Skocz do zawartości

Przerejestrowanie A Oc

koperta4512

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Niedługo muszę się zebrać i przerejestrować motocykl na siebie. Czy po tym jak przerejestruje motocykl nadal mogę jeździć na starym OC (jest aktualne do końca miesiąca) i czy muszę jeździć z umową kupna-sprzedaży, bo jak poszedłem do ubezpieczalni dowiedzieć się ile mnie wyniesie OC to powiedziano mi że puki nie przerejestruje to mam wozić umowę ze sobą.

Edytowane przez koperta4512 (wyświetl historię edycji)

No OK tylko czy miedzy tym jak zarejestruje na siebie motocykl a przepiszę i opłacę OC nie będę mieć jakiś problemów podczas kontroli lub jak bym brał udział w wypadku?

Możesz śmiało jeździć na OC zbywcy. Ma to jeszcze jedną zaletę: mianowicie jeśli nie masz stłuczki najczęściej nie dochodzi do re-kalkulacji składki, czyli jeśli Ty masz np 20% zniżek a zbywca miał 60% to zapłacił mniej niż Ty byś zapłacił - sama korzyść.

Jeździłem w ten sposób ze 4 lata w sumie :smile:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

A dla świętego spokoju przepisze na siebie a jak jest z tą umową? Muszę ją wozić czy nie.

PS: Niestety ale zniżek brak wiec OC trochę wyjdzie :whistling:

A dla świętego spokoju przepisze na siebie a jak jest z tą umową? Muszę ją wozić czy nie.

Jeśli masz OC zbywcy to powinieneś wozić ze sobą umowę jako potwierdzenie nabycia pojazdu.

Jeśli OC jest przepisane na Ciebie i moto już przerejestrowane i w dowodzie rej. widniejesz Ty to nie musisz.

PS: Niestety ale zniżek brak wiec OC trochę wyjdzie

To jak kupowałes było ojca czy brata wpisać na współwłaściciela 1% i byś miał ich zniżki. Ewentualnie poprosić sprzedającego, żeby za datę sprzedaży wpisał dzień po następnym ubezpieczeniu i je wziął na siebie. Większość nie widzi problemu. Ty płacisz, on ubezpiecza a Ty jeździsz na jego zakupionym OC bez rekalkulacji.

on ubezpiecza a Ty jeździsz na jego zakupionym OC bez rekalkulacji.

czysto teoretycznie ale jest obowiązek poinformować ubezpieczalnie o zbyciu pojazdu oraz o zakupie więc zaraz przysyłają rekalkulacje. Moim skromnym zdaniem nie ma co podskakiwać ubezpieczalni bo później się wypną i będzie lipa i dopiero koszta.

czysto teoretycznie ale jest obowiązek poinformować ubezpieczalnie o zbyciu pojazdu oraz o zakupie więc zaraz przysyłają rekalkulacje.

Obowiązek jest i nawet jak zbywca informuje to najczęściej re-kalkulacji nie ma. Pracowałem w Allianz i nigdy ich nie wysyłano, miałem tez polisę pana z 60% zniżek podczas gdy ja miałem 0% przez 10 miesięcy i żadna re-kalkulacja mi nie przyszła.

TU maja zwyczaj przysyłać re-kalkulację dopiero przy szkodzie. Tak przynajmniej było jeszcze 2 lata temu. Coś się zmieniło w tej kwestii?

Z tego co ja wiem to nie trzeba nic przepisywać ani wozić umowy. Miałem taki przypadek z autem, zadzwoniłem do TU i powiedzieli mi żeniema prob lemu bo na polisie jest VIN auta:) a wmoto jak wiadomo jest nr ramy :smile:

no ja jak miałem accorda w PZM chyba i jak im zgłosiłem zakup to mi powiedzieli 2,5tys więc zaraz tate dopisałem i byłą już normalna cena a było to raptem 7miesięcy temu. Ogólnie ubezpieczalnie to dziwne instytucje :smile:

jeżdząc na OC poprzedniego właściciela pamiętaj tylko o termine, bo nie ma automatycznego przedłużenia umowy

Lepiej na bitumice niż w botanice.