yarahu_michu Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Ja mam taki :Oxford OXIMISER 600 http://sklep.scigacz...00-p-22002.html i daje radę , ładnie pięknie Pierwsze zimowanie będę z nim robił a wiec przetestuje jak daje rade z podładowaniem i rozładowaniem. Co do tych z lidla też słyszałem bardzo dużo dobrych opinii 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andree-stary wyga Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 u mnie by nie zdał egzaminu , ja muszę mieć 6/12V, "szóstka" jest potrzebna do starych moto 0 Cytuj Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów Kupię stary motocykl: Jawa, CZ, MZ, WSK 175, SHL ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 Nabyłem właśnie model z Lidla, ULTIMATE SPEED Ponieważ posiada 3-letnią gwarancję poprosiłem o fakturę bo paragon za pół roku będzie nieczytelny. Ogólnie dobrze wykonany, nic nie trzeszczy - a jestem na takie rzeczy uczulony :] Producent/dystrybutor: kompernass.com Obecnie podłączony (przykręcony śrubkami do aku, w zestawie są też krokodylki ale wolałem jednak skręcić), ładuje się. Wady: póki co do takowych można zaliczyć fakt iż kable nie są odłączane od prostownika, gdyby były to łatwiej bołoby go przechowywać. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridrick Opublikowano 16 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2012 tej konkretnej lidlowskiej sztuki jeszcze nie testowałem ale miałem pożyczoną podobną a wręcz identyczną. Jak aku padnie tak zdrowo że napięcie spadnie hmm o ile dobrze pamiętam poniżej 10V (tu strzelam bo nie pamiętam) to prostownik nawet nie zacznie ładować. Ale jak podładujecie zwykłym chamskim prostownikiem to później będzie wszystko chodzić 0 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazek Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Jeśli tak to dobrze, że kupiłem ładowarkę samoch/motocyklową [150zł] w zakresie ładowania aku o pojemności od poniżej 8Ah do 150 Ah z pokrętłem do ustawienia na daną pojemność [Ah] aku. Gdy padł mi aku do 4,5V [zostawienie na kilka godz, moto na św. lightbarów], to podniósł napięcie do 13,1V. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HAYA1910 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 tej konkretnej lidlowskiej sztuki jeszcze nie testowałem ale miałem pożyczoną podobną a wręcz identyczną. Jak aku padnie tak zdrowo że napięcie spadnie hmm o ile dobrze pamiętam poniżej 10V (tu strzelam bo nie pamiętam) to prostownik nawet nie zacznie ładować. Ale jak podładujecie zwykłym chamskim prostownikiem to później będzie wszystko chodzić nie wiem czemu tak twierdzisz. Używałem kilka razy tej lidlowskiej ładowarki, bo mój teściu takową posiada. Aku miałem tak wyładowany że ledwo żarzyły się kontrolki. Ok 7-8h i pełne naładowanie. Chyba temat był o taniej dobrej ładowarce/prostowniku. Oczywiście można też podpiąć profi prostownik z pełną regulacją ale to koszty kilka razy większe. Można też, jak polecasz, podpiąć zwykły chamski prostownik ale tym szybciej możesz wykończyć aku 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ridrick Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 nie wiem czemu tak twierdzisz.Bo z taką sytuacją się spotkałem . Jak na wyświetlaczu pokazywało napięcie poniżej jakiejś wartości to prostownik nie chciał zacząć ładowania. Dopiero lekkie podładowanie innym nie automatycznym prostownikiem pomogło Można też, jak polecasz, podpiąć zwykły chamski prostownik ale tym szybciej możesz wykończyć akuBez przesady. Ja podłączyłem taki stary ruski prostownik z prądem 1A na 15min a później naładowałem tym automatycznym, akumulator działa do dziś. Jak się zrobi to z głową a nie podłączy jak popadnie to nie powinno być problemu. Poza tym nikt nie pisał że akurat ta sztuka musi mieć tą samą przypadłość. Jak będę miał okazję to sprawdzę bo tez mam ten prostownik. Chociaż skoro piszesz że tu jest oki to ja wierze 0 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Na forum elektroda.pl opisany jest przypadek jak w pełni rozładowany aku podłączony do tej lidlowskiej wersji zostaje automatycznie wykryty jako 6V i ładuje go do tego napięcia właśnie. Ale to jest skrajność i w takim przypadku należy podładować go standardowym prostownikiem, a później podłączyć pod lidlowski, impulsowy i będzie OK. edit: aku naładowany, napięcie 12,77 V 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andree-stary wyga Opublikowano 18 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2012 też zakupiłem ULTIMATE SPEED , jutro podłączam, bo aku "siedzi", zobaczymy co to warte 0 Cytuj Motocykl jest jak media markt - nie dla idiotów Kupię stary motocykl: Jawa, CZ, MZ, WSK 175, SHL ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidekk Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Października 2012 Mój aku zaniedbałem w zeszłą zimę - ładowałem tylko raz koło grudnia i nie był ładowany do marca przez co się trochę zasiarczył. Co do ładowania - ładowanie dużymi prądami jak wiadomo skraca żywotność baterii. W ZIPPie mam aku 12V 5Ah i ładuję zwykłym prostownikiem do akumulatorów samochodowych 12V 6A. Czas ładowania 50 minut co łatwo wyliczyć. Jeśli jest bardzo rozładowany albo próbujecie go przeładować (np zasiarczony to czas x 2). Ja tak robiłem wielokrotnie z akumulatorami samochodowymi (a kilka ich było) i każdy działał i trzymał pojemność i napięcie. Nowe akumulatory z funkcjami przełączania ładowania i nie wiadomo czym jeszcze są co prawda lepsze, ale jest to jedynie wyciąganie kasy z naszej kieszeni. Odpowiadając na pytanie będące nazwą tematu: każdy prostownik się sprawdzi. Problemem może być jedynie 6V aku ładowany prostownikiem 12V. Jeśli woltaż się zgadza to nic nie zepsujecie, byle nie ładować za długo. Co do wynalazku z LIDLa - nie mam doświadczeń więc sie nie wypowiadam 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwęglacz Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 na zime najlepszy prostownik, to taki, który dodatkowo podtrzymuje nam napięcie i chroni akumulator przed rozładowaniem. oczywiście powiedzmy sobie od razu, że musi to być koniecznie prostownik motocyklowy, a nie samochodowy. moja propozycja, czyli uśrednienie to saito. podłączamy na zimę i praktycznie jesteśmy ustawieni: http://www.louis-motocykle.pl/ladowarka-akumulatorowa-do-motocykla-saito-procharger-compact,p,20727 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Michał_ Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2012 Optimate 4 - jedna z najlepszych ładowarek motocyklowych Potwierdzam Bardzo dobra ładowarka, korzystamy z takiej w pracy Nadaje się nie tylko do akumulatorów motocyklowych małej pojemności ale również aku. samochodowych o dużej pojemności 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanany Opublikowano 10 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2012 kupiłem prostownik w Lidlu za70 zł i jestem z niego bardzo zadowolony sprawuje się drugi sezon nienagannie polecam 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elfeti Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Od jutra w Lidlu ładowarka jak by ktoś szukał / nie miał etc. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ErR Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 I zestaw kluczy nasadowych z grzechotka. Czy kto się orientuje czy warto w to inwestować? Na allegro da identyczne komplety tylko innych firm i trochę tańsze. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi