Skocz do zawartości

Egzaminy 2013 - Kto Zdawał?

em412

Rekomendowane odpowiedzi

co do zatrzymania lub nie przed pierwszym przejazdem wolnego slalomu to mnie instruktor kazał dopytać się egzaminatora bo przepisy nie są do końca jasne. Ja użyłem pytania "na wolny wjeżdżam od razu bez żadnego zatrzymania tak ?" co egzaminator potwierdził. Bardzo mnie to ucieszyło bo jednak z zatrzymania było mi trudniej ;)

Podczas mojego egzaminu również się pytałem czy wolny slalom robić od razu bez zatrzymania egzaminator odpowiedział, że jak chcę to mogę się zatrzymać ale nie muszę (wg niego zatrzymanie nie będzie błędem). Ogólnie egzamin był spoko. Podczas jazdy po mieście od egzaminatora nie usłyszałem nic innego oprócz poleceń, które mi wydawał. A po wszystkim  ze świstka który dostałem wyczytałem, że popełniłem błąd podczas zmiany pasa ruchu. Egzamin oczywiście zaliczony. Ogólnie dzień zapowiadał się bardzo dobrze gdyby nie mandat za parkowanie na więziennym parkingu.

P.S. Pozdrawiam sympatyczne Panie ze Straży Miejskie  w Łodzi

Wolny slalom robi się bez zatrzymania, z ósemki jedzie się wolny slalom 2 razy bez zatrzymania.

Faktycznie nie zatrzymywałam się podczas dojazdu do wolnego egzaminator powiedział mi że mam go zrobić 2 razy a jak przejechałam pierwszy raz powiedział do mnie "bardzo dobrze proszę jeszcze raz" :)Pewnie tak na wszelki wypadek jakbym zapomniała ;) Po przejechaniu szybkiego pokazał mi wyświetlacz z 35km/h i już wiedziałam że drugi mam robić wolno i dokładnie żeby czegoś nie odwalić ;) A i tak wyświetlacz pokazał 30km/h ;)

Jeżeli musisz wybierać pomiędzy byciem sobą a realizacja marzeń, zastanów się czy to napewno Twoje marzenia...

Mam pytanie o używanie kierunkowskazów przy wykonywaniu na mieście hamowania awaryjnego czy też do wyznaczonego miejsca - rozumiem, że ruszając ponownie po zatrzymaniu daję lewy tak jakbym sygnalizował włączenie się do ruchu?

a czy przy zatrzymaniu się do wyznaczonego miejsca daję też znać prawym?

(sorry, może banalne dla niektórych, ale lepiej spytać niż ....)

Tak czytam wasze opinie i zastanawiam się jak to będzie. Dziś mam ostatnie dwie godziny jazd. Najbardziej obiawiam się "głowy" po awaryjnym zapominam się upewnić na mieście jak cię mogę ale jak na placu robie awaryjne to często gęsto ruszam bez kręcenia głową co na egzaminie mnie skreśli... No i do tego dojdzie jeszcze stres... ale zadam za pierwszym innej myśli nie dopuszczam :smile: i juz po wszystkim dam znać:smile:

Na stres polecam melisę. Tylko nie przed samym egzaminem, ale odpowiednio z tydzień przed raz lub dwa razy dziennie sobie łyknąć i nerwy się uspokoją. Ale przede wszystkim pewność siebie i swoich umiejętności, które nabyliśmy podczas kursu.

Ciekawe dlaczego teraz dostałeś terminowe. moze te nowe Prawa Jazdy tak maja wiesz na zasadzie dowodu osobistego. Zeby były pieniądze oraz żeby uaktualniać dokumenty

ok, pod warunkiem, że w "dwudziestym_dziewiątym" wymienią mi je za darmo - tak jak dowód osobisty. Jak znowu za stówę to niech mnie cmokną w sam czubek...

kamaras

ccm250.png

Każde prawko jest teraz wydawane na 15 lat po zmianie przepisów, także mając B bezterminowe i robiąc A wskakujemy w 15lat dla obu kategorii...

Oto Polska właśnie.

Pan w okienku powiedział, że od 2028 roku i tak bezterminówki będą miały rok na wymianę na nowy wzór... I tak stówka od każdego i budżet się łata :biggrin: szkoda, że nie ulice...

kamaras

ccm250.png

Pan w okienku powiedział, że od 2028 roku i tak bezterminówki będą miały rok na wymianę na nowy wzór... I tak stówka od każdego i budżet się łata :biggrin: szkoda, że nie ulice...

Sorry za offtop, ale to co płacimy przy wydawaniu dokumentu nie idzie do budżetu a pokrywa koszt jego wytworzenia. Administracja państwowa nie jest nastawiona na zysk ;)

Co do "terminowości" to rozmawiałem w zeszłym roku w tej sprawie z kimś z wydziału praw jazdy i rejestracji pojazdów i podobno "zwykli" kierowcy nie będą mieli przymusu przechodzenia ponownyh badań lekarskich, a wymiana faktycznie ma się odbywać na podobnych zasadach jak dowodu osobistego. Tylko zawodowi kierowcy będą mieli badania.

Podobno, czyli nie wiadomo jak zmienią się przepisy do tego czasu ;)

No to dzisiaj i ja mogę się pochwalić zdanym egzaminem praktycznym, za pierwszym razem :smile:

Kamień z serca, blokada z koła i dłuuuuuga :biggrin:

Egzaminator - R.B. baaaardzo w porządku, więc mogę potwierdzić tylko słowa poprzedników.

Gdyby ktoś miał jakieś pytania, walcie póki jestem na bieżąco.

LwG!

• 2 tygodnie później...

Z mocno opóźnionym zapłonem ale serdecznie GRATULUJĘ Pitt !!!

Jeżeli musisz wybierać pomiędzy byciem sobą a realizacja marzeń, zastanów się czy to napewno Twoje marzenia...