Skocz do zawartości

Ubezpieczenia Oc

Pagbat

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę że to chyba zależy od osoby która wylicza tą składkę bo są tu duże różnice w sumach a firmy te same :smile: ja w linku za R6- 2008 płacę 100zł więc nie szukam taniej myślę że jest ok :cheers:

Ja płacę ponad 300zł (dokładnie nie pamiętam) w PZU OC+ NNW ale mam tylko 10% zniżki, a co najgorsze to mam zwyżkę za wiek. W porównaniu z innymi firmami które mi wyliczały skłądek po 600-800zł to i tak w tym PZU nie jest najgorzej.

W zeszłym roku na motonga 180 zł w PZU a w tym się dowiedziałem, że mi ponoc nie przysługuje zniżka 10% za bezszkodowy rok (miałem 0% wcześniej) i mi gość wyliczył 205 zł.

Pomógł kolega z forum - Przemski. Przemku wielkie dzięki! Zapłaciłem 129 zł z 10% zniżką i bez zwyżki za wiek. Wielkie brawa dla Przemka i Moniki - przemiła obsługa i niska cena czyli to co trzeba.

A ubezpieczenie za 129 zł mam w TUW. Zresztą... cholera wie co to. Niech się martwi ten w którego wjadę :biggrin:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

proponuję podjechać do Zgierza na Kuraku za stacją benzynową Bliska jest ubezpieczyciel PZU i tam dowiesz się wszystkiego a tak to każdy będzie Ci podawał swoją wersję, lub wejdź na www.pzuzgierz i tam będzie podany nr tel. zadzwonisz i dowiesz się wszystkiego. Jest bardzo konkretny facet.

• 3 tygodnie później...

Ja teraz muszę opłacić ubezpieczenie bo wyszło mi 20 maja i do tej pory nie mogłem się zebrać żeby zapłacić bo nie było mi potrzebne. W tamtym roku płaciłem dwie raty po 70 zł a mam moto na mnie i na tatę jako współwłaściciela (55 albo 60 % zniżki). Wydaje mi się że 140 zł to trochę drogo jak na 125 ccm, a z tego co słyszałem to w tym roku wszystko w PZU podrożało więc pewnie przywalą mi jeszcze więcej. Czy zniżki mojego taty mają wpływ na cenę ubezpieczenia i czy mam możliwość wypowiedzenia umowy z PZU kiedy polisa skończyła się ponad miesiąc temu ? (wydaje mi się że nie ale wole zapytać ;P) Dodam że prawko mam od 01.07.2011.

608_motocykle_pasja_ycie.png

Ja teraz muszę opłacić ubezpieczenie bo wyszło mi 20 maja i do tej pory nie mogłem się zebrać żeby zapłacić bo nie było mi potrzebne. W tamtym roku płaciłem dwie raty po 70 zł a mam moto na mnie i na tatę jako współwłaściciela (55 albo 60 % zniżki). Wydaje mi się że 140 zł to trochę drogo jak na 125 ccm, a z tego co słyszałem to w tym roku wszystko w PZU podrożało więc pewnie przywalą mi jeszcze więcej. Czy zniżki mojego taty mają wpływ na cenę ubezpieczenia i czy mam możliwość wypowiedzenia umowy z PZU kiedy polisa skończyła się ponad miesiąc temu ? (wydaje mi się że nie ale wole zapytać ;P) Dodam że prawko mam od 01.07.2011.

Zniżki twojego taty maja wpływ na skladke , ale i twoj wiek ma na nia wpływ jesli masz mniej niz 26 lat masz wzwyszki dodatkowo do skladki. Jesli umowa sie skonczyla poprzedniego OC to kolejne wznowilo sie samo gdyz jest to ubezpiecznie obowiazkowe ktore mozna wypowiedziec tylko przed koncem jego trwania na pismie. Okres posiadania prawka ani pojemnosc motocykla nie ma na skladke wplywu w Pzu. Dodatkowo dodam ze płacąc skladke na raty wychodzi 10% wiecej niz opłata jednorazowa. Informacje sprawdzone gdyz pracowalam w Pzu i troche tych polis wypisalam :smile:

W polowie czerwca oplacalem po raz pierwszy na siebie (0% znizek), pierwszy swoj pojazd, moto. W Link4 wyszlo 130zl OC (po dodatkowym rabacie, chyba 15zl) + 32zl NW. W PZU i czyms jeszcze wysokosc OC oscylowala w granicach 200-250...

Dodam, ze pytali jeszcze o wiek (mam >26), ile lat posiadasz prawko A i B i chyba kod pocztowy miejsca zamieszkania.

To że 10 % więcej za rozłożenie płatności na raty to wiem, niestety muszę to OC rozdzielić na raty bo na razie mnie nie stać, a po 2 to możliwe że będę go sprzedawał więc nie ma sensu płacić za cały rok ;P

Edit : Byłem, zapłaciłem ... Tylko że składka poszła 40 zł do góry i nawet to że wpadło mi 10% zniżki nic nie daje ... Tragicznie ceny poszły w górę ...

Zależy w jakich firmach ale dlugość posiadania prawa jazdy ma wpływ na składkę tak samo wiek i to czy ktoś był dopisany np do rodziców bo oni mieli zniżki. Tak naprawde zawsze warto liczyć co roku i szukać najtańszego OC. Dodam jeszcze i już w tym wątku to wspominałem

MOŻNA WYPOWIADAĆ PRZEDŁUŻONE, WZNOWIONE POLISY.

W lutym tego roku zmieniła się ustawa i jeżeli wznowiona polisa jest za droga a klient zawrze inną na ten sam/podobny okres może ją wypowiedzieć z art 28a.

W razie czego dzwońcie i pytajcie. Czasmi znajdzie się jakieś wyjście... na niższą składkę :smile: a na pomoc zawsze możecie liczyć

Pzdr

CENTRUM UBEZPIECZEŃ ul. Snycerska 1 róg ul. Zachodniej i Limanowskiego, Tel: 693 188 184

motocykle, samochody, mieszkania, domy, firmy, OC podróżne, polisy na życie, NNW i motocykle

Służymy Wam również doradztwem, także dzwońcie, piszcie jeśli tylko macie jakieś pytania lub potrzebujecie pomocy w spr. ubezpieczeń. nasze.ubezpieczenie@gmail.com

ZAPRASZAMY!!!

Ale jak znaleźć najtańsze ubezpieczenie dla motocykla ? Na stronach raczej nie ma przeliczników itp. żeby obliczyć wysokość składki, czasem są ale tylko dla aut. Chodzić po ubezpieczycielach ? dzwonić ? Bo już nie wiem :P

Telefon masz w stopce albo napisz na priv to przelicze Ci Twoje moto i bedziesz miec przegląd sytuacji. Ktoś tu dobrze napisał że zależy to od osób które licza ubezpieczenie. Krótko mówiąc niektórzy mogą nie liczyć najlepiej jak potrafią :smile: a wtedy składka nie wyjdzie najtaniej....

W niektórych przypadkach directy wychodzą taniej ale zawsze Was proszę żebyście to również sprawdzili bo tam nie mogę poznać ceny i wtedy nie wiem czy to co wyliczyłem jest najkorzystniejszą ofertą.

CENTRUM UBEZPIECZEŃ ul. Snycerska 1 róg ul. Zachodniej i Limanowskiego, Tel: 693 188 184

motocykle, samochody, mieszkania, domy, firmy, OC podróżne, polisy na życie, NNW i motocykle

Służymy Wam również doradztwem, także dzwońcie, piszcie jeśli tylko macie jakieś pytania lub potrzebujecie pomocy w spr. ubezpieczeń. nasze.ubezpieczenie@gmail.com

ZAPRASZAMY!!!

• 3 tygodnie później...

Koleżanki i koledzy od poniedziałku nasze centrum ubezpieczeń zmienia adres. Nowa lokazlizacja to ulica Snycerska 1 na rogu ulic Zachodniej i Limanowskiego. Pozdrawiamy Przemski i Monia

ZAPRASZAMY!!!

• 6 miesięcy temu...

Chyba czas odświeżyć temat zważywszy, że okres na moto już tuż tuż. Obecne moje OC kończy się 6 kwietnia. Rozmawiałem dziś z konsultantem PZU - dowiedziałem się, że ubezpieczenie nie odnowi się automatycznie na kolejny rok, a na miesiąc przed jego zakończeniem otrzymam nową propozycję. Czy znacie onlinową porównywarkę ofert na moto? Tych do porównywania ofert na auto nie brakuje :smile: Chciałbym sprawdzić czy gdzieś będę mieć taniej niż 82 zeta :biggrin:

aż strach coś proponować ;)

spróbuj w tych wyszukiwarkach zaznaczyć zamiast samochodu osobowego - motocykl :smile:

z tym, że nie wszystkie TU ubezpieczają moto. Wydaje mi się, że może być ciężko zejść poniżej kwoty, którą podałeś. Domyślam się, że posiadasz OC w PZU ?

ZAPRASZAMY!!!

dowiedziałem się, że ubezpieczenie nie odnowi się automatycznie

od lutego są nowe przepisy i nie możesz mieć przerwy w ubezpieczeniu

Chciałbym sprawdzić czy gdzieś będę mieć taniej niż 82 zeta

cięzko będzie

http://autoteam.com.pl>KLIMA I WEBASTO W TWOIM SAMOCHODZIE

Tak naprawdę nigdy nie można było mieć przerwy w ubezpieczeniu bo jest ono obowiązkowe tylko obecnie UFG wzięło się za wyłapywanie takich przypadków. Towarzystwa Ubezpieczeniowe w ciągu 14 dni od daty sprzedaży polisy ma obowiązek przesłać do UFG inf. kto, na jaki okres i na jakim pojeździe zawarł OC i/lub AC. Jeżeli system wyłapie 'lukę' to można spodziewać się kary finansowe i jeżeli chodzi o moto to jeżeli przerwa w ubezpieczeniu w 2013r będzie krótsza niż 14 dni, właściciel 2oo otrzyma tylko część kary:

do 3 dni - 20% kary  110 zł

do 14 dni - 50% kary   270 zł

powyżej 14 dni 100%  530 zł

Za puszke osobową

do 3 dni - 20% kary  640 zł

do 14 dni - 50% kary  1600 zł

powyżej 14 dni 100%  3200 zł

Przypadek z zeszłego tygodnia:

Klient zawierał polisę na początku stycznia tego roku i nie opłacił jej aż do początku lutego. Towarzystwo Ubezpieczeniowe przysłało przypomnienie o braku płatności co może skutkować rozwiązaniem polisy. Klient tego samego dnia wpłacił pieniądze jednak po sprawdzeniu nowych przepisów, które weszły w życie 1go stycznia, UWAGA!!!

UFG sprawdzić może datę wpływu pieniędzy za konkretną polisę i mimo, że TU świadczyło ochronę OC od momentu zawarcia polisy to za okres kiedy nie była ona opłacona może nałożyć mandat. Taką samą informacje dostałem od Towarzystwa Ubezpieczeniowego, w której poisa była zawierana.

Wspomne Wam jeszcze o automatycznych odnowieniach i ich braku oraz rezygnacji z polis automatycznie wznowionych.

Polisa wznawia się automatycznie jeżeli:

• przynajmniej na jeden dzień przed jej końcem nie zostało złożone pisemne wypowiedzenie a wszystkie raty były opłacone lub polisa była płatna jednorazowo
  • jest to kontynuacja polisy zawartej przez nas (plus punkt wyżej) a nie kontynuowanej np. po kupnie pojazdu, której właścicielem jest poprzedni użytkownik auta

analogicznie do tego co powyżej polisa nie wznowi się automatycznie jeżeli:

• nabyliśmy pojazd z polisą OC. Sprzedający ma 14 dni na powiadomienie TU o sprzedaży pojazdu a nowemu właścicielowi polisa się nie wznowi.
  • jedna bądź więcej rat naszego OC nie została zapłacona

Przypomnę, że jeżeli Wasza polisa wznowi się z automatu a Wy znajdziecie lepszą/tańszą ofertę w innym TU możecie tą polisę wypowiedzieć z art. 28a przedstawiając kopię drugiej polisy na ten sam okres.

Edytowane przez Przemski (wyświetl historię edycji)

ZAPRASZAMY!!!

Sprzedający ma 30 dni na powiadomienie TU o sprzedaży pojazdu??? a nie przypadkiem 14dni 30dni to było wobec starej ustawy

Tak racja! Już edytowałem. Dzięki :smile:

ZAPRASZAMY!!!

• 3 tygodnie później...

Współpracuję z różnymi TU. Po prostu multiagencja. A jakie konkretnie chciałeś zapytać?

ZAPRASZAMY!!!

Przemek a czy jakieś dodatkowe zniżki dla forumowiczy ?? :P a tak powaznie jakie dane potrzebujesz zeby skladke wyliczyc ? chodzi o auto z AC bo moto to chyba taniej niz PZU to nigdzie nie ma