło na połączenie interkomowe, bo chwilę zajęło rozpracowanie procedury łączenia. Z instrukcją w ręku ale poszło :smile:  

Jakość dźwięku (słuchawki ,mikrofon) w obu przypadkach pozytywnie nas zaskoczyła. V5 ma więcej funkcji, ale Kie do jazdy w parze, nawigowania, odbierania telefonu, dla mnie jest w zupełności wystarczający.

Edytowane przez yoshi (wyświetl historię edycji)

No pomęczyliśmy z godzinkę V5 i Kie na wszystkie sposoby- interkom, rozmowy telefoniczne, muzykę. Najwięcej prób przypadło na połączenie interkomowe, bo chwilę zajęło rozpracowanie procedury łączenia. Z instrukcją w ręku ale poszło :smile:

Jakość dźwięku (słuchawki ,mikrofon) w obu przypadkach pozytywnie nas zaskoczyła. V5 ma więcej funkcji, ale Kie do jazdy w parze, nawigowania, odbierania telefonu, dla mnie jest w zupełności wystarczający.

Potwierdzam to co pisze yoshi. Chwilę nam zajelo aby dojsc do tego jak polaczyc oba interkomy ale sparowanie zakonczone pelnym sukcesem :smile: postaram sie jeszcze sprobowac polaczyc w najblizszym czasie z innym interkomem np midlanda, mialem to zrobic w ten weekend ale pogrzebalem przy moto i czasu braklojak zrobie testy jeszcze na innym to dam znac :smile:

• 2 tygodnie później...

Zakupiłem niedawno Sena smh 5. po zamontowaniu do kasku bardzo pozytywne wrażenia. Dżwięk jest czysty zarówno jeśli chodzi o rozmowę tel. lub słuchanie mp3. prosta obsługa, wygodne pokrętło wielofunkcyjne. Uważam że za te pieniądze  to bardzo dobry wybór. 

• 3 tygodnie później...

Ja zakupilem ten v5 i jestem bardzo zadowolony :smile: wreszcie slysze co nawigacja do mnie mowi i muzyki na trasie mozna posluchac :smile: jak koledzy z ktorymi jezdze w koncu kupia to wtedy bedzie mozna takze pogadac :smile: