Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Ubezpieczenia Oc

Pagbat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące ubezpieczenia OC, czy jako świeży kierowca muszę zapłacić (jak wyszło z kalkulatora np. axa) przeszło 1000zł żeby ubezpieczyć motocykl? Czy jest jakaś możliwość. Proszę o pomoc : (Od razu zaznaczam, że wiem, że cena zależy od ubezpieczanego modelu i wieku pojazdu. Ja sprawdzałem na hondzie cb500 z 2000r.

Opublikowano

ILE??? idz do PEZETu tam jest najtaniej jeśli chodzi o ubezpieczenie motonga

Opublikowano

tak ja niedawno placilem i wyszlo mnie 250 na rok

Opublikowano

ja mowilem bez znizek ze 250:P bo niemam:P za poj 600cm3

Opublikowano

Za Fireblada moj poprzednik zaplacil 280 pln :P

MOTORY SĄ WSZĘDZIE!!

Opublikowano

Dzięki za pomoc bo z dodatkowym kafelkiem w plecy to krucho mój budżet wyglądał : )

Opublikowano

A czy cena nie zależy też od wieku właściciela pojazdu i od kiedy ma prawko, bo zniżki to wiadomo? Pamiętam, że brat maił wpisaną mamę jako współwłaściciela samochodu, bo wyszło taniej (przynajmniej z powodu zniżek za bezszkodową jazdę, bo nie pamiętam czy za wiek i świeże prawko nie było jednak trochę więcej).

„A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto, z łez ocieraj cudze oczy, chociaż twoich nie otarto.”

M.Konopnicka

Opublikowano

ja mowilem bez znizek ze 250:P bo niemam:P za poj 600cm3

Tutaj kolega bez zniżek, no i samochód to chyba też inna sprawa : )No tylko od kiedy Adrian-xj600 masz prawko, to 2 sprawa
Opublikowano

OC NW PZU - moto na brata który ma pełne zniżki, ja jako współwłaściciel, w chwili ubezpieczania nie miałem jeszcze kat A, wzwyżka za mój wiek = jakieś 130 zł/rok

It`s that old running wide problem again.

Opublikowano

niemam wogole na moto :biggrin: za to wszystkie pozostale kategorie:P

• 5 tygodni później...
Opublikowano

ja co prawda 60% ale za kawe zapłaciłem 86 zyli na rok w pzu ale 1000 to ich po.....ło n :)co prawda po kasacji starej kawy za ac powiedzieli 6500 ale wysmialem i tyle mnie tam widzieli alianz to było

007.gif

Opublikowano

a swoja droga, zeby posiadac własnie motor czy samochod nie trzeba miec prawka.Rzecz taka musi być ubezpieczona w oc, ciekawe czy daja jakies wzwyżki tak jak dla kogoś kto ma prawko poniżej roku??Tak sobie tylko gdybam

Opublikowano

Wydaje mi się że jak masz samochód i nie masz prawka i nim nie jeździsz (np stoi w szopie) to chyba dopóki nie wyjeżdżasz na ulicę to nie musisz płacić OC bo niby co by się miało stać i jak stoi na cegłach.. ale to też takie gdybanie

pozdrawiam
Micek

-----------
Yamaha Virago XV 750 ' 1993
----------------------
Nice to Be Important, But More Important to Be Nice
MOTOCYKLE-ZGIERZ.PL

Opublikowano

chyba że go na okres stania wyrejestrujesz :smile:

pozdrawiam
Micek

-----------
----------------------
MOTOCYKLE-ZGIERZ.PL

Opublikowano

Witam o ile się orientuję to z chwilą nabycia pojazdu musisz mieć wykupioną polisę oc lub przechodzi ona na Ciebie z poprzedniego właściciela ja płacę ok 90 zł na rok przy pełnych zniżkach.

Opublikowano

sprzedajacy zobowiazany jest oddac ci polise chyba ze sie dogadacie to moze se kase odebrac a ty musisz wykupic polise ze swoimi znizkami a co ciekawego sie dowiedzialem od czerwca trzeba przerejestrowywac pojady z innego wojewuctwa albo bonus 500 zyli do kasy

007.gif

Opublikowano

Ale temat odżył :biggrin: Dzięki za pomoc, wszystko jasne :smile:

Opublikowano

Tak gwoli ścisłości:

chyba że go na okres stania wyrejestrujesz :smile:

Niestety - w Polsce nie da się wyrejestrowac pojazdu 'bo stoi w garazu i nie jezdze nim'.

Jesli chcesz wyrejestrowac pojazd, to musisz go sprzedac/zniszczyc/zezlomowac. Jest to bzdura totalna, ale niestety przepisy innych opcji nie przewiduja.

Tutaj dla przykladu cytat ze strony http://bip.um.poznan...opis&sp_id=1759 :

Pojazd podlega wyrejestrowaniu na wniosek właściciela pojazdu w przypadku:

[*]przekazania pojazdu (lub niekompletnego pojazdu) do przeds.prowadzącego stację demontażu lub przeds.prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadcz.o demontażu pojazdu lub zaświadcz. o przyjęciu niekompletnego pojazdu, o których mowa w ustawie o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, albo równoważnego dokumentu wydanego w innym państwie,

[*]kradzieży pojazdu, jeżeli jego właściciel złoży stosowne oświadczenie oraz przedstawi zaświadczenie z Policji potwierdzające zgłoszenie kradzieży pojazdu albo postanowienie o umorzeniu dochodzenia w sprawie kradzieży,

[*]wywozu pojazdu z kraju, jeżeli pojazd został zarejestrowany za granicą lub zbyty za granicę, pod warunkiem przedstawienia dokumentu potwierdzającego zbycie pojazdu i złożenia stosownego oświadczenia lub dokumentu potwierdzającego zarejestrowanie pojazdu za granicą,

[*]zniszczenia (kasacji) pojazdu za granicą, pod warunkiem przedstawienia stosownego dokumentu potwierdzającego ten fakt,

[*]udokumentowanej trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu bez zmiany w zakresie prawa własności, jeżeli przedstawiony zostanie dokument potwierdzający ten fakt oraz pod warunkiem wniesienia przez właściciela pojazdu opłaty na rzecz gminy na realizację zadań związanych z utrzymaniem czystości i porządku w gminach.

https://www.spisperfum.pl - lista odpowiedników perfum FM Group

http://www.motostat.pl/user_images/32712/icon3.png - Suzuki GSX750F K6
http://www.motostat.pl/user_images/35804/icon3.png - Yamaha XC125TR

http://www.motostat.pl/user_images/73564/icon1.png - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D Long

Opublikowano

A to widzisz... pozmieniało się... kiedyś swój samochód wyrejestrowałem bo kupiłem drugi a ten pierwszy stał i służył przez prawie dwa lata jako dawca organów :smile: ale to było już baaaardzo dawno i faktycznie mogli to pozmieniać

pozdrawiam
Micek

-----------
----------------------
MOTOCYKLE-ZGIERZ.PL