Skocz do zawartości

Ubezpieczenia Oc

Pagbat

Rekomendowane odpowiedzi

Piotr - PZU albo Warta. Chyba, ze pojawiło się coś nowego o czym nie wiem. W PZU z 0% zniżek - ok 180zł. Fajne mają też ceny w You Can Drive (to jakiś odłam Ergo Hestii) ale ja nie mogłem tam ubezpieczyć gdyż ich oferta nie obejmowała pojazdów na działalność gospodarczą.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Aidekk - dzięki. Ja właśnie w Warcie mam taką przygodę z tą umową, którą mam do końca października. Będe musiał się rozeznać pod koneic sezonu co i jak bo w tym tempie mi zaśpiewają 500zł. Kolega też jest w PZU i on płaci dużo mniej ale też chłopak ma sporo zniżek. No cóż, zobaczę za parę miesięcy jak będą podliczać.

Ludziska, potrzebuje informacji. Przypomniało mi się że mam OC do dzisiaj i przedzwoniłem do Link4 bo u nich mam polise po poprzednim właścicielu. Powiedziałem że nie dostałem od nich żadnych papierów i że nie wiem nawet ile mam płacić. Koleś powiedział że wysłali mi list i że tam będą wszystkie druki. Poinformował mnie że do zapłaty będzie 320zł!!! Troche sie wnerwiłem taką kwotą i mówię mu że chcę zrezygnować a on do mnie że już nie mogę bo jest za późno. Pytam się go jak miałem wcześniej to zrobić skoro nie raczyli mnie poinformować o warunkach jakie mają mi do zaoferowania. Na to już nie umiał odpowiedzieć. Pytanie do Was: czy rzeczywiście jest już za późno żeby wypowiedzieć umowę?

Niestety chyba tak ;/Każda firma ma inne warunki wypowiedzenia ( czasem wystarczy wypowiedzieć dzień przed końcem polisy, a czasem trzeba miesiąc wcześniej ).Zawsze możesz się z nimi kłócić i może pozwolą wypowiedzieć umowę.

Pytanie do Was: czy rzeczywiście jest już za późno żeby wypowiedzieć umowę?

Żeby jej w ogóle nie podpisać jest za późno, ale jest cień szansy, żeby nie została jednak przedłużona. Moje pytanie: czy poprzedni właściciel uregulował składkę całą należną składkę? Bo jeśli tak to niestety jesteś w d**ie. Jeśli jednak np nie uregulował części składki (płatność w ratach, półroczna lub kwartalna) to umowa nie może zostać przedłużona!

Ustawa o ubezpieczeniach obowiazkowych...Art. 28. 2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli:	1)   nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy lub w przypadkucofnięcia zakładowi ubezpieczeń zezwolenia na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w zakresie obowiązkowegoubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych

Inna sprawa - jeśli w polisie masz wpisane np do dziś czyli: 16 maja 2011 - 15 maja 2012 to do godz 23:59 15 maja jeszcze 5 czy 6 lat temu miałeś prawo wypowiedzieć. Niestety obecnie przepis został jakoś po cichu zmieniony bo w nowej ustawie czytam, że umowę trzeba wypowiedzieć najpóźniej 1 dzień przed jej końcem. Tak więc faktycznie facet Cię okłamał i zwyczajnie masz pecha, że za późno zorientowałeś się o końcu okresu polisowego.

Jest jeszcze jedna opcja, jeśli pojazd ma współwłaściciela to można zbyć swój udział we własności pojazdu za symboliczną złotówkę i wtedy jest to traktowane jak każda inna sprzedaż, wtedy umowa może być rozwiązana i nowy właściciel (będący zarazem jednym ze współwłaścicieli) może jej nie chcieć i podpisać sobie nową umowę, a Tobie zgodnie z prawem przysługuje zwrot niewykorzystanej części składki tak jak w przypadku normalnej sprzedaży auta :smile:

Niestety dość trudno się takie sprawy prowadzi ale znam ludzi, którym się tak udało wymigać od horrendalnych składek przedłużonych z automatu i zapłacili tylko za 1 miesiąc...

Ostrzeżenie: zdarza się jednak w takim przypadku ubezpieczyciel pozywa petenta i możesz narazić się na koszty sądowe.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Polisa którą miał poprzedni właściciel została przekalkulowana na mnie tak że nie musiałem nic dopłacać. Zmieniły się tylko dane właściciela na kwitku.

Musicie pamiętać, że nie tylko zbywca o sprzedaży ale i nabywca powinien, poinformować firmę ubezpieczeniową o kupnie pojazdu żeby uniknąć takich sytuacji. Wtedy, jeżeli kwota rekalkulacji będzie za duża wypowiada się polisę i zawiera nową na siebie w innym TU a płaci tylko za wykorzystany okres ochrony. Z 2 strony aż żal ściska jeżeli polisa jest ważna przez kolejne np. 8 miesięcy a my świadomie będziemy chcieli z niej zrezygnować. Otóż TU mogą taką rekalkulację na nowego właściciela przysłać przed końcem trwania polisy albo w połowie i trzeba będzie zapłacić za czas ochrony od momentu kupna pojazdu z uwględnieniem swojego wieku, zniżek i szkód.

CENTRUM UBEZPIECZEŃ ul. Snycerska 1 róg ul. Zachodniej i Limanowskiego, Tel: 693 188 184

motocykle, samochody, mieszkania, domy, firmy, OC podróżne, polisy na życie, NNW i motocykle

Służymy Wam również doradztwem, także dzwońcie, piszcie jeśli tylko macie jakieś pytania lub potrzebujecie pomocy w spr. ubezpieczeń. nasze.ubezpieczenie@gmail.com

ZAPRASZAMY!!!

• 2 tygodnie później...

Moje Maleństwo ma OC w PZU i płacę coś koło 220 zł ze zwyżką za wiek. W Alianz podliczyli mnie na 600zł ale z wrażenia już nie pamiętam czy uwzględnili zwyżkę za wiek czy nie. Jak Pan usłyszał że w PZU płacę 200zł to biedny aż usiadł i nie wiedział co mi powiedzieć XD

MTU - najtańsze jakie znalazłem, dodatkowo kalkulację na stronce można sobie samemu zrobić i ubezpieczyć za pomocą neta. Ze zniżkami 130 zeta za FZ6 z 2004 r. gdzie w linku zapodali mi ponad 4 sety za to samo moto - uśmiechnąłem się, przyznałem że są zajebiści i podziękowałem za rozmowę hehe.

Powyższy post jedynie wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym.W dniu jutrzejszym ani w każdym innym następującym po tym terminie dniu - nie może on służyć przeciwko autorowi. Ponadto autor zastrzega sobie prawo i możliwość zmiany poglądów bez podawania przyczyny. Przed przeczytaniem należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Po przeczytaniu jedynie z PSYCHIATRĄ :ph34r:

Zawsze gdy zapier***am, boję się, się że z przeciwka spotkam takiego samego poje**a jak ja.

W WARCIE za CBF1000 z pełnymi zniżkami 87 PLN

ooo tu mnie zaskoczyłeś - no kurnia muszę się przenieść no chyba że za tysiąca biorą mniej niż za sześć setę - a co powyższego posta to sprawdzę, może coś pozmieniali - ale musi być bo ja tam kalkulację robiłem.No dziwy jakieś - fucktycznie nima :sad2: ale jak do agenta się pójdzie to on wyliczy bo mój kolo tak kupował, a ja przez net -dziwne

Powyższy post jedynie wyraża opinię autora w dniu dzisiejszym.W dniu jutrzejszym ani w każdym innym następującym po tym terminie dniu - nie może on służyć przeciwko autorowi. Ponadto autor zastrzega sobie prawo i możliwość zmiany poglądów bez podawania przyczyny. Przed przeczytaniem należy skontaktować się z lekarzem lub farmaceutą. Po przeczytaniu jedynie z PSYCHIATRĄ :ph34r:

Zawsze gdy zapier***am, boję się, się że z przeciwka spotkam takiego samego poje**a jak ja.

Ja w PZU płacę 94zł za rok przy pełnej zniżce 60%, w tym też jest opcja za 10zł gwarantująca, że nie utracę zniżek w razie kolizji. Myślę, że to jest najlepsza oferta jaką mogłam znaleźć.

Gdyście chcieli coś przeliczyć np w MTU, WARTA to piszcie śmiało, nie mam na razie PZU ale w lipcu już powinienem podpisać z nimi umowę więc bedzie łatwiej.Ponadto dla zainteresowanych ważna informacja odnośnie wypowiadania wznowionych polis. Wg nowej ustawy można wypowiedzieć polisę wznowioną automatycznie (bo np zapomnieliśmy że właśnie minął ostatni dzień ochrony) z art 28a jeżeli nie podpisaliśmy jeszcze tego wznowienia. Wtedy jeżeli znaleźliśmy lepszą ofertę możemy odstąpić od aktualnej polisy i zawrzeć nową.LWG

CENTRUM UBEZPIECZEŃ ul. Snycerska 1 róg ul. Zachodniej i Limanowskiego, Tel: 693 188 184

motocykle, samochody, mieszkania, domy, firmy, OC podróżne, polisy na życie, NNW i motocykle

Służymy Wam również doradztwem, także dzwońcie, piszcie jeśli tylko macie jakieś pytania lub potrzebujecie pomocy w spr. ubezpieczeń. nasze.ubezpieczenie@gmail.com

ZAPRASZAMY!!!

Ratunku! Obudziłem się i jutro mi się kończy polisa. Pan w PZU mi powiedział 304 złote a to tak mi się wydaje sporo : / Zaznaczam, że poprzedni właściciel też miał w PZU ale jego składka wynosiła 72 zyle.

Jak szukałem ubezpieczenia dla zony to najtaniej wyszło mi w Link4 :sad2:

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Jak szukałem ubezpieczenia dla zony to najtaniej wyszło mi w Link4 :sad2:

Ja dzwoniłem - tak jak pisałem powyżej --> szybko podziękowałem za rozmowę bo mnie prawie jak za auto policzyli

Dzwoniłem. W zasadzie dzwoniłem do wszystkich firm jakie znałem i konsultowałem ze wszystkimi znanymi mi brokerami ubezpieczeniowymi.

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

sprzedalem motor z 2 miesiace temu i nie wypowiedzialem umowy oc, teraz przyszlo mi powiadomienie ze musze zaplacic za nowy rok oc, mozna cos z tym zrobic?

• 2 tygodnie później...

Dodam jeszcze od siebie, bo widziałem, że ktoś był zainteresowany Proamą...z tego co mi wiadomo a też siedzę w ubezpieczeniach to ta firma nieoficjalnie jest już na sprzedaż na "wewnętrznym rynku"...zrobili dużo szumu, mnóstwo reklam a póki co z mojego punktu widzenia efektów brak...jak dla mnie to coś jest nie halo skoro chcą ją sprzedać... Niby w przypadku oc nie powinno to nas interesować ale...dodam jeszcze, że konsultant stawia się z umową od kilku miesięcy więc wciąż z nimi umowy nie podpisaliśmy...

sprzedalem motor z 2 miesiace temu i nie wypowiedzialem umowy oc, teraz przyszlo mi powiadomienie ze musze zaplacic za nowy rok oc, mozna cos z tym zrobic?

Jak coś to dzwoń. Umówimy się i coś wymyslimy.

to ta firma nieoficjalnie jest już na sprzedaż na "wewnętrznym rynku"...zrobili dużo szumu, mnóstwo reklam a póki co z mojego punktu widzenia efektów brak...jak dla mnie to coś jest nie halo skoro chcą ją sprzedać...

Powiem, że Proama u mnie sprzedaje się bardzo dobrze. Umowę podpisaliśmy bardzo szybko i bardzo dobrze bo cenowo są konkurencyjni. Miałem już nawet kilka likwidacji z Casco i powiem szczerze bez problemu. Jednego klienta sami poprosili o zdjęcia po czym wypłacili mu pieniążki na konto. Bez problemu. Nie to żebym faworyzował ale wiadomo co jest dla klienta ważne? - cena! a u nich czasami te dodatkowe 10% daje radę. Odnośnie sprzedaży Proamy to normalna kwestia. Zapowiedzieli to już dawno temu więc zaskoczenia nie ma. A pamiętacie, że niedawno sprzedano Wartę? Póki co dalej działają.

Ech, zależało mi trochę żeby przemski się odezwał, ale to najwyżej zadzwonię do niego jutro.

Dzięki za odp ;)

Wiecie już że zawsze pomogę tylko piszcie na PRV albo od razu tel. :smile:

ZAPRASZAMY!!!