Modrus Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Witam. Proszę o opinie dotyczące zakupu pierwszego motocykla. Mam 187cm wzrostu i ważę 98kg. Motocykl ma służyć głównie do jazdy miejskiej ale nie wykluczam sporadycznych weekendowych wyjazdów poza miasto. W zasadzie przymierzałem się do dwóch motocykli: Honda NC700S oraz NC700X ale w tej chwili sprawa się trochę bardziej skomplikowała z uwagi na to, że pojawiła się Honda NC750X oraz lada moment pojawi się Yamaha MT-07. Wszystkie motocykle (z wyjątkiem NC750X) są (albo będą, w przypadku Hondy mówię o modelach wyprzedażowych) do kupienia w cenie ok. 25000zł. Ponieważ nie wiem czy wybrać naked'a czy turystyka to te modele biorę pod uwagę. Proszę szanownych forumowiczów o poradę, na który motocykl postawic;) Mój wzrost (187cm) powoduje, że nie wiem czy naked'y nie będą troszkę za małe dla mnie (wysokość siedzenia to 790-805mm). Honda NC700X i NC750X mają siedzenie na wysokości 830mm. Przymierzałem się do NC700S i NC700X i ten drugi jest "odczuwalnie" wyższym motocyklem. Ale z drugiej strony czy to ma aż takie znaczenie ponieważ pewnie jest tak, że ta większa wysokość siedzenia wynika z tego, że posiada on wyższe zawieszenie a odległość od siedzenie do podnóżek jest bardzo zbliżona (jeśli nie taka sama w przypadku NC700S i NC700X). Jeśli tak nie jest to proszę mnie wyprowadzić z błędu;) W związku z tym mam dwa pytania: naked czy turystyk (zakładając, że NC700X i NC750X to turystyk)? oraz Yamaha czy Honda - może warto poczekać na Yamahę? Ponieważ ma to być pierwsze moto to moc i przyspieszenie nie są kluczowe:) Z góry dziękuję za zainteresowanie i odpowiedzi. Pozdrawiam 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejCBR Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Wszystkie motocykle które wymieniłeś są jakby rozsądne, aczkolwiek nie lepiej było kupić coś używanego bo piszesz o nowych motocyklach? dobry zadbany używany egzemplarz. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master611 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Wszystkie motocykle które wymieniłeś są jakby rozsądne, aczkolwiek nie lepiej było kupić coś używanego bo piszesz o nowych motocyklach? dobry zadbany używany egzemplarz. popieram, jeżeli nie jeździłeś wcześniej to wg mnie lepiej kupić jakąś sensowną używke, jak(odpukać) zaliczysz glebe to troche bedzie szkoda nowego cacka ;p no ale "robta co chceta" ;p 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modrus Opublikowano 19 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 popieram, jeżeli nie jeździłeś wcześniej to wg mnie lepiej kupić jakąś sensowną używke, jak(odpukać) zaliczysz glebe to troche bedzie szkoda nowego cacka ;p no ale "robta co chceta" ;p Jasne, że kupno używanego moto jest dobrym pomysłem ale nie mam nikogo kto by się na tyle znał, żeby doradzić i sprawdzić stan techniczny takiego moto. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
master611 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Jasne, że kupno używanego moto jest dobrym pomysłem ale nie mam nikogo kto by się na tyle znał, żeby doradzić i sprawdzić stan techniczny takiego moto. poczytaj sobie na co trzeba zwracac uwage przy zakupie uzywki,no chyba ze jestes kompletnym laikiem to popros o kogos o pomoc tutaj ;p 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidekk Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Jasne, że kupno używanego moto jest dobrym pomysłem ale nie mam nikogo kto by się na tyle znał, żeby doradzić i sprawdzić stan techniczny takiego moto. Miałem tak samo i niestety kupiłem nówkę bo nie miał mi kto pomóc. Co do Hondy NC700X - to jest tez mój faworyt. Planuję jej kupno na przyszły rok jak tylko poprawi mi się sytuacja finansowa. Mam 182 cm i 80 kg i mam to samo co Ty. Wiele motocykli jest dla mnie niby dobra ale na dłuższe trasy męczą. Jeśli chcesz zrobić wygodnie dłuższą trasę, jeździć po mieście po łódzkich dziurach to zdecydowanie polecam Ci NC700X. NC750 nie znam i nie pomogę. Moto idealne na pierwsze, zwłaszcza jeśli chcesz wersję DCT to jeszcze zmiana biegów Ci odchodzi. Jest to rzędówka i liniowo oddaje moc. Ja bym nie czekał na Yamahę z prozaicznego powodu: Honda to Honda Poczytaj po forach to sam się dowiesz. Byłem użytkownikiem 2 Hond i po drodze było 1 suzuki. Teraz jest chińczyk ale następna raczej na bank będzie Honda. NC700X i NC700S różnią się nieznacznie (inny wtrysk, X jest wyższy o 4cm co dla Ciebie będzie znaczące i ma 2,5 cm większy prześwit). Jak dla Ciebie polecam X-a. 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modrus Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Miałem tak samo i niestety kupiłem nówkę bo nie miał mi kto pomóc. Dlaczego piszesz "niestety"? Czyżbyś nie był zadowolony z zakupu? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salat Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Jeżeli kupujesz nówkę na pierwsze moto tylko dla tego że nie ma ci kto podpowiedzieć/sprawdzić używki to może pomyśl o rozwiązaniu z którego ja skorzystałem. Mianowicie wybrałem sobie motocykl i poprosiłem mechanika motocyklowego o pomoc przy ocenie stanu technicznego. Oczywiście była to płatna usługa ale za to dostałem kartkę z wypisanymi wadami i zaletami motocykla oraz z wstępną wyceną doprowadzenia o do stanu idealnego. Aktualnie moto stoi u tegoż właśnie mechanika i zapowiada się że raczej rzeczywiste koszty będą niższe niż to co wstępnie ustaliliśmy. Dodatkowo taka profesjonalna ocena pozwoliła na nieco większe stargowanie ceny niż myślałem Co do tego gdzie coś takiego sobie załatwić to mogę podpowiedzieć jak to wygląda w Łodzi, nie wiem jak w Katowicach. Oczywiście nie znaczy to że usilnie namawiam cię na używkę bo wiadomo nówka to nówka. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor STG Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Ja też nówki bym nie kupił wolę od motocyklisty bo one mają w sobie to coś. A na pewno znajdziesz tu pomocną dłoń do zakupu jak rzucisz hasło. A na handlarzy uważaj bardzo i wstaw tu swoje upatrzone moto jak znajdziesz w ogłoszeniu. Niejeden pomoże ocenić, bo większość się na tym zna i wie co mówi ,a może podleci obejrzeć. Też ci powiem: Honda to Honda pomimo że inne mi się też podobają bardzo. http://motocykle-lodz.pl/forum/42-ocena-motocykla-przed-zakupem/ Edytowane 20 Stycznia 2014 przez Gregor STG (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidekk Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Też ci powiem: Honda to Honda pomimo że inne mi się też podobają bardzo. Mnie się bardzo ale to bardzo podobają R6/R1 ale na podobaniu się skończy Dlaczego piszesz "niestety"? Czyżbyś nie był zadowolony z zakupu? Wtedy dysponowałem budżetem 7-8 tys zł więc kupno nówki było bardzo mocno ograniczone. Kupiłem chińczyka, ogólnie jest ok ale jak to z chińczykiem bywają drobne problemy. No i 250 cc - mógłby być nieco bardziej zrywny. Ot tyle w temacie 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quki Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Jak szukasz będziesz szukał używki i do tego hondy to poszukaj CBF 600/1000 nie są to motocykle trudne w "okiełznaniu" a nadają się i do miasta i w trasę o niezawodności Hondy już pisać nie muszę Ja miałem CBF 600 przy wzroście 188 cm i masie " mięśniowej " 110 kg. i latało się pięknie Pozdro 0 Cytuj Panie władzo, ma pan rację, niestety, zdarzyło mi się przekroczyć prędkość. Zdaję sobie sprawę z tego, że było to bardzo nieodpowiedzialne, że naraziłem innych uczestników ruchu na niebezpieczeństwo, ale... Jechałem szybko, gdyż...lubię zapie..lać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seweryn Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Właśnie podano na motogenie cenę mt07 23tyś za wersje bez abs i 24tyś z abs. moc prawie 78km. i bardzo niska waga. Z drugiej strony byłem dziś w profi i maja nową nc700 za 20tyś.Na początek brał bym hondę. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modrus Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Właśnie podano na motogenie cenę mt07 23tyś za wersje bez abs i 24tyś z abs. moc prawie 78km. i bardzo niska waga. Z drugiej strony byłem dziś w profi i maja nową nc700 za 20tyś.Na początek brał bym hondę. Coś mi się za atrakcyjna wydaje ta ceny hondy nc700 - jaki dokładnie model mają w tej cenie? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rescuer Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 (edytowane) Cześć. Tak jak koledzy pisali kupno nowego moto to nie jest najlepszy pomysł. Jakaś nawet głupia parkingówka i będzie szkaoda. Piszesz o Hondach i super to dobre motocykle są ale ten model z automatem też nie jest polecany jako pierwszy. Przyzwyczaisz się do wygody nie ucząc się techniki. Udanych polowań Powodzenia Napisałem wcześniej, żee mt07 jest nie za bardzo bo narowista ale cuś mi się nie zgadzało... porypało mi się z mt09 Edytowane 21 Stycznia 2014 przez rescuer (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seweryn Opublikowano 21 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2014 http://profi.otomoto.pl/honda-nc-700-s-M3200326.html przejrzyj jeszcze ich ofertę a może coś innego ci wpadnie w oko. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi