Skocz do zawartości

Serwis Laptopów - Jaki Polecacie?

Mikey

Rekomendowane odpowiedzi

Siema,

Czy mozecie polecic mi jakis serwis laptopow z Lodzi, ktory pomoze ze zdiagnozowaniem problemu z laptopem i wymianie sprzetu? - prawdopodobnie padla plyta glowna, ale ktos w temacie musi na to spojrzec.

Wiem, ze serwisow takich jest pelno i mozna je znalezc na kazdym kroku, ale moze Wy macie jakies mile/mniej mile doswiadczenia z ktoryms z nich?

Standardowo - szukam wysokiej jakosci w rozsadnej cenie  :P

P.S.

Sorry za brak polskich znakow. Niestety nie mam ich na kompie w pracy.

Edytowane przez Mikey (wyświetl historię edycji)

150270.png

Za browara pomogę, jeśli będę potrafił. Najlepiej obejrzeć pacjenta wpierw ;)

Jednakże jeśli zależy Ci na czasie zadzwoń do Natkom , załapiesz się na zniżkę -30% na usługi dzięki karcie członkowskiej.

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Dzięki za wszystkie odpowiedzi  :cheers:  Laptop w sumie należy do mojej lubej... także ja podałem opcje, a wybór należy do 'Najwyższej Izby Kontroli'  :decayed:  

Laptop niby się uruchamia, tzn. słychać jak pracuje wiatrak, dioda od zasilania zapala się, ale ta od procesora nie daje oznak życia. Ekran zupełnie czarny - nic się nie pojawia  :unsure:

150270.png

podłącz kablem VGA do innego monitora i sprawdź czy działą. Całkiem mozliwe ze to matryca i podswietlenie LED. Gdyby to byla plyta lub grafika, to by migały diody serwisowe (caps lock i inne)

Honda

OK, spróbuję jutro w pracy podpiąć się do jakiegoś monitora. Szczerze powiedziawszy, to wątpię żeby to była wina matrycy, bo laptop zachowuje się inaczej podczas uruchamiania niż jak to było wcześniej. Pracuje jednostajnie - jakby wisiał, nie słychać żadnej pracy procesora....  :unsure:

Lampki Num, Caps, Scroll lock są pogaszone. Dodam, że laptop to Toshiba A500.

@Update: k**wa, moja gwiazda pochwaliła się, że zrobiła format i instalowała sterowniki, no i po "jakimś tam BIOS czy coś"; po restarcie przestało banglać  :doofywave:

No i już jasna sprawa...... ma ktoś pomysł jak to odkręcić? :eyebrow:

150270.png

Gdy uruchamiasz lapka, to wyskakuje cokolwiek na ekranie? Właśnie chodzi mi o te komunikaty BIOSu. Czy zero komunikatów z błędami etc?

Ekran jest czarny w sensie - widać że jest podświetlony czy cały czas jest w stanie spoczynku, czyli nie nagrzewa się = tak jakby w ogóle nie działał?

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Nic nie wyskakuje, żadnego napisu - kompletnie nic. Ekran wygląda jakby w ogóle nie działał, żadnego podświetlenia, nie staje się jaśniejszy ani trochę po włączeniu kompa.

WyGooglowałem, że niby zwarcie baterii CMOS powinno pomóc z powrotem do fabrycznego BIOSu - wiem, że słowa 'zwarcie' i 'laptop' wyjątkowo kiepsko razem współgrają, ale podobno to nic strasznego. Niestety znalezienie tego, jak to zrobić w A500 to już większy problem  -_-

Pogadamy z HelpDeskiem w robocie, może jako znajomy otrzymam lepszą radę, niż typowe - "spróbuj ponownie uruchomić komputer"  ;)

@Update: Podpialem lapka do monitora przez VGA - bez zmian, takze to nie wina matrycy. Musze go oddac do zakladu gdzie pomajstruja przy baterii CMOS, a jak to nie pomoze to sflashuja BIOSa - tak ja to widze ;)

150270.png

Toshiba ma częsty problem z BIOSem. I po którymś BSODzie przestaje wstawać tak jak u Ciebie. Może to być to. Normalnie taki wydatek to 250,00 zł. Ale, że NATKOM to ja, to masz 30% zniżki na tę usługę - gdyby to było to. A jakby się okazało co innego to też masz 30% zniżki. A i samo zwarcie baterii nic Ci nie da.  Jak coś to napisz na priv, to coś uradzimy więcej.

Dzięki Artur, narazie laptop wylądował u 'znajomego znajomego'. Zobaczymy co z tego wyjdzie, jak się już czegoś dowiem to dam update co było nie tak...

150270.png

No to w skrócie było tak: BIOS był updatowany z Windowsa, a podczas uruchomienia się ponownie w ramach instalacji ujawnił się bad sector na partycji rozruchowej (fakt, że laptop już wcześniej od czasu do czasu miał problemy z uruchamianiem się) i uniemożliwił rozruch, a w efekcie poprawne zainstalowanie updatu BIOSa. 

W efekcie trzeba było zaprogramować pamięć eprom (czy coś takiego). Po tym zabiegu laptop działa, ale żeby nie było zbyt pięknie, to dysk twardy zdechł. Szkoda tylko danych, które były na dysku...  :unsure:

THE END  :smile:

150270.png

• 5 miesięcy temu...

Kojarzy ktoś gdzie znajdę części do laptopów?? potrzebuję bezpiecznik do ARISTO smart B400, bezpiecznik znajduje się tuż za gniazdem ładowania i z tego co wiem to wygląda tak jak na tym zdjęciu (PD2). Z tego co znajomy mi tłumaczył to właśnie o to czarne cacko się rozchodzi.40_1262181461.jpg

• 8 miesięcy temu...

Czy któryś z powyższych serwisów upora sie z przylutowaniem gniazd usb w moim starym laptopie ? orientuje się ktoś

Darmowe Ogłoszenia Lokalne     Malito.pl

Taka sytuacja, :smile: Mam laptopa Toshibe 19'cali z podwójną grafiką, bodajże Nvidia. Grafika oczywiście się wysypała (podobno ten typ tak ma) Była już raz naprawiana (rebulilding, czy coś w tym stylu) Pewien serwis wziął za to 350zł. Oczywiście po upływie marnej gwarancji grafika wysypała się znowu.

Jest sens to naprawiać ponownie? Czy do piekła go posłać. Jeżeli tak, jaki serwis mi to może zrobić sensownie? Fajnie też, jak by to były jednak niższe koszta bo laptop swoje już ma, zaraz będzie bardziej opłacało się nowy kupic jak ten naprawiać.

A może ktoś go chce na części? :whistling: 

PS. W razie zainteresowania tematem jutro wrzucę dokładne dane lapka  :smile:

Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane...  :P   SUPERMOTO LDZ
       Inspekcja Rowów Przydrożnych   :riding:                                                                          https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel

• 2 tygodnie później...

Dokładnie to nazywa się reballing :smile: Sypie ci się dedykowana karta graficzna i zintegrowana? Jeśli wcześniej to zostało zrobione porządnie (wylutowano układ BGA, oczyszczono go z cynu, dano nowe kulki i przylutowano układ) a nie tylko wygrzano układ, to nie ma sensu tego naprawiać bo znów za kilka miesięcy problem wróci.

Jest sens to naprawiać ponownie?

moim zdaniem nie ma bo naprawa tego zje więcej niż to warte.

sam miałem taką sytuację z moją california access

naprawiana za spory hajs w warszawie w polecanym serwisie

grafika wytrzymała raptem dwa dni ponad miesięczną gwarancję którą dali

po sporej wymianie zdań przez tel. stwierdzili, że naprawią w formie gratisu ( spaprana naprawa brzmi lepiej )

druga wizyta w wawie na mój koszt...

lapek naprawiony i oddany z adnotacją, że gwarancja została anulowana z uwagi na gratisową naprawę

działał całe 4 dni

skończył na aledrogo ;-) jako dawca

Czas, kasa a lapek na śmieciach.

Nie polecam.

Dzięki za opinie (i oferty również)  ;) Nie mam do niego sentymentów i wyląduje również jako dawca.  :whip:

Jak by to KTM był to bym ratował  :decayed:  a tak, wyląduje jednak na znanym portalu aukcyjnym.

Edytowane przez michal_lc4 (wyświetl historię edycji)

Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane...  :P   SUPERMOTO LDZ
       Inspekcja Rowów Przydrożnych   :riding:                                                                          https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel

• 1 miesiąc temu...

Kto poleci mi jakiegoś speca od naprawy płyty głównej? Oddałem do takiego jednego serwisu na Struga i zwodzili mnie 3 miesiące po czym okazało się ze nic nie zrobili przez ten czas...

Edytowane przez Luki (wyświetl historię edycji)

Ja mogę polecić naszego kolege shad 

Darmowe Ogłoszenia Lokalne     Malito.pl