Skocz do zawartości

Rękawice Motocyklowe

Trawa

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

zgodnie z tym co pisałem jakiś czas temu w powitaniu, zwracam się z prośbą o pomoc... otóż rozpocząłem swoje starania o prawko i w przyszłym tygodniu rozpoczynam jazdy;) Potrzebny mi będzie cały ubiór, jednak zgodnie z hasłem, powoli do przodu, rozpoczynam od rękawic.

Z tą właśnie częścią garderoby wiąże się moje pytanie: Jakie rękawice polecacie? Budżet, myślę, że ok 200zł.

Docelowo po zdobyciu prawka mam zamiar zakupić Kawasaki er 6 (o ile ma to jakieś znaczenie ;) )

Z góry dzięki za pomoc

Niestety to jest jak z kaskiem należy przymierzyć bo każda osoba ma inną dłoń i nie zawsze te same rękawice będą wszystkim odpowiadały w tym zakresie cenowym powinieneś coś ciekawego znaleźć. Podjedź do sklepu np. na Północną 5/11 i przymierzaj.

Pzdrawiam

sprawdz jeszcze firmę BUSE, http://sputnik-team.pl/, nie sugeruj sie stroną. Zadzwoń do goście zawsze są jakieś promocje. Ja kupiłem przecenione rękawice ze 200 za coś ok 120zł. Jakość bardzo dobra. A i sprawdz jeszcze sklep na ul. Wrocławskiej w Łodzi.

A jeśli chodzi o materiał, z którego są zrobione? Lepszą ochronę zapewniają skórzane czy tekstylne rękawice? Jest różnica w odczuciach? Któreś bardziej krępują ruchy czy to bez znaczenia? Czym w ogóle się kierować podczas wyboru (poza wygodą w rękawicy)?

ja, jak i chyba znaczna większość motocyklistów, wolę skórzane. na początku, zaraz po zakupie mogą być nieco krępujące, ale po kilku dniach robią się niewyczuwalne. tak samo z butami skórzanymi- dopasowują się do ciała. przy zakupie skórzanych lepiej kupić minimalnie przyciasnawe niż idealne w chwili zakupu, bo skóra ma to do siebie, że lubi się rozciągnąć. ;) od siebie mogę polecić Shima Ride. :smile:

ja, jak i chyba znaczna większość motocyklistów, wolę skórzane. na początku, zaraz po zakupie mogą być nieco krępujące, ale po kilku dniach robią się niewyczuwalne. tak samo z butami skórzanymi- dopasowują się do ciała. przy zakupie skórzanych lepiej kupić minimalnie przyciasnawe niż idealne w chwili zakupu, bo skóra ma to do siebie, że lubi się rozciągnąć. ;) od siebie mogę polecić Shima Ride. :smile:

dzięki, bardzo cenna uwaga, będę pamiętał w momencie wyboru:)

Ktoś jeszcze coś może od siebie dorzucić?

Tak naprawdę nie kupisz rękawic na cały rok, chyba że planujesz jeździć od czerwca do września, albo tylko po mieście 4 km.

W letnich, łapy Ci zmarzną wczesną wiosną i jesienią, a w ocieplanych nie wyrobisz w upały.

A palce i dłonie wyjątkowo szybko marzną. Można jeszcze bawić się w grzane manetki, ale ma to również swoje minusy.

Osobiście po 4 sezonach uważam że rękawic trzeba mieć 2 lub 3 pary, nie koniecznie kosmicznie drogich, a grzane minetki są do bani - tyle że ja specyficzny motocyklizm uprawiam :biggrin:

Edytowane przez piotreklodz (wyświetl historię edycji)

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding:

to w tym tygodniu wyruszam pozwiedzać sklepy. Dziś odwiedzę chyba motopublicę jeszcze, może po pracy się uda zdążyć

Edit:

Zamiast do motopublici dotarłem do moto-moto i miałem okazje przymierzyć te st-1. Wydają mi się całkiem wygodne. W tym tygodniu jeszcze będę w miarę możliwości odwiedzać inne sklepy i w piątek mam zamiar dokonać zakupu produktu, który podpasuje mi najlepiej.

Dzięki za pomoc,

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez Trawa (wyświetl historię edycji)

Co do rękawic mogę polecić Heldy. Baaardzo duży komfort noszenia, a i te podstawowe modele za niewielkie pieniądze nawet dają rade, Sparrow jest okej, touring five to bardzo fajna rękawica z tych "na początek". Później się jakoś "ukierunkujesz" pod względem oczekiwań :smile: Dodam że Sparrowy miałem 4 sezony, przeżyły dwie gleby w tym jedną na torze i o dziwo łapki mam całe, chociaz może być to łut szczęścia :smile:. Niezależnie jakie kupisz pamiętaj o dwóch rzeczach: Pielęgnacja skóry to raz (mleczka, balsamy) a wietrzenie ;) to dwa. Jeżeli "zapocisz" rękawice, albo je gdzieś rzucisz w mało przewiene miejsce to skóra bardzo stwardnieje i zrobi się sztywna a wtedy rękawica szybko niszczeje. Powodzenia w zakupie!

• 1 rok później...

Witam,
Czy ktoś może wyrazić swoją opinię o rękawicach Held Touring Five?
Motorwings ma je podobno wystawione za 149 zł więc wydaje mi się, że cena jest przyzwoita.
Mam teraz Shima Spark, ale są dosyć krótkie i czasami zbyt bardzo wieje pod mankiet  :moto: 
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Mam Held Sparrow i polecam.

Tak jak pisał przedmówca. Na jesień nadają się średnio, ale w październiku jeszcze w nich pomykałem.

Ogólnie Held to całkiem niezła marka :smile:

• 6 lat później...
4 godziny temu, patrick napisał:

Jakieś opinieo zakupie używanych czy jednak lepiej jest kupic nowe? 

Proponuję dobrą firmę >Retbike< Dawno dawno temu kupiłem [2008 rok] rękawice. Miały świetny materiał na palcu wskazującym i środkowym, którym można było sobie przetrzeć mokrą szybkę i działało to jak dobra wycieraczka. Swoją drogą, jeżdżę w nich do dziś, a kurtka którą wtedy kupiłem teraz dojeżdża teściu :)