Skocz do zawartości

Poszukuje Kumatego "pececiaża " / Informatyka :)

Gomes

Rekomendowane odpowiedzi

Problem polega na połączeniu 2 kart graf w systemie SLI .sterowniki plyty głownej jak i grafiki sa aktualne i najnowsze .  Połaczyłem je tym mostkiem ale to wszystko co w tym kierunku zrobiłem . Na płycie głównej jest jeszcze jedna płytka z dwoma opcjami do wyboru jednak nie wiem czy powinienem wogole to ruszać   67tu.jpg

Wynik na 3denmarku - 

SCORE

8082 with NVIDIA GeForce 8800 GT(1x) and Intel Core 2 Duo Processor E6300

RUN DETAILS

Name

Description

GRAPHICS CARD Graphics Card NVIDIA GeForce 8800 GT Vendor Unknown # of cards 1 SLI / CrossFire Off Memory 512 MB Core clock 600 MHz Memory clock 900 MHz Driver name NVIDIA GeForce 8800 GT Driver version 9.18.13.2049 Driver status FM Approved
PROCESSOR Processor Intel Core 2 Duo Processor E6300 Processor clock 1 866 MHz Physical / logical processors 1 / 2 # of cores 2 Package LGA775 Manufacturing process 65 nm TDP 65 W
GENERAL Operating system 64-bit Windows 7 (6.1.7600) Motherboard MSI MSI P6N SLI Memory 4 096 MB Module 1 1 024 MB Kingston DDR2 @ 333 MHz Module 2 1 024 MB GEIL DDR2 @ 400 MHz Module 3 1 024 MB Kingston DDR2 @ 333 MHz Module 4 1 024 MB GEIL DDR2 @ 400 MHz Hard drive model 74 GB WDC WD74 0ADFD-00NLR5 SCSI Disk Device

po zamianie na SLI MODE na plytce w plycie głownej :

SCORE7842 with NVIDIA GeForce 8800 GT(2x) and Intel Core 2 Duo Processor E6300

GRAPHICS CARD Graphics Card NVIDIA GeForce 8800 GT Vendor Unknown # of cards 2 SLI / CrossFire On Memory 512 MB Core clock 600 MHz Memory clock 900 MHz Driver name NVIDIA GeForce 8800 GT Driver version 9.18.13.2049 Driver status FM Approved
Edytowane przez Gomes (wyświetl historię edycji)

Najpierw mi powiedz jakie karty graficzne łączysz? Jeżeli są innych producentów, o innych taktowaniach, a co gorsze są to inne modele, to nie dziw się, że SLI nie będzie współpracowało.

Druga sprawa to fakt, że Twoja płyta główna (patrząc na zdjęcie) obsługuje tylko jedną kartę graficzną w pełni (x16), zaś drugi port PCI-E jest już o połowę "gorszy" i karta graficzna działa na 50% wydajności, ponieważ port jest (x8).

Zatem... jeżeli łączysz karty w SLI, oba porty się równoważą do prędkości (8x), więc z Twoją płytą główną nie ma sensu zabawa w SLI, ponieważ jedna karta na jednym porcie PCI-E (16x) będzie wydajniejsza od dwóch (8x) :smile:

3DMark to nie jest odpowiednie narzędzie, aby sprawdzić wydajność jaką odczujesz korzystając z SLI. SLI może Ci się bardzo przydać w nowych grach, gdzie w opcjach jest możliwość wyboru (SLI) or (no SLI) np.Call of Duty. Wtedy oba rdzenie się wspierają i liczba FPS'ów może nie rośnie, ale uzyskujesz lepszą optymalizację.

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl

w poście bylo napisane jakie karty :smile: ge force 8800GT x2 plyta obsluguje SLI ,Motherboard MSI MSI P6N SLI :smile: zmostkowane i chyba chula ale denmark nie daje lepszej punktacji w ustawieniach Nvidi tez ustawilem SLI wiec w teori dziala .. 

Widzę, że 2x8800GT, ale czy tych samych firm o tych samych taktowaniach?

Powiedz mi najpierw w jakim celu zastosowałeś SLI? Dwie karty to więcej wad niż zalet... większa temperatura podzespołów, większy hałas z wiatraków, większy pobór prądu etc.

btw. jaki masz zasilacz? Bo 8800GT do oszczędnych nie należą jak dobrze pamiętam, bo miałem kiedyś i na markowym zasilaczu to miało sens.

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

pentagram 620W , ge force 8800gt  obie identyczne ... .miałem nadzieje , że rozwiąże to problem przy grze NWN przy lokacjach w mieście gdzie jest znaczna wieksza ilość graczy i wszystko klatkuje tak ,że muszę zmienić jakoś grafikę na żenujące minimum :smile: z tego co widze to NWN wspiera system łączenia 2 kart SLI 

Po 1 za słaby procesor masz żeby łączyć karty w SLI, rzekłbym że bardzo słaby jak na dzisiejsze czasy (6 lat to dinozaur w tym świecie). Taka konfiguracja bardzo mocno obciąża CPU co potwierdza Twój wpis

pentagram 620W , ge force 8800gt  obie identyczne ... .miałem nadzieje , że rozwiąże to problem przy grze NWN przy lokacjach w mieście gdzie jest znaczna wieksza ilość graczy i wszystko klatkuje tak ,że muszę zmienić jakoś grafikę na żenujące minimum :smile: z tego co widze to NWN wspiera system łączenia 2 kart SLI 

Proponuję najpierw podkręcić procesor tyle ile się da ( jak jest dobra płyta i pamięci (800mhz) to na zwykłym coolerze po zmianie pasty poleci ze 2,5Ghz spokojnie, a po wymianie chłodzenia mysle że nawet i 3Ghz są do zrobienia ;) ) i zastosować pojedynczą również podkręconą kartę. W ramach poprawy wydajności sam bym zastosował też starsze sterowniki (coś koło 186.XX-195.XX) bo NWN nie jest grą która wymaga najnowyszych sterowników. Zaś te najnowsze od Nvidi maja masę śmieci (physyx) i są zoptymalizowane pod nowe a nie stare tytuły.

Pozatym :

Najpierw mi powiedz jakie karty graficzne łączysz? Jeżeli są innych producentów, o innych taktowaniach, a co gorsze są to inne modele, to nie dziw się, że SLI nie będzie współpracowało.

to bzdura bo sterowniki powyżej 180.XX pozwalają na łaczenie kart o róznym taktowaniu różnych firm.

Druga sprawa to fakt, że Twoja płyta główna (patrząc na zdjęcie) obsługuje tylko jedną kartę graficzną w pełni (x16), zaś drugi port PCI-E jest już o połowę "gorszy" i karta graficzna działa na 50% wydajności, ponieważ port jest (x8).

Zatem... jeżeli łączysz karty w SLI, oba porty się równoważą do prędkości (8x), więc z Twoją płytą główną nie ma sensu zabawa w SLI, ponieważ jedna karta na jednym porcie PCI-E (16x) będzie wydajniejsza od dwóch (8x) :smile:

również bzdura, bo karty tego pokroju (serii 8800) spokojnie daja rade na SLI x8 czego potwierdzeniem jest masa testów w necie http://pclab.pl/art26223-9.html. Wydajność siada przez CPU lub coś innego o czym pisałem wyżej.

Reasumując: podkręć procesor i zobacz czy wydajność wzrasta np FRAPS'em :cheers:

BTW. Na tym zdjeciu co dałeś jest taka "mini karta" od SLI. Wydaje mi się że trzeba ją przepiąć dogóry nogami ;) Do pomocy wysyłam Cie do intrukcji obsługi płyty na pewno tam jest to opisane.

Edytowane przez miktol (wyświetl historię edycji)

to bzdura bo sterowniki powyżej 180.XX pozwalają na łaczenie kart o róznym taktowaniu różnych firm.

Chyba nigdy nie miałeś w rękach kart połączonych CF lub SLI.. może i te nowe sterowniki z 2012/2013 na to pozwalają, ale jako redaktor sprzętu miałem masę tego sprzętu w 2010 i 2011 roku i nie ma bata, żeby nie poszedł jakiś Crash gry, a testowałem na wersjach 180.42; 180.48 etc.

BTW. Na tym zdjeciu co dałeś jest taka "mini karta" od SLI. Wydaje mi się że trzeba ją przepiąć dogóry nogami Do pomocy wysyłam Cie do intrukcji obsługi płyty na pewno tam jest to opisane.

Popieram i zgadzam się z przedmówcą :smile: Tu chyba głównie leży problem - nie wiedziałem, że to jest wyjmowalna płytka, ale po przypatrzeniu się.. Przyznaję rację  :cheers:

Proponuję najpierw podkręcić procesor tyle ile się da ( jak jest dobra płyta i pamięci (800mhz) to na zwykłym coolerze po zmianie pasty poleci ze 2,5Ghz spokojnie, a po wymianie chłodzenia mysle że nawet i 3Ghz są do zrobienia ) i zastosować pojedynczą również podkręconą kartę. W ramach poprawy wydajności sam bym zastosował też starsze sterowniki (coś koło 186.XX-195.XX) bo NWN nie jest grą która wymaga najnowyszych sterowników. Zaś te najnowsze od Nvidi maja masę śmieci (physyx) i są zoptymalizowane pod nowe a nie stare tytuły.

podkręcić to ja mogę FPSy w markerze paintballowym :smile: a tu z racji mojego "zaawansowania" technologicznego nie zrobię  :decayed: Nie planuje nic finansowo dokładać do PC bo zwycajnie wole zalać 16L. 95 na orlenie  :moto:  :moto:  :moto:  :moto:  myślalem ze owe połaczenie  ( juz mi wykrywa etc etc ) da mi znaczny efekt w płynności w problematycznych lokacjach 

Chyba nigdy nie miałeś w rękach kart połączonych CF lub SLI.. może i te nowe sterowniki z 2012/2013 na to pozwalają, ale jako redaktor sprzętu miałem masę tego sprzętu w 2010 i 2011 roku i nie ma bata, żeby nie poszedł jakiś Crash gry, a testowałem na wersjach 180.42; 180.48 etc.

No ale kto mu każe to robić na tych starych sterownikach ? Stare to mu polecałem do tego jakby miał podpiętą pojedynczą kartę - mniejsza strata na śmieci własnie w stylu SLI czy PHYSYX ;) Zresztą generalnie samo spinanie dwóch kart w tandemie to więcej problemów niż zysków - trzeba mieć mocne CPU a i tak pojawiają się mikroprzycięcia.

podkręcić to ja mogę FPSy w markerze paintballowym :smile: a tu z racji mojego "zaawansowania" technologicznego nie zrobię  :decayed: Nie planuje nic finansowo dokładać do PC bo zwycajnie wole zalać 16L. 95 na orlenie  :moto:  :moto:  :moto:  :moto:  myślalem ze owe połaczenie  ( juz mi wykrywa etc etc ) da mi znaczny efekt w płynności w problematycznych lokacjach 

Powiem Ci tak, miałem podobnej klasy procesor (e5200) i 8800GT od Gigabyte. Zestaw podkręcony "na codzień" robił około 11-12 tys. w 3d marku 06 a wyciśnięty dla sportu 15 tys. Także może zainteresuj się tematem jak możesz bo ucieka Ci na spokojnie z 20-30 % darmowej wydajności B)

ja zwyczajnie tego nie potrafię a nasłuchałem się już o "specach " co sami chcieli procka sobie podkręcić i przekręcili  :smile: