Dominik Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 Witajcie Czy w Łodzi można jechać motorem po nowym pomyśle ZDiT czyli po buspasach czy nie ? z tego co słyszałem to rowerzyści i motocykliści mogą ale przy prawej stronie jezdni - z drugiej strony ostatnio czytałem o tym iż drogowcy zastanawiali się czy nie zabronić rowerzystom bo bus-pasy są za wąskie - i autobus będzie miał problemy z wyprzedzeniem. A zatem jak to jest u nas w Łodzi ?? Aidekk: Scalone z odpowiednik wątkiem 0 Cytuj
Zyygy Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 motorem można motocyklem nie. Przynajmniej tak stanowi prawo. 1 Cytuj
ridrick Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 Policja ostatnio wystosowała jakieś pismo do władz miasta celem usunięcia rowerzystów z bus-pasów więc nie wiem czy nam pozwolą chociaż jak z paroma rozmawiałem to ponoć nie widzą problemu by tak było. Z tym że nigdy nie wiadomo na kogo się trafi PS Jest wątek osobny na ten temat 0 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!
Dominik Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 Policja ostatnio wystosowała jakieś pismo do władz miasta celem usunięcia rowerzystów z bus-pasów więc nie wiem czy nam pozwolą chociaż jak z paroma rozmawiałem to ponoć nie widzą problemu by tak było. Z tym że nigdy nie wiadomo na kogo się trafi PS Jest wątek osobny na ten temat szukałem wątku, zanim załóżyłem temat - ridrick podrzucisz linka ? 0 Cytuj
Aidekk Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 Twój nowo założony temat został przeniesiony do odpowiedniego wątku. Pozdrawiam. 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
Dominik Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 dzieki, w wawie motycklismi mogli/moga jeździc mostem zamkniętym dla ruchu pojazdów osobywych tylko autobusy, taxi i motory mogą 0 Cytuj
ErR Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 (edytowane) jak jadę do centrum to smigam właśnie buspasem, staram się nie jechać środkiem tylko tak jakby na linii, wiem że nie można przekraczać ciągłej ale wielokrotnie przejechałem koło policji, która akurat łapała ludzi korzystających z buspasa i mnie nie zatrzymali. Edytowane 17 Maja 2013 przez rooland (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Fatum Opublikowano 17 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2013 Zawsze mnie korci i też śmigam buspasem, nic na to nie poradzę 0 Cytuj
wildeyed Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 hmm, ja ostatnio również jechałam tak jak rooland, na wszelki wypadek blisko linii, w końcu co za różnica pomiędzy którymi pasami się przeciskam:P 1 Cytuj
Thebestof78 Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 ja nie jeździłam bus pasem do ostatniego czwartku 0 Cytuj Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...
Dominik Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 ja nie jeździłam bus pasem do ostatniego czwartku dostałaś mandat ? 0 Cytuj
Thebestof78 Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 nie, no skąd po prostu wyjeżdżałam z Łodzi za kolegą, on jechał bus pasem więc żeby dogonić znikające niebieskie moto to trzeba było się z buspasem oswoić 0 Cytuj Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...
Dominik Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 (edytowane) nie, no skąd po prostu wyjeżdżałam z Łodzi za kolegą, on jechał bus pasem więc żeby dogonić znikające niebieskie moto to trzeba było się z buspasem oswoić hehehe to tak jak ja pierwszy raz przeciskałem się między autami jadąc za kimś aby nadążyć Edytowane 18 Maja 2013 przez Dominik (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
ridrick Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 (edytowane) no no to jest bardzo dobry pomysł. Zrobić coś bo ktoś inny tak zrobił i chcemy za nim nadążyć. I dlatego nie lubię jeździć w grupie Albo ktoś sobie zrobi krzywdę albo komuś innemu bo zaczyna jechać szybciej niż jego własne tempo, robiąc rzeczy, których nigdy wcześniej nie sprawdził na spokojnie PS No chyba, że grupa jest bardziej zaawansowana niż ja. Najwyżej zostanę i albo na mnie poczekają albo niech sie pier... tak czy inaczej przeżyje Edytowane 18 Maja 2013 przez ridrick (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!
Dominik Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 no no to jest bardzo dobry pomysł. Zrobić coś bo ktoś inny tak zrobił i chcemy za nim nadążyć. I dlatego nie lubię jeździć w grupie Albo ktoś sobie zrobi krzywdę albo komuś innemu bo zaczyna jechać szybciej niż jego własne tempo, robiąc rzeczy, których nigdy wcześniej nie sprawdził na spokojnie PS No chyba, że grupa jest bardziej zaawansowana niż ja. Najwyżej zostanę i albo na mnie poczekają albo niech sie pier... tak czy inaczej przeżyje ridrick zgadzam się z Toba w 100% (do tej pory jeździłem w ekipie, która dopasowywała tempo do innych, a poza tym jak widzę, że mino wszystko ktoś jedzie szybciej niż ja chcę, albo pokonuje szybciej zakręt niż ja potrafie to jadę swoim tempem bo wiem ze dalej poczekają) a ten przypadek o którym napisałem - pierwsze przeciskanie się to było kiedy między autami by się jeszcze 3 zmieściło a ja grzecznie chciałem się zatrzymać 0 Cytuj
Broto Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 ja zaczalem sie przeciskać jak zobaczyłem korek od pietryny do włókniarzy... stanie na 1.5h a byłem na przodzie w 5 minut. Więc nie jechałem owczym pędem za kimś kto też tak robił ;p 0 Cytuj
Lans Opublikowano 18 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2013 Przez te buspasy korki jeszcze wieksze. Ale jesli chodzi o jazde motocyklem, to fajnie sie nimi pociska 0 Cytuj
Piotr Opublikowano 19 Maja 2013 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2013 wprowadzając buspasy urzędnicy powinni umożliwić bezpłatnej podróży MPK dla tych którzy mają przy sobie dowód rejestracyjny auta - tak jest w cywilizowanych krajach. Co najbardziej wkurza kierowców w buspasach? http://lodz.gazeta.pl/lodz/56,125594,13796619,TOP_5__Co_najbardziej_wkurza_kierowcow_w_buspasach_.html TOP 5 Drogowi "cwaniacy" Jeszcze większe korki Pusty buspas Polowanie na "niewinnego" Taksówkarze na buspasie BTW czy ten "niewinny" to ktoś od nas? 1 Cytuj
chylon Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2013 A w Nysie już to funkcjonuje kto ma dowód od pojazdu porusza się komunikacją miejską za darmo 1 Cytuj Auto Szkoła - Girls School - Łódź - Nauka jazdy dla kobiet biuro@girlsschool.pl tel.: 666-033-039
ridrick Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2013 Hmm też gdzieś czytałem takie coś tylko nie wiem gdzie. Moze i u nas działa tylko nikt się nie chwali. Poza tym co z tego, że za free jak tracę w ch... czasu bo to jeździ jak chce, do tego stan taboru pozostawia wiele do życzenia. Stan pasażerów też. 0 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!
MateuszZR7 Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2013 (edytowane) Zastanawia mnie prawny wygląd buspasów. Ponieważ w Warszawie od zeszłego roku mogą sie poruszać po nich motocykle ( zwiększa to nasze bezpieczeństwo, nie ciskamy się między autami itp. ) Czy jest to gdzieś ujęte w jakieś ustawie/przepisie ( kto może jeździć, a kto nie ) czy jest to tylko i wyłącznie dobra wola władz miasta. Jeżeli dobra wola to można by zrobić w Łodzi ruch lewo stronny itp. Edytowane 20 Maja 2013 przez MateuszZR7 (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
ridrick Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2013 O ile wiem to kwestia mpk i miasto. U nas chcą wywallic z buspasow rowerzystów bo policja stwierdzila ze stwarzają duże zagrożenie 0 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!
Broto Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2013 i się nie dziwię. Skuter też słabo na tych buspasach, chyba, ze będzie szybszy od autobusu ;p 0 Cytuj
Lans Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2013 Rowery nie powinny jeździć buspasami, gdyż spowalniają ruch i sprawiają problem przy wyprzedzaniu przez autobusy. Natomiast motocylka autobus nie wyprzedzi tzn motocykla nic nie wyprzedzi 2 Cytuj
ridrick Opublikowano 20 Maja 2013 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2013 No tak tylko, że teraz jak zabronisz rowerom jeździć po buspasach to zaczyna się jeszcze ciekawiej bo rowerem będzie jechał pomiędzy pasem autobusu a prawym czyli ciężarówkami. To będzie zaje... bezpieczne rozwiązanie 0 Cytuj Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!! Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie. Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!
Rekomendowane odpowiedzi