Tomi Opublikowano 14 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2013 Jakie podłoże i roślinki na początek? No i jaka aparatura (filtr, napowietrzanie, grzałka)? A zdecydowałeś się już na coś konkretnego? Jak duże akwa będziesz zakładać? Filtry: - kubeł: http://www.rybarium.pl/eheim-professionel-2226.html - wewnętrzny: http://www.rybarium.pl/eheim-aquaball-180.html Napowietrzanie: - http://www.rybarium.pl/tetra-tec-aps-300.html Przy zakupie kieruj się opiniami - lepiej mieć coś bezawaryjnego. Kiedyś kumpel miał awarię kubła i mu połowę wody z akwarium wypompowało na podłogę A akwarium ma 1.8m długości (coś ok. 600L). Oczywiście bierz też pod uwagę głośność wszystkich urządzeń - potrafią sprawić niezły ból głowy. No i na koniec - prądożerność! Nie przesadź, bo nie będziesz mieć na paliwo na przyszły sezon Możesz mieć też same rośliny w akwarium. Jeśli byś się na to zdecydował to poczytaj o zestawach do CO2. Albo zacznij od czegoś małego, np. krewetkarium. Np. http://www.rybarium.pl/aquel-shrimp-set.html Wrzucisz sobie jakieś mchy, mały filtr, ładne krewetki i też się będziesz cieszyć. Oczywiście nie zapomnij o szafce pod akwa. Musi się gdzieś kubeł zmieścić, pompki do napowietrzania, osprzęt do czyszczenia, preparaty i żarcie dla ryb. Pod akwa wrzuć jakąś matę, żeby się ciężar ładnie rozłożył i szkło żeby było całe Jakiś czas temu razem z bratem hodowaliśmy "patyczaki". Miłe zwierzątka, jedzą sałatę..hmm...czasem trochę nudno bo potrafią siedzieć cały dzień w jednym miejscu, lecz mimo to ciekawe zwierzątka A co to ma do tematu akwarystyka? To o czym piszesz to terrarystyka. 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart Opublikowano 15 Października 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2013 Możesz mieć też same rośliny w akwarium. Jeśli byś się na to zdecydował to poczytaj o zestawach do CO2. Albo zacznij od czegoś małego, np. krewetkarium. Np. http://www.rybarium.pl/aquel-shrimp-set.html Wrzucisz sobie jakieś mchy, mały filtr, ładne krewetki i też się będziesz cieszyć. . Jak dla mnie odpada, nie znam nikogo kto bez żadnego doświadczenia potrafi zrobić ładny baniak w stylu holenderskim i utrzymać równowagę w akwarium, gdzie oświetlenie często przekracza 2W na litr wody. Oczywiście można tam wsadzić rośliny mało wymagające tylko, ale wtedy znowu mija się to zupełnie z celem. Gdybyś jednak chciał iść tą drogą to polecam gorąco http://www.holenderskie.pl/, bardzo dużo czytania, sporo fajnych baniaków można zobaczyć, potem jeszcze wiele czasu na rwaniu włosów z głowy dlaczego u Ciebie tak to nie wygląda a później (według mnie po paru latach) już same sukcesy Osobiście polecam zdecydować się na ogólnie dostępne ryby i rośliny na rynku, moim zdaniem najlepiej z jednego biotopu, akwarium jednogatunkowe, średniej wielkości 100-150l, ryby na początek ciekawe dla oka wizualnie, później przyjdzie czas na ryby ciekawe pod względem zachowań. Pomyśl sobie nad małymi pielęgniczkami, z rodzaju np. Apistogramma, jest sporo gatunków, które możesz trzymać w stadach w wodzie kranowej, warto oczywiście tą wodę zbadać wcześniej bo nie każda kranówka w łodzi ma te same parametry. Ale zakładam, że masz ph koło 7 i wodę średnio twardą. Do takiej wody i do akwa ok 112l (standardowy wymiar), możesz spokojnie wsadzić mały harem apistogramma Borelli, rybki świetne, ładne i ciekawe. Do tego wpuścisz jakieś małe stado z rodzaju kąsaczokształtnych, rośliny odpowiednie dla biotopu i masz świetne akwarium nie wymagające ogromu oświetlenia (standardowa pokrywa pozwoli dobrze rosnąc sporej grupie roślin z tego biotopu), łatwe w utrzymaniu i z ciekawymi gatunkami, u których będziesz mógł zaobserwować wiele ciekawych zachowań a nie tylko bzium od szyby do szyby Propozycji może być milion, musisz najpierw sam zdecydować co chcesz trzymać w domu. Pozdrawiam 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 21 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2014 A może pięknom tanganikę tropełusy 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Czy na forum nie ma żadnych miłośników ryb akwariowych , chociaż o wędkowaniu też chętnie popiszę 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulba Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 (edytowane) Tomi, dnia 14 Paź 2013 - 07:25, napisał:Tomi, dnia 14 Paź 2013 - 07:25, napisał:"Kiedyś kumpel miał awarię kubła i mu połowę wody z akwarium wypompowało na podłogę " Bardzo chętnie poznam szczegoly tej zajebistej awarii bo jakos nie mogę sobie tego wyobrazić. Pewnie odje.bał cos takiego http://www.youtube.com/watch?v=9zu-ztDBAPU i wine zrzucil na kubel LUBIANY: Sa, sa.. Edytowane 15 Marca 2014 przez Bulba (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj "Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe, ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi Opublikowano 15 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2014 Awaria polegała na tym, ze miejsce w którym przykrecasz wąż pompujacy wodę z powrotem do akwa pękło. 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Ja kiedyś spuściłem cienkim wężykiem prawie 600 litrów z akwarium i nawet nie było zbyt mokro bo wsiąkło w parkiet. Całą noc sobie zlatywało , rano jak się obudziłem i nie było prawie wody w akwarium to myślałem , że nawalony jestem i mam zwidy. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 To żeś Lubiany odwalił, że cię Magister nie zabiła ? ha ha 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Ona przyzwyczajona żebyś Ty widział jej minę jak wróciła z pracy i zobaczyła akwarium 630 litrów , bo jak wychodziła do pracy to było tylko akwarium 200 litrów. Jej mina była bezcenna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit71 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Czy na forum nie ma żadnych miłośników ryb akwariowych Są,przynajmniej ja jestem Obecnie jestem bez ,ale do niedawna miałem 280l,z tęczankami. Miałem Czerwone,Niebieskie,Trójpręgie,Boesemana,Neonowe,z ciekawszych Parkinsony. W/g mnie tęczanki są niezłą alternatywą dla zbiorników słonowodnych,kolory tych ryb niepowtarzalne. 0 Cytuj "Lepszy głópiec wendrujący po świecie od mendrca, który siedzi w domu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Kiedyś przerabiałem tęczanki ,teraz pyszczaki tanganiki 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Xrv Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 A ja kilka miesięcy temu po pijoku kupiłem akwa. 375l. ZA 99 zeta 60km po nie jechałem To chyba najlepiej zainwestowana stówa Na razie brak pomysła na obsadę, chyba znów muszę się napić... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit71 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Kiedyś przerabiałem tęczanki Nie podpasowały?,tanganika też fajna sprawa. 0 Cytuj "Lepszy głópiec wendrujący po świecie od mendrca, który siedzi w domu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Tęczanki mi się po prostu znudziły. A tanganika to nieograniczone możliwości i nieodkryte do końca. Ja mam z 1000 litrów wody w domu w czterech akwariach. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pistolero85 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Lubiany, widać od razu, na pierwszy rzut oka że jesteś akwarystą. Ja przerabiałem pielęgnice afrykańskie, akwarium holenderskie... obecnie krewetki Crystal Red w 30l. Doświadczenie od 8 rż. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Krewetki też już przerobiłem , nawet raki hodowałem. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dann Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Ja w swoim stawie mam troche karpia ,amura ,troche płotki i drobnicy 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pistolero85 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Raczki też miałem i duże czerwone i małe texanusy... ostatnio ogólny zalany gupikami green tiger, blue japan, red scarlet Wędkarstwo też ale czasowo ograniczone... i terra też. 26 sztuk pajęczaków w tym skorpion takie tam jak się chwalić, to się chwalić 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Dann zaraz pakuję się do Ciebie na ryby. Bo mój wykłusowali zostawili tylko bączki. Ja nawet węża miałem ale jak osiągnął rozmiar 2,5 m i spierdzieli z terrarium to Magister pogoniła mnie z nim z domu. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dann Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Dann zaraz pakuję się do Ciebie na ryby. Bo mój wykusowali zostawili tylko bączki. Mój staruszek by cie pogonił na 4 wiatry to jego oczko w głowie 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Dann to nawet jednego ogólnie lubianego kolegi nie możesz zaprosić , ja bym tylko łapał nie będę ich jadł. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dann Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Spoko wpadaj może w tą pogodę deszczowa złowisz jakąś żabe 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIANY Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Dzisiaj nie da rady ale kiedyś na pewno wpadnę. A szczupaki masz ? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dann Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 niet 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulba Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 LUBIANY, dnia 16 Marz 2014 - 17:29, napisał:Dann to nawet jednego ogólnie lubianego kolegi nie możesz zaprosić , ja bym tylko łapał nie będę ich jadł. Spoko, ja je mogę smialo zjeść 0 Cytuj "Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe, ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi