Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Suzuki Sv650 Na Pierwsze Moto.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SV to super moto na początek i zresztą nie tylko :biggrin: Ja też zaczynałem od SV i uważam że to była trafna decyzja co do początku. Co do uślizgów to wpływ duży ma oponka jaką posiadasz i cuda zaczynają się dziać jak siodło na amorku jest na maxa rozkręcone. To akurat przerabiałem bo chciałem ją wyżej posadzić i rozkręciłem to fakcior zaczynała troszę łapać uslizg :P i wróciłem do pierwotnego ustawienia. Staje na gumie na 2 i to bez strzału ze sprzęgła :biggrin: Ale osobiście gorąco polecam . No i fakt uciekaj z myślą co do anglika.

Mawer co do tej co podałeś linka to ja osobiście bym się wstrzymał ;) Śmierdzi lekką rzeźbą i to nie za małą kaskę. Pozdro

Opublikowano (edytowane)

obrócona czy zatarta panewka : stukot nasilający się wraz ze wzrostem obrotów

w oczku nic nie było oleju ale na zimnym silniku ? bo jak chwilę po zgaszeniu to zawsze tak jest bo olej musi zdąrzyć zlecieć

jak zajeżdrzasz oglądać moto to oględziny muszą  odbyć się na zimnym silniku  ( macasz kolektory czy koleś Cię w h*ja nie chce zrobic ) , lepiej jak się nie znasz weź kogoś z doświadczeniem

zresztą nie jestem za tym żeby samemu sobie ( bez nikogo ) jechać oglądać moto , trzeba wykazać się doświadczeniem żeby nie ponieść sie emocją i nie napalić na szpeja , zimna głowa to podstawa ale to przychodzi z czasem

wbij może na svforum i tam może znajdzieszs coś godnego

jeśli już mowa o samym sv jako moto to moje zdanie

zawias faktycznie miękki ale to moje odczucia pewnie dla tego że ganiam na sporcie i mam dość sztytwno skręcony zawias do winklowania

heble to w każdym Suzuki padaka totalna ( jeśli chodzi o gixy dopiero bodajże L1 dostało teraz zaciski Brembo ) , i oplot nie zaszkodzi a w sv jest pewnie podobnie

Edytowane przez Majka11 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

I jak, kupiłeś już moto?

Przeglądałem teraz tablice i wpadła mi w oko ta sv:

http://tablica.pl/oferta/suzuki-sv650s-CID5-ID2wH4b.html

Jest w takich samych pieniądzach jak ta którą pokazywałeś wcześniej, a jest świeższa.

Widziałem tą Suze pare razy w Aleksandrowie, zdawało mi się że właściciel o nią dbał. Zadzwoń do faceta, zapytaj się co i jak i najwyżej podjedź zobaczyć, daleko niemasz :smile:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

posiadam sv i powiem szczerze na pierwszy motor na początku zdziwisz sie jak rwie potem sie przyzwyczaisz i będziesz zadowolony że nie kupiłeś nic poniżej to jest taki racjonalny kompromis :smile: Ja posiadam wersje po lifcie nie da sie narzekać jest to motocykl do zabawy :smile: 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

napiszę cos jako początkujący, to co mówią o SV się zdarza :smile:, redukujesz, puszczas sprzęgło i wychodzisz spod moto  (uwaga na strój, mocno dociska kostkę i kolano do asfaltu)

wcześniej miałem ostrzeżenie (zamiotło tył na szczęście przed zakrętem)

jeśli się nie jest takim beztalenciem jak ja, to pewnie można sobie poradzić od początku, ja na razie mam mało przyjemności z jazdy i zastanawiam się nad zmianą moto

Edytowane przez Arpe (wyświetl historię edycji)

Lepiej na bitumice niż w botanice.

Opublikowano

napiszę cos jako początkujący, to co mówią o SV się zdarza :smile:, redukujesz, puszczas sprzęgło i wychodzisz spod moto

Było się uczyć na mniejszym :P

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Opublikowano (edytowane)

I jak, kupiłeś? Ja powiem tak, prawda jest taka że jak się nie wyje$#@sz to się nie nauczysz. Wszystkie swoje "hamulce" typu "będę jeździł ostrożnie..." możesz wsadzić między bajki :P  Nie mając jakiegoś większego doświadczenia i w pełni opanowanej jakiejś mniejszej, łagodniejszej pojemności po prostu nie jesteś w stanie wyczuć kiedy jedziesz ostrożnie jak na swoje umiejętności a kiedy nie i kiedyś nadchodzi taki moment... "o kur$#@, jednak za szybko wszedłem w zakręt..." Nie zrozum mnie źle bo życzę Ci jak najlepiej w opanowywaniu motocykla. Nie chcę Cię odwodzić i zniechęcać do SV 650 bo jak sam piszesz jesteś NAPALONY  (w/g mnie to najgorsze w uprawianiu motocyklizmu) Niestety pewnych etapów jednak nie da się przeskoczyć, w tym przypadku doświadczenia. Masz "olej w głowie" jak wspomniałeś, pomyśl czy jednak nie warto kupić czegoś łagodniejszego, lżejszego na czym będziesz się czuł w pełni bezpiecznie i stabilnie. Tak żebyś to Ty prowadził motocyklem, a nie motocykl Tobą w każdej sytuacji. Żeby nie było wszystkie swoje te prawdziwe, wchodzące w krew doświadczenia i nauki uważam że wyniosłem (mam kilka ładnych sezonów za sobą :whistling: ) właśnie ze szlifów na tyłku przez skrzyżowania :P  lub małego paciaka, dopiero wtedy wchodzi Ci w "mózg" jak zachować się w danej sytuacji. Więc może lepiej kupić coś wolniejszego,lżejszego w czym nie będzie szkoda chociażby w razie "W" zgiąć kierownicy, ani podrapać podnóżków lub na czym zdążysz się podeprzeć nogą albo wyhamować. Przemyśl/cie sprawę, SV zawsze zdążysz kupić, a znam kilka osób którym większe piękne moto wręcz obrzydziło motocyklizm własnie z tego względu że nie mogli moto opanować do końca i nie czuli się jednak pewnie.

Tak czy siak, powodzenia w pierwszych sezonach i w pełni zadowolenia w wyborze pierwszego moto  :smile:

Edytowane przez michal_lc4 (wyświetl historię edycji)

Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane...  :P   SUPERMOTO LDZ
       Inspekcja Rowów Przydrożnych   :riding:                                                                          https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel

Opublikowano

Było się uczyć na mniejszym :P

pewnie masz rację, chodziło mi tylko o to, że ci co ostrzegają początkujących przed SV mogą mieć trochę racji, może takie info o glebie równie początkującego sie przyda przy wyborze Sprzętu

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Przepraszam za moja nieobecność, ale tak wyszło :sad2:
Sorki, też, że odkopuję temat, ale jakiś czasu temu kupiłem fzs600, trafił się w niezłym stanie, w dobrej cenie i na nim stanęło ;)
jestem bardzo zadowolony.  :smile:

„Żeby być motocyklistą nie wystarczy benzyna w żyłach, potrzebny także olej w głowie”

Zapraszam na mojego bloga: www.mankut.blog.pl

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

ja też się przymierzam do sv-ki ale znając życie wyjdzie coś innego :P

"Jazda na motocyklu to najlepsza rzecz jaką można robić w ubraniu"

Opublikowano

Myślę ze sv trochę za mocny na pierwszy moto jak to bywa z v trzeba uważać  bo maja bardzo dużo mocy z dołu i lubią wstawać na gumę proponuje jakaś rzędówkę one maja największy moment obrotowy  od 7 do 10 tys  bardziej do ogarnięcia :smile:  a poza tym jeśli byś się zdecydował  zwróć uwagę na silnik większość ma zarżnięte  panewki i warto sprawdzić czy nie kopci  :unsure:  moja koleżeńska opina ale każdy ma swoje zdanie 

Opublikowano

Więc musisz się z tym pogodzić, że twoje zapewnienia i olej w głowie szybko znikną :smile: Niestety ale taka prawda.

:biggrin:

SV są fajne :smile: brzmi ta maszyna bosko ... jak niemal każdy dwucylindrowiec

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

SV są fajne brzmi ta maszyna bosko ... jak niemal każdy dwucylindrowiec

SV + sportowy tłumik = idealne połączenie

Opublikowano

Ja jestem szczęśliwym posiadaczem SV650S i uczę się na nim. Nie żałuję zakupu. Ogólnie sprzęt do ogarnięcia tylko trzeba uważać przy redukcji... wolniej puszczać sprzęgło lub między-gaz. ;-)

:moto:

Opublikowano

przestań po prostu używać sprzęgła, a problemy znikną !

P.S.

Autor tematu już od dawna jeździ fazerem, a nas tu ciagnie, żeby o SV pogadać... :smile: