Skocz do zawartości

Egzaminy 2013 - Kto Zdawał?

em412

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie :smile: Jestem w miarę na świeżo ,ponieważ wczoraj udało mi się ,za trzecim razem :P ,zdać egzamin :smile:

Rada jest taka: opanować nerwy, bo jak ktoś czuje moto to nie ma bata i zda za pierwszym razem ,gdyby nie ten cholerny stres...trochę po przynudzam i powiem jak to się miało z tymi zdaniami i podejściami :smile:

Pierwsze podejście: stres, jak cholera, ręce się trzęsą ael ok, idziemy, zadania wylosowane, idziemy do moto, ubieramy się- dają kask, ochraniacze na kolana i łokcie, ale obowiązkowo trzeba mieć długi rękaw, i lepiej mieć kamizelkę ,bo kask mocno zużyty :P ,obowiązkowe sprawdzenie łańcucha plus dwa wylosowane zadania z obsługi. Przepychanie moto po literze "T" i wsiadamy. Oczywiście opuszczamy szybkę(bo się czepiają) sprawdzamy lusterka i ruszamy...ósemeczki zrobiłem bez problemu i pojechałem na wolny...i tu mi skubanice zgasł :P koniec egzaminu :P

Podejście drugie: Początek ten sam, więc już ruszam i ósemeczki...pierwsze podparcie...powtórka...drugie podparcie...koniec...zły na siebie jak okropnie jestem, bo takie błędy...jak uczniak...

Trzecie podejscie...trzęsący się okropnie poszedłem...

Początek taki sam. ruszamy na ósemki...ósemki i wolny slalom to jedno zadanie, jak będzie błąd, to całość powtarzamy....ósemki zrobiłem jazda na wolny, tu przy drugim przejeździe, za bardzo się zachwiałem i kazał mi powtarzać całe zadanie...stres na maksa...ale poszło...jak już wolny przejechałem to geba mi się rozjarzyła, bo najgorsze za mną :smile: na wolnym liczy się przede wszystkim technika pokonywania tego paskudztwa :P

zadanie trzecie to szybki slalom i to jest pikuś i się egzaminatora spytałem, jeden musi być ze średnią 30, drugi może być ze średnia 10 :P

czwarte zadanie to ominięcie przeszkody, to też pikuś, śmigałem ponad 60 ,ale wystarczy 50 :smile: ABS Gladius ma i hamuje ślicznie :smile:

Piąte zadanie -górka i na miasto. 

Hamowanie do punktu i awaryjne w zależności od egzaminatora- ten akurat robi na mieście.

Wyjazd z ośrodka, w prawo, do Palki, w Lewo, w prawo w żródłową, na pierwszeństwie w lewo, pierwsza w prawo, powrót do Strykowskiej, w Uniwersytecką, w lewo w kamińskiego, w prawo w jaracza w spowrotem w Uniwersytecką i prosto Pomorską aż do Mazowieckiej (za wiaduktem) w prawo w Mazowiecką, w Prawo w Czechosłowacką i do Pomorskiej, w lewo w Pomorską ,w prawo w Lumumby i tu zawrotka, w Prawo w Pomorska w prawo w Tamka, do końca, w prawo, w lewo w Telefoniczną i tu było hamowanie do miejsca i awaryjne, no i powrót do ośrodka...

Ogólnie najgorszym wrogiem zdających jest stres i nerwy...na placyku Delty smigałem wszystko z zamkniętymi oczami a tutaj dwa błędy jak uczniak popełniłem...więc dla wszystkich przyszłych zdających, nie dajcie się nerwom :smile:

Zapraszam do odwiedzania i wspierania fundacji "Świat z 4" :smile:

Zapraszam http://swiatz4.org

zadanie trzecie to szybki slalom i to jest pikuś i się egzaminatora spytałem, jeden musi być ze średnią 30, drugi może być ze średnia 10

Brawo, wreszcie Word w Łodzi zaczął normalnie interpretować Rozporządzenie :smile:

Stayin' Alive

Instruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.pl
Ratownik MotoPozytywni.pl

Jeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.
Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.

Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.

Brawo, wreszcie Word w Łodzi zaczął normalnie interpretować Rozporządzenie :smile:

Wiesz, może się okazać że akurat ten egzaminator w sposób prawidłowy to interpretuję a inny już będzie po swojemu...niestety to sięnazywa "brutalna rzeczywistość" i "dowolność interpretacji przepisów" :P

Zapraszam do odwiedzania i wspierania fundacji "Świat z 4" :smile:

Zapraszam http://swiatz4.org

Ja mam pytanie trochę z innej beczki, mianowicie co z osobami niskimi [jak ja], które siedząc na Gladiusie zwyczajnie machają nogami w powietrzu lub ledwo co palcami ziemi dotykają? :P Czy tez będą zdawać na Gladiusie, czy dostaną motocykl na którym będą dosięgać stopami ziemi? Moim zdaniem jest to ważna kwestia, mająca duży wpływ na bezpieczeństwo jak i samą jazdę.

Word w Łodzi, ma np. po jednym motocyklu do każdej kategorii, więc na pewno nie ma obniżonych wersji :/ Musiałabyś na A1 bo tam chyba nie ma gladiusów tylko coś mniejszego, ale dokładnie nie wiem.

Co do slalomu szybkiego, mój instruktor powiedział tak: masz dwa przejazdy, JEDEN z nich ma być ze średnią szybkością 30km/h. Nieważne, który, czy pierwszy czy drugi. Jak żaden z dwoch nie będzie, to powtórka zadania i ponownie te same zasady - JEDEN  ma być ze średnią szybkością 30km/h, drugi nawet 5 km/h ;)

Jestem właśnie na świeżo po zdanym egzaminie ;) Zdałam za trzecim razem. Stres masakryczny, nie wolno się spieszyć, powolutku, pooddychać i skupić się na konkretnym zadaniu. Polecam po pierwsze jazdy na placu wordu - nie kosztuje tak dużo, a pozwala się oswoić z terenem, a po drugie wziąć rano jazdy przed egzaminem - bardzo ułatwia "rozjeżdżenie się". Za pierwszym razem, najechałam na linię na 8 i babka mi krzyknęła, więc ja zamiast przerywaną linią t wyjechałam od razu z 8, jak tylko mi krzyknęła :/ Głupi błąd, ale w sumie nie wiedziałam o tym i sądziłam że wyjadę i zaczynam jeszcze raz, a tu d*pa :/ Za drugim razem, tez na 8 wyhamowałam przed samą linią, bo bym najechała i też stwierdziła, że już najechałam za bardzo :/ A za trzecim juz luzik, bo byłinny egzaminator - baaaardzo sympatyczny, nawet z nim rozmawiałam jak jechaliśmy po mieście, bo jest ta komunikacja dwukierunkowa. W mieście to już prosta sprawa, pamiętać o kierunkach bo jeździ się takimi uliczkami, że cały czas trzeba omijać zaparkowane samochody. Hamowanie awaryjne i przy określonym punkcie na mieście, ale mój to w ogóle mi powiedział "uwaga (długa przerwa) stop". Nie, że nagle Ci krzyczą w ucho STÓJ :biggrin:

Jeżeli macie jakieś pytania, albo coś mi się przypomni to jeszcze napiszę, bo na razie mam trochę adrenaliny za dużo :biggrin:

Kłosa, Ty zdawałaś A na Gladiusie czy to na zdławionym Gladiusie czy jeszcze to inne? :smile:

"Powiedz mi, że nigdy nie przystanąłeś przy swoim sprzęcie w garażu i nie ogarnęła cię nieopisana radość z powodu faktu, że ten motocykl się tam znajduje…"

i tabletkach uspokajających xD

No jasna sprawa :biggrin:

U mnie dojdzie jeszcze hektolitr... melisy B)

Jeszcze raz gratuluje!

"Powiedz mi, że nigdy nie przystanąłeś przy swoim sprzęcie w garażu i nie ogarnęła cię nieopisana radość z powodu faktu, że ten motocykl się tam znajduje…"

a propos: http://moto.wp.pl/kat,55194,page,2,title,Uproszcza-egzamin-na-prawo-jazdy,wid,15881159,wiadomosc.html?ticaid=11118c :smile:

Polska Rzeczpospolita Chu*wa ma poważny dylemat - jak dobrze zbilansować jeb*ie nas na kasę na osi EGZAMIN - AKCYZA - FOTORADAR. Okazuje się, że zbyt dynamicznie j**ani na EGZAMINIE... nie chcemy zdawać, a to kończy się zwolnieniami w WORDach, mniejszymi wpływami z AKCYZY i FOTORADARÓW.

• 3 tygodnie później...

Siemka mam pytanko.Nie mam 18 lat ,a  chciałem się od 2 września zapisać na A2 i tak jak mogę uzyskać PKK skoro nie mam paszportu ani dowodu? Bo dzwonię do nich ale nikt nie odbiera może później odbierze. 

Aby uzyskać PKK w starostwie powiatowym, oprócz dokumentów wymienionych poniższej tabeli, należy posiadać:

• dowód osobisty lub
  • paszport wraz z zaświadczeniem stwierdzającym miejsce zameldowania i numer PESEL.

Siemka mam pytanko.Nie mam 18 lat ,a  chciałem się od 2 września zapisać na A2 i tak jak mogę uzyskać PKK skoro nie mam paszportu ani dowodu? Bo dzwonię do nich ale nikt nie odbiera może później odbierze. 

Aby uzyskać PKK w starostwie powiatowym, oprócz dokumentów wymienionych poniższej tabeli, należy posiadać:

• dowód osobisty lub
  • paszport wraz z zaświadczeniem stwierdzającym miejsce zameldowania i numer PESEL

Najłatwiej to wyrób sobie dowód. Nawet moja trzymiesięczna córka już ma swój dowód osobisty, to ułatwia wiele rzeczy.

• 3 tygodnie później...

http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/991035,word-w-lodzi-kursantka-nie-zdala-przez-blad-egzaminatora,id,t.html

Chyba części z Was o tym Kłosa opowiadała. Ta sytuacja zdarzyła się dziewczynie, która razem z nią robiła kurs i spotkaliśmy się również na drugim egzaminie. Tekst jest trochę źle sformułowany, bo nie oddaje do końca tego, co faktycznie miało miejsce. Problem polegał na tym, ze pachołek był chyba o połowę bliżej niż być powinien, a to wiele zmienia, po jej nieudanym egzaminie egzaminator go przestawił na prawidłową pozycję i ona to jeszcze widziała. Podeszłą do egzaminatora, kazał jej opuścić teren, udała się bezpośrednio do kierownika/dyrektora.

• 2 miesiące temu...

Czy na slalomie wolnym trzeba zatrzymac sie 2x i rozejrzec sie ? Dzis tak oblalem(drugi raz przejechalem od razu) i po 10 minutowej dyskusji z egzaminatorem zastanawiam sie czy nie pisac odwolania.

Edytowane przez dawid131 (wyświetl historię edycji)

Przy wolnym slalomie zatrzymujesz się przed pierwszym przejazdem, potem już nie ma takiej potrzeby, ale jeżeli się zatrzymasz to musisz się rozejrzeć. Mnie instruktor kazał przed manewrem dopytać egzaminatora, tak też zrobiłem i ten potwierdził to co napisałem. Możliwe że coś się od września zmieniło

Przed zrobieniem slalomu/ósemki zatrzymujesz się, upewniasz o możliwości włączenia się do ruchu i ruszasz, za drugim razem nie wolno się zatrzymać. To samo się tyczy chyba tego pomiaru prędkości. Tak samo gdy zrobisz ósemkę i podjedziesz do slalomu wolnego to się zatrzymujesz. Gość przede mną własnie nie zdał z tego powodu, bo od razu wskoczył na slalom.

• 2 tygodnie później...

Z zatrzymywaniem się po przed wolnym slalomem po 8 różnie bywa, zależy to w zasadzie od egzaminatora. Ja miałem egzamin z p. Mariolą (bardzo miła kobitka btw), która powiedziała mi, że absolutnie mam się nie zatrzymywać po 8 i jechać na slalom wolny bez zatrzymania. Jest to traktowane jako 1 zadanie i zatrzymanie w tym wypadku uznawane jest za błąd.

Dla pewności polecam dopytać egzaminatora, żeby potem nie było rozczarowania. Lepiej zapytać niż oblać przez niedomówienie.

Samo zatrzymanie się nie jest błędem. Dopiero podparcie się nogami jest traktowane jako błąd. Swoją drogą, gdyby literalnie podchodzić do kryteriów oceniania zadania to podparcie jedną nogą nie byłoby błędem :smile:

Stayin' Alive

Instruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.pl

Jeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.
Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.

Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.

No niby tak, ale myślę, że mimo wszystko lepiej dla własnego dobra zapytać egzaminatora. Zdarza się przecież, że dwóch egzaminatoraów ma różne podejście do tego samego tematu.

Tyle tylko, że jeżeli egzaminator powie, że możesz się podeprzeć i to zrobisz to później może Cię za to oblać, ponieważ do odwołania liczy się zapis wideo z placu. Głos nie jest rejestrowany. Skoro Rozporządzenie określa, że nie można się podeprzeć to tak należy to wykonać i po kłopocie. Pamiętajcie, że WORD jest instytucją samofinansującą...

Stayin' Alive

• 2 tygodnie później...

Tomek, Ty na swoim bandziorze przejeżdżasz ten Wordowski slalom i ósemkę w prostkącię? Bo jakoś tego nie widzę na czymś większym niż Gladek/SVka

Live slow!!!

Spokojnie da się przejechać. Z kursantem przejeżdżaliśmy wszystkie manewry na Harleyu Davidsonie Forty-Eight 2013. Ale na bandziorze robi się to najłatwiej.

Stayin' Alive