JAREK-XJR Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Jak dotąd używałem HP F4180 ale dokonał, żywota i koszt naprawy przekracza zdrowy rozsądek. Planuję więc zakup nowego urządzenia wielofunkcyjnego. Polecano mi Brothera lub Epsona ze względu na tanie tusze, a HP odradzano, ze względu na NIE tanie tusze oraz częste kłopoty (co potwierdzam) z czytaniem/ widzeniem zamienników. Może coś polecicie? A może ktoś żyje z branży drukarkowo-tonerowej? 1 Cytuj Forum Yamaha XJR Polska
JaRoD Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Jaki przebieg miesięczny robisz? głównie druk/skan/xero ? 0 Cytuj -- http://tinyurl.com/FB-JaRoD
Kitket987 Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Moje doświadczenia z drukarkami to głównie HP i polecić tego nie mogę ;/ Faktycznie tusze są strasznie drogie, dwukrotna wymiana tuszy przerosła koszt sprzętu. Zamienników też czasami nie czyta jak pisałeś, ile to z kolegą nerwów na tym sobie napsuliśmy ;D Lexmark też miał drogie tusze i drukarka dosyć awaryjna także nie polecam. (nie wiem jak teraz jest i czy to jeszcze istnieje ) Polecić to mogę faktycznie Brothera ze względu na tanie tusze, awaryjność raczej niska, cena drukarki może faktycznie trochę większa, ale te pieniądze się zwrócą właśnie przez tusz. Jakość wydruku też OK. Ogólnie kogo się nie spytam to poleca Brothera. 0 Cytuj
carusek Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 W nowych Brotherach jest już problem z głowicami drukującymi przy używaniu zamienników i padają. Co do HP to jest bardzo fajny i wydajny model HP DeskJet Ink Advantage 3515, które kosztuje ok. 350 zł a oryginalne tusze, które starczają na 650 stron są po 35 zł. Ma ona również wifi, więc można w sieci domowej drukować bez kabla. 0 Cytuj
Jędrzej Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Do HP zawsze można kupić wiadro tuszu na Allegro za 20 zł i drukuje się prawie za darmo. 0 Cytuj wolę dwieście po mieście
Massi Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 ja mam odkąd pamiętam mam HP i fakt że jak miałem atramentową to była lipa ale laserowe są OK. Kiedyś miałem HP4050 i działała aż się przesiadłem na HP 3055, skaner jest i pobiera sam strony, drukuje mega szybko no i jak coś to nawet fax jest HP mnie nie zawiodło jeszcze no oprócz tej atramentowej drukarki, ale mam już 2 laptop HP wcześniejszy miał 5 lat i nadal działa u znajomej. Więc ja polecam markę HP i jej drukarki laserowe. No chyba że ci zależy żeby była mała i miała super wygląd a funkcjonalność już drugoplanowa to kup se ładną 0 Cytuj
sarman Opublikowano 27 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2013 ja juz od wielu lat korzystam z canona atramentowego ip4300, skubany sie zepsuć nie chce... no i te tusze po 1,75 zł za kolor... (z CMYKa drukuje) myśle, ze kilkadziesiąt ryz już przerobił, ale ma mu się na życie. Jak nie potrzebujesz super, hiper technologii to wybieraj coś ze starszych modeli właśnie canona, brothera, popatrz na tusze/tonery w jakich cenach chodzą i kupuj. HP może i ma dobre laserówki, ale tani druk z nich tylko na starych modelach, wręcz bardzo starych. Z daleka się trzymaj od nowych kombajnów HP, co zresztą już dobrze wiesz 0 Cytuj www.sarman.com.pl
Tomi Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 A ja mogę polecić samsungi z serii scx np. 4200, 4300. Miałem oba te modele. Tonery zamienniki to koszt ok. 50-70zl. Wydrukujesz ok 1500-2500 stron. Niektóre tonery nie są z nowymi chipami, więc trzeba je flashowac. Ale zazwyczaj jest świetna instrukcja, tonery z nowymi chipami nie mają tych problemów. Hp miałem LaserJet 1200. Gdyby tonery nie były tak drogie byłaby to najlepsza drukarka jaką miałem. Z drugiej strony tonery są drogie, bo są z bębnem. Za to bardzo dużo dobrego o canonach słyszałem. Tanie i niezawodne. 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007
JAREK-XJR Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Głównie oczywiście drukuję ale co do typu wydruków to można powiedzieć, że 2/3 cz-b i 1/3 kolor. Z ksero sporo korzysta moja żona, a i skaner też czasami ma trochę do zrobienia. Pisałem o atramentowych z racji ich gabarytów, które mają dla mnie dość istotne znaczenie. Przebiegów nie mam dużych więc chyba laser nie byłby aż tak potrzebny. Z tego co przeglądałem w necie to nawet oryginalne tusze do Brotherów są bardzo tanie więc zamienników nie musiałbym kupować. 0 Cytuj Forum Yamaha XJR Polska
JAREK-XJR Opublikowano 30 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2013 No i wybrałem Brothera atramentowego. Jako, że mam (jak to moja żona mówi) żydowskie podejście do zakupów, poszperałem tu i ówdzie i kupiłem ostatecznie w euroagd. Na allegro był ów Brother po 339,- , sklep w Łodzi, ale gdy zapytałem o płatnośc kartą to owszem, można ale doliczają 3% prowizji bo niby bank ich wtedy kroi. A co mnie to k...a obchodzi? Inny sklep - sprzedaje m.in. tusze i tonery - też chce 2% za płatność kartą. Co jest? Myślę sobie. Patrze na stronie euroagd; jest identyczny Brother. Cena 369 ale jak sie kupi przez net to 329. Dzwonie, czy mozna kartą i czy liczą sobie za to prowizję. Mozna kartą i nie liczymy prowizji. Zatem zakupiłem. Troszkę musiałem pokombinowałem przy instalacji wifi ale sie udało i smiga. 0 Cytuj Forum Yamaha XJR Polska
tomolodz Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2013 Ja bym brał Canona jest ogólnie lepszy od Brotherów. Przy zakupie jak chcesz zminimalizować koszty eksploatacji to szukaj drukarek wyposażonych w odzielne zbiorniki na każdy kolor. Część ma black + kolor, i przy takim schemacie wyjdziesz gorzej.HPki kiedyś były dobre teraz to przeciętniaki sama firma chce odzyskać rynek i reputacje ale nie tak łatwo, sami też zniechęcają ludzi do zakupu sprzętu HP.Z Brotherów jeśli już miałbym coś polecić to tylko laserówke Brother HL 2240D. Mamy ją w firmie i spisuje się dobrze.Jeśli drukujesz dużo dokumentów laserówka wyjdzie taniej, zakup jednorazowy tonera jest droższy ale opłaca się bo na jednym wydrukujesz więcej i w przeliczeniu kosztu na jedną A4 wychodzi taniej. Jak drukujesz tylko w czerni to tylko laserówke, jak w kolorze atramentówka ale z każdym kardridżem odzielnym, jak sie jeden skończy wymieniajsz i jedziesz a wymiana całego "trójpaku" to znacznie większy koszt.Pozdrawiam Tomek. 0 Cytuj
sovteq Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2013 Polecam gorąco HP 7065 DN, mam ją w domu, koszty eksploatacji bardzo niskie, jakość super, szybko drukuje, skanuje, kseruje. Co najważniejsze skaner mozna podłączyć do serwera linuksowego i skanować bezpośrednio do kompa przez sieć. 0 Cytuj Honda
Jędrzej Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2013 Fakt, to jest najważniejsze, bo przecież każdy ma w domu serwer na linuxie. 0 Cytuj wolę dwieście po mieście
Tomi Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2013 Większość nowych routerów ma gniazdo USB - podpinasz i masz. A niektóre routery są na linuksie. Tak więc niektórzy mogą mieć ten serwer na linuksie i mogą o tym nie wiedzieć. 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007
sovteq Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2013 Każdy ma swoje priorytety. Ja tylko napisałem rzeczy na które z mojego punktu widzenia należy zwrócić uwagę. Decyzja należy do kupującego zawsze. 0 Cytuj Honda
Karolka Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2013 Jeśli brother atrament to pewnie dcp? Padł mi niedawno, niestety, ale fakt faktem - kupiłam drugiego tylko starszego. Z moich obserwacji wynika, iż - brother nie współpracuje z najtańszymi zamiennikami z allegro - jeśli drukujesz codziennie, nawet niewiele ale codziennie, to możesz kupować zamienniki - nic się nie stanie. Jeśli jednak więcej stoi jak drukuje kupuj oryginalne, nawet droższe - głowica się ucieszy. Drukarka musi być cały czas podłączona do prądu. I nie mówimy tu o listwach - włączam komputer, włączam drukarkę. Nie. Cały czas musi być podłączona do prądu stałego (wiem, co mówię). Papier - nie wiem czy tylko moja była taka upierdliwa, że jak włożyłam trochę pomięty papier, to drukarka obrażała się na całego. Poprzedni epson nie strzelał aż takiego focha - brother musiał się namyśleć, zresetować, przeciągnąć dwie kartki po rolkach, dopiero po tym stwierdzał że: "ok, nie chce mnie już zatkać to będę drukować". Ale może tylko moja tak miała. Coś jeszcze... A tak, całkiem dobra drukarka Aha, wifi w tych drukarkach - do bani. Kabelek to kabelek, szczególnie jak drukujesz jakieś obrazki - potrafi się zaciąć i za cholerę nie będzie drukować dalej. Przepraszam, że dopiero teraz zauważyłam temat, ale też mimo wszystko poleciłabym brothera, mimo iż te, które przez moje ręce się przewinęły zawsze miały jakieś kaprysy 0 Cytuj
Koper Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Odświeżam temat. Potrzebuję jakiegoś kombajnu do użytku domowego. Mało druku, głównie w czerni i po kilka stron, ze skanem podobnie, więc takie smaczki, jak bezszelestna praca, wifi, wydruk dwustronny (czy jakieś aspiracje związane z drukiem zdjęć) są mało istotne. Dziś w Media przedstawiłem swoje priorytety i pan pokazał mi HP DeskJet 1515 za 230zł, ale jak ktoś słusznie zauważył koszt zakupu tuszy do takich drukarek to praktycznie dodatkowe 50% ceny. Miałem dotychczas 2 drukarki Canona (ostatnia Pixma Ip1500) i każda zakończyła żywot przez długi przestój (nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że nie ma sensu bawić się w naprawy)Podsumowując, szukam czegoś prostego, taniego w zakupie i eksploatacji. (Może być używana, jeśli ktoś akurat ma jakąś na zbyciu) 0 Cytuj
Tomi Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 To polecam samsung z serii SCX. Fajny tani kombajn. Tonery tanie. Ogólnie bardzo fajna. No i niewielka. Miałem scx4200, później scx4300, teraz scx3400. Wszystkie działają. Z tego co słyszałem to zamienne tonery do hp (chyba o hp chodziło) są wycofywane. Będą tylko oryginalne. 0 Cytuj Suzuki SV650S 2007
Aidekk Opublikowano 24 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2014 Tylko Epson. Polecam stary sprawdzony model SX 425W. Teraz możesz mieć problem z jego kupieniem, ale może jakiś model z tej serii (SX420,SX425,SX435,SX235). Drukarka nie jest nowa ale jest do niej miliony zamienników po 3-5 zł za tusz! Bezcen. Moja drukuje od 3 lat na zamiennikach i nic się nie dzieje Zalety:* WiFi* Zamienniki tuszu kosztują 3-5 zł (wraz z wysyłką na allegro) za 18 ml (na jednym 80-120 stron)* ma skaner i kopiarkęWady:* druk dwustronny robisz ręcznie na 2 x (drukujesz nieparzyste a następnie wkładasz wydrukowany papier, odwracasz i drukujesz parzyste)* niektóre jej opcje działają tylko po USB (nawet nie pamiętam jakie, bo żadnej nie używam)* na standardowym firmware nie działa po WiFi jeśli router ma włączone szyfrowanie WPA2, WPA i WEP działają (ja wgrałem nowy firmware i WPA2 u mnie śmiga ) 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
Rekomendowane odpowiedzi