Skocz do zawartości

Zapraszamy do galerii zdjęć z Rozpoczęcia Sezonu Motocyklowego w Łodzi; - więcej informacji tutaj.

banner_galeria.png

Routery - Opinie, Polecane Itd.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja odradzam TP-LINK. Sam właśnie zmieniam router na Linksys (Cisco), bo mój się "zapycha" od torrent'ów.

wolę dwieście po mieście

Opublikowano

Tp linki są najlepsze z kategorii cena/jakość.

Miałem kilka routerow, m.in: asus, linksys, netgear, tplink, d-link i jakiś chiński no-name. tp-linkow miałem pare i wszystkie były świetne. Wymagaja jedynie poprawnej konfiguracji. U mnie żaden sie nie zapychal.

Teraz każdemu znajomemu polecam tp-linki. Nawet tym co mieli linksys. Niby dobra firma a jednak... Ludzie mają dość zwieszonych sprzętów.

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

Opublikowano

Tp linki są najlepsze z kategorii cena/jakość.

Miałem kilka routerow, m.in: asus, linksys, netgear, tplink, d-link i jakiś chiński no-name. tp-linkow miałem pare i wszystkie były świetne. Wymagaja jedynie poprawnej konfiguracji. U mnie żaden sie nie zapychal.

Teraz każdemu znajomemu polecam tp-linki. Nawet tym co mieli linksys. Niby dobra firma a jednak... Ludzie mają dość zwieszonych sprzętów.

Jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości to faktycznie masz rację. TP-LINK'i chodzą całkiem przyzwoicie po zmianie oprogramowania. Jednak cisco to zawsze cisco nawet w tańszej wersji jaką jest Linksys.

wolę dwieście po mieście

Opublikowano

Jeżeli chodzi o stosunek ceny do jakości to faktycznie masz rację. TP-LINK'i chodzą całkiem przyzwoicie po zmianie oprogramowania. Jednak cisco to zawsze cisco nawet w tańszej wersji jaką jest Linksys.

Też tak kiedyś myślałem. Niestety najtańsze nie są lepsze. Miałem i szybko wymienilem na tplink. Nawet zmiana oprogramowania niewiele dawała. Dziwnie się wieszal. A to że ma nalepke cisco nic nie daje. Z gowna bata nie ukrecisz.

Opublikowano

Widzę, że admin interweniował :smile:

Ja pozostaję przy swoim, a Ty przy swoim. Zobaczymy co na to inni :smile:

wolę dwieście po mieście

Opublikowano

Ja generalnie uważam, że TP-Link to dobra firma, dla osób które nie wymagają zbyt wiele i potrzebują trochę posufrować po necie za pomocą Routera. Na dłuższą metę moje dwa modemy w/w firmy się przegrzewały, musiałem często restartować. Przeszedłem do D-Link i problem zniknął, ale tak na prawdę to od ponad roku korzystam z darmowego routera od usługodawcy Internetu i jest super. Konfiguracja banalna, zabezpieczenie Wi-Fi dobre i co ważne, zerowe koszty w zakupie.

Masylant – Marketing dla Motoryzacji
Tworzymy skuteczne kampanie dla branży motoryzacyjnej – od strategii po realizację.
📍 Cała Polska | 📧 biuro@masylant.pl | 🌐 www.masylant.pl
Opublikowano

Ja generalnie uważam, że TP-Link to dobra firma, dla osób które nie wymagają zbyt wiele i potrzebują trochę posufrować po necie za pomocą Routera.

Zgadzam się w 100% :smile:

wolę dwieście po mieście

Opublikowano

Obecnie mam model wr2543nd. Jest to bardzo wydajny router. Kupiłem go do stworzenia sieci łączącej kilka urządzeń. Telefony, laptopy, dysk NAS, no i chciałem coś do przesylu plików na TV z tego dysku. Oczywiście po wifi, tak więc musiał być wydajny. Nic sie nie przycina, nic sie nie wiesza nawet pod dużym obciążeniem. Ja jestem zadowolony. Po co przeplacac? ;-)

Opublikowano

WR2543ND to całkiem przyzwoity sprzęt. To już "wyższa półka" w ofercie TP-LINK'a.

wolę dwieście po mieście

Opublikowano

Jako osoba siedząca w komputerach też powiem, że w kategorii jakość/cena wygrywa TP-Link. Cisco OK, Linksys nie zawsze (wbudowane anteny bez możliwości zmiany na mocniejsze). Jak ktoś chce coś lepszego, to może rzucić okiem na routery ASUS-a - też fajne zabawki.

Opublikowano

Jędrzej, miałem ten sam problem z zapychaniem się routera TP-LINK u mojego ojczulka w rodzinnym mieście. To tygodniu przestawał odpowiadać i nic nie pomagało, nawet restartować nie bardzo się chciał. Pomógł update firmware. Nowe TP-LINK nie mają już tych problemów. Tak czy inaczej z moim podobnych problemów nie było a torrentów ściągnąłem na nim masę :biggrin:

Jestem od dawna zwolennikiem TP-LINK i porównywałem z Linksysem czy innymi pod względem funkcji za tę samą cenę. Miernie wypadały...

Niedawno zmieniłem wysłużonego TP-LINK TL-WR340G na nowy i szybszy TL-WR841N. Nie narzekam, zaciąga z dobra prędkością i wszystko co na nim używam (Bandwith QoS, DHCP reservation, MAC filtering, WPA-PSK, port triggering, firewall with DOS/DDOS protection, PPPoE) działa bez zarzutów. Jest co prawda nowa wersja firmware, ale z tego co czytam to niewiele wnosi do tematu:

Posiadany firmware: V8_121101

Nowszy dostępny: V8_130506

Zmiany:

Improved WAN-Auto-Detect policy and optimized Quick Setup process;
Fixed some vulnerabilities and improved security;
Added auto WDS function.

Na razie nic nie potrzebuję, no może punkt 2 ale jakoś nie spieszy mi się z update dopóki wszystko działa :smile:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano

A ddwrt w tym modelu jak się sprawuje? Sprawdzałeś?

wolę dwieście po mieście

Opublikowano

A ddwrt w tym modelu jak się sprawuje? Sprawdzałeś?

Nie sprawdzałem. Jedyny firmware jaki testowałem to ten rekomendowany przez TP-LINK. Nic pseudo-linuxowego nie instaluję :smile:

Opublikowano

dd-wrt wrzuciłem do tp linka 340 (takiego jak Aidek sprzedaje). Był fajniejszy pod względem konfiguracji. Podobało mi sie to, że miałem irssi i gg na routerze. Ale wyraźnie brakowało mu mocy. Ale nie polecam. Jeśli ktoś chce pseudo serwer to lepiej zakupić pasywnie chlodzony terminal ew. coś w obudowie mini-itx.

Opublikowano

za mało ramu. ten router ma tylko 16 MB.

wolę dwieście po mieście

Opublikowano

Aidekk router już sprzedał, ale dalej reklamuje TP-LINK bo są dobre, proste w obsłudze i 90% wyjadaczy chleba nic więcej nie potrzeba ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W zasadzie i Linksys i Tp-Link wymaga zmiany softu na jaiiś typu OpenWRT, Tomato itp.  aby działał stabilniej.

Wszystko zalezy od modelu i zastosowanego Chipu.