Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Problemy Z Laptopem - Potrzebna Pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Czy jest na sali jakiś komputerowiec, który zerknąłby na mojego lapka i ewentualnie przeinstalował wszystko jak należy?

Problem - nie chce się włączyć i wyświetla jakieś dziwne komunikaty, coś jakby problem z biosem.

Sprawa bardzo pilna bo mam tam ważne rzeczy do ściągnięcia na pendriva.

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding:

Opublikowano

Gdzie pomieszkujesz? Jaki laptop, jaki system.

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

Opublikowano

Mogę podjechać w każde miejsce w Łodzi, byle po 17ej.

Laptop Samsung P500, windows XP.

Opublikowano

Jak wrócę dzisiaj wieczorem (bo teraz wychodzę), to napiszę Ci PW czy byłbym w stanie go przygarnąć jutro  :smile:

A teraz w międzyczasie napisz więcej objawów i jak dużo danych miałbyś do zgrania ewentualnie.

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Opublikowano

Jeżeli Suchy nie będzie chciał/ nie da rady, to możesz się odezwać do mnie. "Nie chce się włączać" zazwyczaj zwiastuje kondensator na płycie głównej, bądź doprowadzenie zasilania. Nie chce się włączyć oznacza brak reakcji na przycisk, czy brak uruchomienia systemu?

Odzyskiwanie danych robię do czasu aż potrzebne jest laboratorium (czyli aż się nie rozjedzie mechanika dysku).

Jeżeli komputer się włącza, a nie ładuje tylko system, problem może dotyczyć samego systemu plików, pamięci RAM, bądź kilku innych pierdół, więc tak jak pisze Suchy- więcej opisów ;)

Kiedy pojawiają się komunikaty, czy jesteś w stanie je przytoczyć?

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

Opublikowano (edytowane)

Laptop zawiesza się na ekranie powitalnym z logo "samsung", jeszcze przed startowym ekranem Windowsa. Wyświetla jakieś sugestie dotyczące użycia F2 lub F12, ale nie działają. Do niedawna pomagał kilkakrotny restart. Teraz już nic nie pomaga żeby ruszył dalej.

A będziesz może wieczorkiem w Ironie bo jakoś stamtąd Cię kojarzę ?

Edytowane przez piotreklodz (wyświetl historię edycji)

Opublikowano

Wyświetla jakieś sugestie dotyczące użycia F2 lub F12, ale nie działają. Do niedawna pomagał kilkakrotny restart.

Przeczuwam, że ustawienia w BIOSie się pozmieniały, może na miejscu w 5min da się zrobić :smile: Ja dzisiaj na pewno odpadam.

Opublikowano

tzwn bluskrin :biggrin:?

Opublikowano

Sprawdzałeś w BIOSie - LOAD DEFAULT SETTINGS ?. Jak potrzebujesz dane to wystarczy wyjąc HDD i wsadzić w jakaś kieszeń i Ci sie przegra od reki a kompem sie można wtedy na spokojnie zająć.

Opublikowano

To na 99% nie problem systemu. Jak Panowie wyżej nie dadzą rady to chętnie rzucę okiem. Prowadzę serwis notebooków w Pabianicach, ale możemy bez problemu zgadać się w Łodzi.

Opublikowano

Jeżeli się zawiesza przy włączeniu to na 100% nie system tylko coś ze sprzętem. Odłącz wszystkie urządzenia na USB, jeżeli nie pójdzie dalej to w najlepszym wypadku padła elektronika dysku ( miałem taki przypadek ). Jeżeli to nie dysk to pewnie płyta główna więc w przypadku Twojego lapka naprawa raczej nieopłacalna.

wolę dwieście po mieście

Opublikowano

Dlaczego od razu naprawa nieopłacalna. Dopóki się nie zajrzy to się nie stwierdzi, że nieopłacalna. Chyba, że masz szklaną kulę i już wiesz co jest nie tak i dlaczego tak drogo :smile: Typowy Polak, co zna się na wszystkim :smile:

Opublikowano

Naprawa płyty w takim laptopie na pewno będzie nie opłacalna bo używaną można kupić za 100 zł a cały laptop wart jest może z 500. Przy dzisiejszych cenach sprzętu nie opłaca się naprawiać kilkuletniego laptopa no chyba, że zrobisz to sam.

wolę dwieście po mieście

Opublikowano

I tu również się z Tobą nie zgodzę. Starsze laptopy często będą działać dłużej niż te nowe. Poza tym nigdzie nie widziałem parametrów tego laptopa, więc nie wiem skąd wziąłeś jego wartość. Używana płyta za 100 zł? Chyba uszkodzona: http://allegro.pl/plyty-glowne-pozostali-producenci-77870?buyUsed=1&string=samsung

Opublikowano

Naprawa płyty w takim laptopie na pewno będzie nie opłacalna bo używaną można kupić za 100 zł a cały laptop wart jest może z 500. Przy dzisiejszych cenach sprzętu nie opłaca się naprawiać kilkuletniego laptopa no chyba, że zrobisz to sam.

Nie naprawia się układów scalonych- tyle w temacie.

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

Opublikowano (edytowane)

Przyczyna znaleziona...

Powiem wam że naprawa droga nie była... z tyłu zapodział się nie wyjęty pendrive.

Po jego usunięciu wszystko jest ok i to on uniemożliwiał normalne uruchomienie.

Przypadek jak do programu "usterka".

Tym nie mniej dziękuję wszystkim serdecznie za zaoferowana pomoc, może za jakiś czas skorzystam bo będe miał dwa lapki do przeinstalowania, a ten jeden jest pod tym względem wyjątkowo upierdliwy :smile:

Edytowane przez piotreklodz (wyświetl historię edycji)

Opublikowano

Tak myślałem, że przyczyną jest jakieś urządzenie. Mój lapek nie uruchamia się np. z podłączonym do usb telefonem.

wolę dwieście po mieście

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...