Skocz do zawartości

Buspasy W Łodzi

Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

sprawa w toku czyli jeździć już praktycznie można :P

Przecież i tak jeździmy. Chociaż miło by było jakby żaden ćwok nie mógł się do nas o to przyczepić.

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

• 2 tygodnie później...

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...

Buspas na Rydza/Piłsudskiego. Wystarczy, że jeden motocyklista stanie na buspasie a już m. in. 75 nie ma jak skręcić w prawo a czas przejazdu w rozkładzie wymaga wykorzystania warunkowego skrętu...

Powinni zacząć od wypieprzenia pustych taksówek z buspasów a dopiero dorzucać kolejne pojazdy.

Sprawa wygląda inaczej z perspektywy kierowcy mającego za plecami i na przystankach setkę ludzi gotowych zlinczować go za 5 minut opóźnienia wynikającego z korków.

Stayin' Alive

Instruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.pl
Ratownik MotoPozytywni.pl

Jeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.
Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.

Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.

rozsądny motocyklista dojeżdżając buspasem do świateł i widząc za sobą autobus z włączonym kierunkiem zjedzie na pas obok przed puszkę. przynajmniej ja bym tak zrobił.

no ale nie każdy niestety wykaże się tutaj rozsądkiem, albo inaczej - zwykłą uprzejmością na drodze.

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Nie piszcie kto oddał głos bo nic to nie wnosi do dyskusji.

motoTomasz ma trochę racji, że puste taksówki należało by wyje... bo niby z jakiej racji.

A może ktoś ma znajomych  w odpowiedniej instytucji i należałoby im wskazać na kim należy się wzorować ;)

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Tomi, piszesz, że puste taryfy nie mają prawa jeździć po bus pasach. A jest na to przepis? Naprawdę?

Z tymi pustymi taxami, to niby kurde macie racje ... ale ... jak zawsze jest to kontrowersyjne.

Jedna osoba w taksówce, to już przewóz osób?

A Pan prezes firmy wieziony przez swojego szofera, to także "służbowa taksówka"?

A jeśli ja służbowym autem, jadę z moją księgową do urzędu skarbowego, to mogę po buspasie gnać?

To nie przejdzie. Taxa czy pusta czy pełna to taxa i już. Wiecznie będzie z tym kłopot. A do tego jeszcze dochodzi fakt, że taksówkarze niestety nie często są uprzejmi :sad2:

Krzychu OK, ale na pasie obok będzie stał radiowóz z mniej rozgarniętymi pasażerami i ten sam motocyklista dostanie mandat 300 zł i 6 punktów za wjechanie na czerwonym świetle za sygnalizator/linię zatrzymania.

A co do taksówek to obecnie PoRD nie rozróżnia taxi "załadowanego" od pustego i stąd ich wizyty na buspasach. Inna sprawa, że wjeżdżają na nie w dowolnym miejscu i tak samo je opuszczają. A już totalnie mnie wkurza jak na wspomnianym skrzyżowaniu wydmuszka ma po 2 auta na pasach do jazdy na wprost a i tak wpieprza się na buspas, przed skręcający autobus.

W tym mieście to chyba nic nie może być normalne...

Stayin' Alive

Instruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.pl
Ratownik MotoPozytywni.pl

Jeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.
Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.

Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.

A już totalnie mnie wkurza jak na wspomnianym skrzyżowaniu wydmuszka ma po 2 auta na pasach do jazdy na wprost a i tak wpieprza się na buspas, przed skręcający autobus.

To jest zwykła bezmyślność i cwaniactwo kierowców taksówek. Nic na to nie poradzisz, to taki zawód.

To jest zwykła bezmyślność i cwaniactwo kierowców taksówek. Nic na to nie poradzisz, to taki zawód.

Nie uogólniaj. To bywa krzywdzące dla niektórych. Ja podzielam Twoje odczucia i niestety większość jest nieuprzejma i próbuje być cwana, ale nie wszyscy. Uogólniając krzywdzimy tych co się starają i są ok. Pozdrawiam 

Krzychu OK, ale na pasie obok będzie stał radiowóz z mniej rozgarniętymi pasażerami i ten sam motocyklista dostanie mandat 300 zł i 6 punktów za wjechanie na czerwonym świetle za sygnalizator/linię zatrzymania.

jak się trafi służbista.. tak, niestety muszę Ci przyznać rację. i tu chodzi o kwestię poszanowania na drodze - zawsze można nie wyjeżdżać za linię - o ile puszka po lewo stanie tak że się będzie można do niego przykleić i puścić autobus.

zawsze są jakieś negatywy, ale chyba pozytywów jeśli chodzi o nas na buspasach jest więcej :smile:

SV1000S

icon3.png

"pozytywów jeśli chodzi o nas na buspasach jest więcej"

Myślmy globalnie, to byłoby ułatwienie i podniesienie bezpieczeństwa dla wszystkich użytkowników ruchu, nie tylko dla nas.

dla wszystkich użytkowników ruchu, nie tylko dla nas.

w pełni się zgadzam, akurat pomyślałem o naszym interesie :smile:

SV1000S

icon3.png

Dorzuciłam tam swoje 3 gr, ale wydaje mi się, że sonda i komenty, to nam niewiele pomogą.

Wypowiedzieć ma się policja, a nie motocykliści :smile:

Wiadomo, że my jesteśmy na TAK ^_^

"Powiedz mi, że nigdy nie przystanąłeś przy swoim sprzęcie w garażu i nie ogarnęła cię nieopisana radość z powodu faktu, że ten motocykl się tam znajduje…"