Skocz do zawartości

Sprzedaż Przed 6 Miesiącami

Kitket987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, a ja znów w potrzebie tym razem prawnej :biggrin:

Otóż może mi ktoś wreszcie po ludzku wyjaśnić jak to jest ze sprzedażą motocykla przed upływem 6 miesięcy.

Chodzi mi głównie o kwestie podatków.

Moto chcę sprzedać za taką samą cenę, bądź troszkę większą.

I teraz gdzieś wyczytałem, że przy różnicy poniżej 1000zł to i tak się nic nie płaci, jedynie ten podatek 2%. 

Ale wiadomo jak to w naszym kraju jest... 2 urzędy = 2 różne prawa, więc nie wiem czy nie będę musiał się przejechać do skarbówki.

Nikt Cię nie będzie ganiał za sprzedaż z tytułu "motocykl nie spełnia Twoich oczekiwań..."

Co tu więcej kombinować.

Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane...  :P   SUPERMOTO LDZ
       Inspekcja Rowów Przydrożnych   :riding:                                                                          https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel

Z tego co wiem jeżeli cena za pojazd jest 1000 zł to się nic nie płaci i nie zgłasza do skarbówki skuter synowi kupowałam miałam taką sytuację a jeśli chodzi o te 6 m-cy to o ile drożej sprzedaż od tej różnicy płacisz podatek pozdrawiam

Ogólna zasada jest taka, jak pisze Gonia. Twój przedmiot, Twoje pieniądze, więc możesz moto sprzedać już następnego dnia od jego kupna. Tylko jeżeli w tej drugiej transakcji kwota na umowie będzie większa, niż w tej pierwszej, to teoretycznie od wzbogacenia (różnicy) powinieneś zapłacić podatek w rozliczeniu PIT w następnym roku.

W praktyce, aby Urząd Skarbowy był w stanie zweryfikować Twój "zarobek", musiałbyś kupić i sprzedać moto na umowę kupna sprzedaży (nie przez komis), przy czym jako kupujący musiałbyś zgłosić ten fakt w US i zapłacić 2% PCC (oczywiście przy wartości z umowy powyżej 1000 PLN). Natomiast ta osoba kupująca od Ciebie następnego dnia, musiałaby mieszkać na terenie tego samego US co Ty i także zapłacić 2% PCC w tym samym urzędzie...

Burek 400 K3:
icon3.png

@JaRoD prywatnie to sprzedaje

To sprawa mniej więcej mi się wyjaśniła. 

Z tym podatkiem 2% jest już troszke inaczej, bo teraz nie patrzą na umowe tylko mają jakieś tam swoje spisy wartości.

Pozwolę sobie tylko wtrącić swoje trzy grosze w kwestii wiedzy lub nie wiedzy urzędu skarbowego odnośnie dokonanej transakcji.

Gdy nabywca będzie rejestrował pojazd, to wydział komunikacji przesyła info do właściwego dla nabywcy urzędu skarbowego o zaistniałej transakcji. Wobec powyższego nawet jeśli nabywca nie zapłacił podatku to urząd skarbowy (najprawdopodobniej) będzie chciał aby podatek został zapłacony, a co ważniejsze kara za opóźnienie (ponad dwa tygodnie od nabycia) - jeśli mówimy o umowie sprzedaży (a nie fakturze, fakturze VAT marża, itd.).

Jeśli zaś chodzi o urząd skarbowy zbywcy to właśnie po to na umowach wymagane jest podanie NIP-u zbywcy i nabywcy (lub obecnie nr PESEL dla osób, które NIP-u nie muszą posiadać) aby informacje były przesyłane pomiędzy urzędami.

Dla pewności (i spokoju) proponuję zadzwonić do właściwego dla siebie urzędu skarbowego i wysłuchać ich interpretacji - z doświadczenia wiem, że każdy urząd lubi mieć swoją interpretację, choć to głupie, ale tak jest. Oczywiście ustna interpretacja pani po drugiej stronie słuchawki lub w okienku, również nie daje 100% pewności...

Jak już było wcześniej pisane, jeśli sprzedaż będzie podlegać opodatkowaniu (obciążającemu zbywcę) to kwotę "zarobku" dolicza się do podatku należnego ujawnianego w zeznaniu podatkowym składanym w roku następnym.

Jeśli zaś chodzi o sławne 2% podatku od czynności cywilno-prawnych (PCC), który zazwyczaj płaci nabywca to jeśli kwota na umowie nie jest niższa niż 33% od kwoty wynikającej z wyceny US to urząd powinien uznać kwotę na umowie jako podstawę opodatkowania. Dlatego warto, jeśli kwota jest niższa niż rynkowa, uzasadnić to w umowie, np. poprzez wskazanie uszkodzeń w pojeździe, lub innych okoliczności obniżających jego wartość.