Skocz do zawartości

Ubezpieczenia Oc

Pagbat

Rekomendowane odpowiedzi

Ja chciałem wyrejestrować przyczepę i stary skuter - i tak już oba pojazdy nie jeżdżą, a przyczepy np. nie chce wywalać, tylko chcę, żeby sobie stała na działce...

Jest w sumie jeden sposób, z tego co znalazłem w necie, ale go jeszcze nie próbowałem:

[*]sprzedać pojazd komuś innemu (np. z rodziny)

[*]na podstawie umowy kupna-sprzedaży wyrejestrować

[*]kupujący ma obowiązek zarejestrowania pojazdu w ciągu 30 dni... ale w przypadku niezarejestrowania go nie groża za to żadne sankcje finansowe

Przydałby się jakiś prawnik, żeby się wypowiedział na ten temat... ;)

https://www.spisperfum.pl - lista odpowiedników perfum FM Group

http://www.motostat.pl/user_images/32712/icon3.png - Suzuki GSX750F K6
http://www.motostat.pl/user_images/35804/icon3.png - Yamaha XC125TR

http://www.motostat.pl/user_images/73564/icon1.png - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D Long

poproszę o poradę gdzie najlepiej ubezpieczyć OC motocykla bo mój ubezpieczyciel od czterech kółek nie prowadzi ubezpieczenia motocykli

Ja chciałem wyrejestrować przyczepę i stary skuter - i tak już oba pojazdy nie jeżdżą, a przyczepy np. nie chce wywalać, tylko chcę, żeby sobie stała na działce...

Jest w sumie jeden sposób, z tego co znalazłem w necie, ale go jeszcze nie próbowałem:

[*]sprzedać pojazd komuś innemu (np. z rodziny)

[*]na podstawie umowy kupna-sprzedaży wyrejestrować

[*]kupujący ma obowiązek zarejestrowania pojazdu w ciągu 30 dni... ale w przypadku niezarejestrowania go nie groża za to żadne sankcje finansowe

Przydałby się jakiś prawnik, żeby się wypowiedział na ten temat... ;)

najważniejsze żebyś opłacił podatek w Urzędzie Skarbowym bo od tego naliczają odsetki, podatek wynosi 2% ceny zakupu, rejestrować nie musisz i nie ma za to żadnych sankcji

ja samo oc 55 zl plus 30 pare za nw bodajze. 60%

czy możesz mi podać adres tego ubezpieczyciela bo mnie w Glinniku wychodzi ponad 200 zł za samo OC a właściwie teren gminy jest ten sam

• 1 miesiąc temu...

Odnośnie OC i ubezpieczeń komunikacyjnych mam trochę wiedzy więc napiszę coś, może sie komuś przyda. Pracowałem w Allianz i HMI więc nie są mi obce warunki ubezpieczeń. Sam w czerwcu 2011 szukałem najtańszego OC na motocykl. W przypadku mojej 250tki najtaniej w PZU za 180zł. Dodam że nie mam żadnych zniżek ze względu na śmieszną parkingową szkodę 1.5 roku temu. PZU i Warta z tego co wiem to jedyne firmy, które rozgraniczają pojemność motocykla (Allianz i większość innych odróżnia tylko skuter/motorower od Motocykla i parę lat temu pamiętam nawet promocję w Allianz - 50zł ubezpieczenie skutera!!!). Jeżeli macie dużą pojemność to polecam iść tam, gdzie nie ma rozróżnienia na pojemność. Stawki w tych firmach są wyższe ale jak ma w PZU wam policzyć za sporta 1000cc i 150 koni to obawiam się że może wyjść jeszcze więcej. Dodatkowo dla młodych kierowców: firmy ubezpieczeniowe tępią nas jakbyśmy wszyscy jeździli brawurowo i gorzej niż 90 letni dziadek - on nie ma zwyżki za wiek.I co do tych właśnie zwyżek: jeśli agent mówi wam, że będzie zwyżka za wiek to nie znaczy, że będzie ona w każdej firmie. Jedne firmy mają zwyżki za wiek poniżej lat 25, inne 26, 28, spotkałem się nawet 30 (Warta). Dla niektórych firm ważny okres posiadania prawa jazdy - jakby to było jakimkolwiek wyznacznikiem :biggrin:. w PZU 2 lata ale np w Allianz 4 lata bezszkodowej jazdy żeby nie otrzymać jakiejś dziwnej zwyżki. Polecam internetowe kalkulatory - tam jak wybieracie określoną firmę ubezpieczeniową od razu widzicie o co pytają. Np bezszkodowość w PZU to 2 ostatnie lata! Nie jak w każdej normalnej firmie 1 rok! Jeśli mieliście szkodę 2 lata temu to w PZU wciąż macie 15% zwyżki, 60% w pierwszym roku chyba. Można też zadzwonić do brokera, tylko do takiego, który obsługuje możliwie najwięcej firm. Ja korzystam z łódzkiego biura pośrednictwa Pakt (może to i reklama ale znaleźli mi OC na auto taniej o 350zł w stosunku do najtańszej znalezionej przeze mnie samego opcji, więc może i wam pomogą), zainteresowanym mogę podać numer na priv. Tanio i na auta i na motocykle wypada też pakiet Ergo Hestia o wdzięcznej nazwie You Can Drive - oni stawiają na młodych kierowców i ryzyko jest kalkulowane tak, aby składki kierowców młodych, z niedużym stażem maksymalnie zminimalizować. Ale uwaga, w moim przypadku mimo że był prawie najtańszym pakietem się nie sprawdził. Powód: auto i motor nie mogą być mieniem firmy więc niestety musiałem odpuścić niską stawkę.Mam nadzieję, że komuś się uda coś zaoszczędzić dzięki temu postowi :smile:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Hmm to ciekawe co ze mna bedzie ;)Kupiłem maszynę od importera z fatkurą. Do US nie musze iść.Oczywiście moto jeszcze nie jest zarejestrowane bo czeka na przegląd, Przegląd czeka az przyszykuje maszynę do sezon a ubezpieczenia tez nie mam bo nie jest zarejestrowany. Ciekawe czy mogą mnie za to ud***ć ;)I dzieki za wytyczne gdzie sie ubezpieczyć ;)

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Hmm to ciekawe co ze mna bedzie ;)Kupiłem maszynę od importera z fatkurą. Do US nie musze iść.Oczywiście moto jeszcze nie jest zarejestrowane bo czeka na przegląd, Przegląd czeka az przyszykuje maszynę do sezon a ubezpieczenia tez nie mam bo nie jest zarejestrowany.Ciekawe czy mogą mnie za to ud***ć ;)I dzieki za wytyczne gdzie sie ubezpieczyć ;)

Można opłacić OC na stare (zagraniczne) numery a potem jak zarejestrujesz, przepisać polisę na nowe. Ja tak zrobiłem.Radzę Ci nie czekać bo jak wydział komunikacji sie dopatrzy, że miałes moto z nieopłaconym OC to moga Cię zgłosić do Funduszu Gwarancyjnego i zapłacisz karę. Coś koło 5 tysi teraz chyba jest....Tyle, że musisz zrobić pierwszy przegląd bo inaczej nie ubezpieczysz.

|'^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^|*||__
|-TEAM MONSTER ENERGY- |*||''|";\,____
|__...__...__by_Kawasaki ___|*||_|_|,,..,,,,]|
""(@)''(@)'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''(@)(@)** (@)

A jak nie mogę zrobić pierwszego przeglądu bo aktualnie moto się do niego nie nadaje ??To ja już nie mogę miec czasu do przygotowania maszyny ?? Przeciez to chore. Moto nie jeździ po ulicach. Przyjdzie sezon to będzie przegląd i będzie OC.A co z maszynami do stuntu, które maja zdemontowane elementy pozwalające na jazdę po mieście bo nie przejdą stosownego przegladu ?? pewnie też muszą mieć oc pomimo ze tylko na zawody jeżdżą.

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

A jak nie mogę zrobić pierwszego przeglądu bo aktualnie moto się do niego nie nadaje ??To ja już nie mogę miec czasu do przygotowania maszyny ?? Przeciez to chore. Moto nie jeździ po ulicach. Przyjdzie sezon to będzie przegląd i będzie OC.

O ile się nie mylę wszystkie wwożone do Polski pojazdy powinny mieć aktualne badania techniczne zrobione w kraju, z którego pochodzą więc i pierwszy przegląd powinny przejść.

A co z maszynami do stuntu, które maja zdemontowane elementy pozwalające na jazdę po mieście bo nie przejdą stosownego przegladu ?? pewnie też muszą mieć oc pomimo ze tylko na zawody jeżdżą.

Takie sprzęty nie sa dopuszczone do ruchu ulicznego więc nie muszą mieć odpowiedniego wyposażenia.Prawda jest taka że wszystkie pojazdy muszą mieć ciągłość ubezpieczenia. Już tu wcześniej ktoś pisał"a co jeśli sprzęt stoi w garażu i nie jeżdżę nim, po co wtedy oc."Po to, że jak ktoś go ukradnie, spowoduje wypadek i np kalectwo osoby postronnej a sam zginie dajmy na to, to z czego wypłacić potem odszkodowanie i rentę tej osobie...? Po to jest własnie OC.

Znaczy jak ?? jak ktoś podpier.. mój pojazd i sie nim rozsypie to jeszcze z mojego OC idzie ???I może jeszcze mi składki zabiorą za udział w kolizji ??TO juz by było na maksa chore. Ale natchnąłeś mnie do konsultacji z prawnikami, towarzystwem ubezpieczeniowym i wydziałem komunikacji.Napisze maila z prośbą o wyjaśnienie ;)

Znaczy jak ?? jak ktoś podpier.. mój pojazd i sie nim rozsypie to jeszcze z mojego OC idzie ???I może jeszcze mi składki zabiorą za udział w kolizji ??

OC jest przypisane do pojazdu, nie do Ciebie. Do Ciebie przypisane są zniżki i w takim przypadku ich nie tracisz ale odszkodowanie jest wypłacone.

To mi się nie zgadza. Bo jak pozycze auto komuś i on nim spowoduje szkode to leci z mojego oc a pozniej to ja tracę zniżki a nie on.Jak uda mi sie wydobyc info to postaram sie tu wkleic odpowiedzi

To mi się nie zgadza. Bo jak pozycze auto komuś i on nim spowoduje szkode to leci z mojego oc a pozniej to ja tracę zniżki a nie on.Jak uda mi sie wydobyc info to postaram sie tu wkleic odpowiedzi

W sumie pewności co do tych zniżek nie mam, możliwe że tracisz zniżkę nawet jak Ci ukradną pojazd. Tak czy inaczej OC musi być zawsze i wypłacają z OC tego pojazdu, który był przyczyną powstania szkody, bez względu na to kto nim jechał.Pozdrawiam

czy możesz mi podać adres tego ubezpieczyciela bo mnie w Glinniku wychodzi ponad 200 zł za samo OC a właściwie teren gminy jest ten sam

W Zgierzu w PZU na Dąbrowskiego jak pamiętam chyba 58 zł za OC (60% zniżek)... Podobno PZU dla motocykli ma najtaniej z wszystkich ubezpieczalni...

pozdrawiam
Micek

-----------
Yamaha Virago XV 750 ' 1993
----------------------
Nice to Be Important, But More Important to Be Nice
MOTOCYKLE-ZGIERZ.PL

dzięki za informację podjadę i zorientuję się jakie są opłaty , jeżeli możesz mi podpowiedzieć gdzie dokonują przeglądów technicznych bo z tego co wiem to nie wszystkie stacje mają do tego uprawnienia

ja za niedługo mam za kawe zobaczymy ile w tym roku policzą tym bardziej że znowu jaaś podwyżka ma być http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/disgusted.gif

007.gif

Ja dokladnie 22 grudnia w punkcie PZU na Smugowej (w wydziale praw jazdy i rej. pojazdow) zaplacilem 144pln za OC przy 30% znizce. Babka powiedziala mi, ze pojemnosc nie ma znaczenia i za kazdy motocykl jest takie samo OC. Tyle ze juz troche zdrozalo (wczesniej za 30% znizki bylo 120pln).

http://www.motostat.pl/user_images/73564/icon1.png - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D Long

Oki to mam potwierdzenie od Pani Prawnik.Tak w przypadku kradzieży pojazdu idzie z twojego OC jednak orzecznictwo Sądu Najwyższego wskazuje, że w takim przypadku posiadacz nie powinien miec zwyzki w ubezpieczeniu.Oczywiście może być różnie

W Zgierzu w PZU na Dąbrowskiego jak pamiętam chyba 58 zł za OC (60% zniżek)... Podobno PZU dla motocykli ma najtaniej z wszystkich ubezpieczalni.

Też tam ubezpieczałem :biggrin:

przegląd musi być ważny przy podpisywaniu umowy o polise.W moim przypadku oc z nw i asistance 160zł prawko od czerwca 18 lat i moto 600ka 89rok

A właśnie że nie musi. Bez ważnego przeglądu też ubezpieczysz i to bezproblemowo - jedyna wada, wyższa składka i to nawet do 300% wyższa zależnie od TU.

Jeśli ktoś rozbije się Twoim pojazdem to niestety ale leci z Twojego OC. Co do zwyżek, tam już widzę że napisałeś po konsultacji ze swoją panią prawnik, ale w praktyce nie wygląda to tak różowo. W ciągu 2 lat pracy w ubezpieczeniach widziałem trochę szkód i spraw i powiem że to nie jest takie oczywiste czy nie tracisz składki. Mieliśmy przypadek, że facet zgłosił kradzież auta tydzień po jego kradzieży z wypadek miał miejsce 1-2 dni po kradzieży (tak krótko nasza władza kontaktowała się z właścicielem, który auta chwilowo nie używał jako że jeździł służbowym a auto stało). Facetowi poleciały zniżki ponieważ zgłosił kradzież już po szkodzie. Z tym trzeba niestety uważać i pamiętać że TU nie są przychylne nam tylko naszym portfelom. Płacić dużo rozbijać się mało a jak już miałeś choćby parkingową stłuczkę za wartość może 400zł i pajac zażąda od Ciebie 2000zł i wezwie policje jak odmówisz to niestety leci Ci 60% zwyżki jeśli nie miałeś zniżek (tak było raz w moim przypadku). Czyste złodziejstwo, do tego zalegalizowane :smile:.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Przypomnialo mi sie cos a propos samych znizek, a pewnie nie kazdy o tym wie/slyszal:

Jesli ktos ma juz wieksze znizki z tytulu bezwypadkowej jazdy i ubezpiecza OC w PZU to moze mu sie oplacac wykupienie "ochrony znizek".

Polega to na tym, ze przy kolizji/wypadku z naszej winy przy takiej "ochronie" znizki sa zachowywane i nie tracimy ich.

Rzecz jasna - dziala to tylko w przypadku pierwszej takiej sytuacji.

Cena za taka "usluge" jest uzalezniona niestety od ilosci % znizki jaka posiadamy. Najmniej (bo cos kolo 10pln) kosztuje to przy 60% znizki, przy 30% znizce oplata za taka usluge jest juz wyzsza i wychodzi cos kolo 50 pln. Dlatego Ci, ktorzy co maja przynajmniej te 30% znizki, moze sie to juz oplacac.

Wazna kwestia - taka ochrone mozna sobie wykupic tylko w chwili oplacania OC lub AC pojazdu (czyli nie mozna sie na to 'nagle' zdecydowac i sobie dokupic w trakcie) i dziala przez rok.

Moze kogos to zainteresuje.

Nie wiem czy jest taka usluga w innych TU, akurat sie w grudniu ubezpieczalem w PZU i mi wpadlo to w oko i sie zaczalem sam nad tym zastanawiac, jak w kwietniu bede ubezpieczac kolejne moto, czy by nie skorzystac ;)

Info na ten temat: http://www.pzu.pl/pr...-ochrona-znizek

Z tym trzeba niestety uważać i pamiętać że TU nie są przychylne nam tylko naszym portfelom. Płacić dużo rozbijać się mało a jak już miałeś choćby parkingową stłuczkę za wartość może 400zł i pajac zażąda od Ciebie 2000zł i wezwie policje jak odmówisz to niestety leci Ci 60% zwyżki jeśli nie miałeś zniżek (tak było raz w moim przypadku). Czyste złodziejstwo, do tego zalegalizowane :smile:.

Z pozoru wygląda to na złodziejstwo ale w ten sposób TU zabezpieczają się przed wyłudzeniami odszkodowań, które nagminnie miały miejsce w latach 90-tych. Zazwyczaj poszkodowane auto, to była prawie nowa fura a sprawca to stary Maluch. Odszkodowania szły w tysiące zł przy śmiesznie małej składce OC. W skrajnych przypadkach auta "biorące udział w kolizji" nigdy nawet nie stały obok siebie.

Ja aktualnie zajmuję się ubezpieczeniami i z tym zładziejstwem nie do końca mogę się zgodzić. Raz, że TU bronią się przed oszustami bo Nasze prawo jest dość nieudolne to kolega zapomniał jak to często my, użytkownicy na tych ubezpieczeniach zarabiamy. Np. mała szkoda, lekka wgniotka albo zderzak za 80 zł do wymiany a wypłacają 1500 zł. Wtedy jesteśmy zadowolemi :smile: Niestety nie raz są przypadki, że sprawy trafjają na droge sądową i tam użytkownicy dochodzą swoich praw bo TU łatwo skóry nie oddają.

Od mojego znajomego którego firma zajmuje się rejestracją pojazdów w Łodzi (jak ktoś nie chce stać w kolejkach to piszcie na prv podam namiar i za 50 zł na drugi dzień odbieracie dok z tablicami) powiedział, że na tem moment przepisy się nie zmieniły i nie ma kary za nieprzerejestrowanie pojazdu. Chore jak zwykle ale prawdziwe a nie wiadomo czy wogóle tego nie zniosą i nie bedzie obowiązku przerejestrowywania aut bo mamy martwy przepis. Co do pojazdu sprowadzonego z za granicy to kiedyś osobiście sprowadziłem sobie auto które pół roku czekało na zarejestrowanie czyli tak jak w Twoim przypadku Ridrick. Dopiero wtedy wykupiłem OC bo do momentu zarejestrowania pojazdu u nas w kraju tego auta po prostu nie było. Inaczej wygląda sprawa pojazdu krajowego gdzie niestety wymagana jest ciągłość ubezpieczenia. To też się niedługo zmieni. Będzie można wyrejestrować pojazd a polise mieć tylko na okres kiedy go użytkujemy tak jak to jest np w innych krajach.

Co do cen to przy maksymalnych zniżkach Honda CB 500, 2000r użytkownik 35 lat prawko pow 10 lat meldunek Łódź wyszło mi 108 zł OC NNW ASS w Warcie

Jakie są obwarowania do wyliczenia składki OC?

Wiek użytkownika, od kiedy ma się prawko, ilość posiadanych zniżek, miejsce meldunku (małe miasta = niższa składka), pojemność i marka pojazdu to tak z grubsza do OC do Casco są jeszcze inne czynniki brane pod uwagę.

A co do utraty zniżek przez szkodę zrobioną skradzionym pojazdem to naprawde różnie bywa i najczęściej sprawy trafjają do sądu a tam można o to powalczyć tak jak w przypadku sprzed miesiąca kiedy w mojego wujka uderzył koleś i nie przyznaję się do winy. Wujek auto naprawił z AC co równa się utratę 20% zniżki. Facet finalnie po przesłuchaniach policji przyznał się do winy ale wujek z TU dogadać się nie może. W kwietniu kończy się polisa a 20% poszło. Trzeba walczyć o swoje niestety.

Chetnie wylicze Wam dla porównania ceny za OC i zobaczycie gdzie wychodzi najtaniej.

Potrzebne są dane jak wyminiłem wyżej. Pzdr

CENTRUM UBEZPIECZEŃ ul. Snycerska 1 róg ul. Zachodniej i Limanowskiego, Tel: 693 188 184

motocykle, samochody, mieszkania, domy, firmy, OC podróżne, polisy na życie, NNW i motocykle

Służymy Wam również doradztwem, także dzwońcie, piszcie jeśli tylko macie jakieś pytania lub potrzebujecie pomocy w spr. ubezpieczeń. nasze.ubezpieczenie@gmail.com

ZAPRASZAMY!!!