ele360 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Mam 20 lat, więc nie mam możliwości zrobienia pełnego A (z tego co rozumiem treść ustawy o kierujących pojazdami) Tu moje pytanie czy ktoś orientuje się jaki motocykl mogę sobie zakupić po ukończeniu tego prawa jazdy? I czy ktoś poleciłby mi szkołę kierowców w Pabianicach organizującą kurs na A2? Z góry dziękuję za pomoc. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezar Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Siemasz. http://www.scigacz.pl/Prawo,jazdy,kategorii,A2,czym,jezdzic,19715.html to znalazłem masz trochę motongów którymi można jeździć mając Kat. A2 Edytowane 15 Marca 2013 przez Cezar (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolo Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 (edytowane) Kuba, ja jestem w identycznej sytuacji jeżeli chodzi o kwestię zdobywania uprawnień i trochę się już tym interesowałem ale wiedza, którą mam jest raczej irytująca. Co do wyboru motocykla na A2 to oprócz 250cm3 możesz kupić gs500 (którego ja aktualnie szukam)/cb500 ale jeżeli chcesz coś nowego to może być KAWASAKI 300, HONDA też ma teraz 3 nowe motocykle nadające się na A2 no i ewentualnie nowe SUZUKI Inazuma (to też 250cm3 ). To tyle jeżeli chodzi o moto Większe problemy zaczynają się w momencie gdy chcesz się nimi poruszać zgodnie z prawem , a do tego potrzebujesz prawa jazdy kat.A2. No i tak: 1. W całej Polsce nie ma instruktora ani egzaminatora, który mógł by szkolić/egzaminować na kat. A2 (również AM) 2. Do przeprowadzenia kursu auto szkoły potrzebują nowego placu manewrowego i przynajmniej dwóch "fotoradarów" co kosztuje i trwa wcale nie krótko. 3. Auto szkoły potrzebują zupełnie nowych motocykli do szkolenia, ale żeby dokonać wyboru jaki potrzebują muszą opierać się na decyzji dyrektora WORDu co do pojazdu egzaminacyjnego (termin składania ofert dostawców motocykli mija w poniedziałek 18.03.2013) 4. WORD jeszcze nie ma przygotowanego placu manewrowego niezbędnego do przeprowadzania egzaminów (jeszcze nawet nie wiedzą czy będzie on na Maratońskiej czy Smutnej) Także jak sam widzisz nie jest teraz łatwo zdobyć uprawnienia, ale później będą się dziwić, że ludzie bez prawka śmigają Edytowane 15 Marca 2013 przez Tolo (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotreklodz Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Jeśli nie ograniczasz się do nekedów to możesz przebierać pośród turystycznych enduraków, duali, funduro itp, czy jak to się tam zwie. Nawet Afrykę, Transalpa, Super Tenerę, Tenerkę, można trafić zdławioną (np ze Szwajcarii) i nie sugeruj się tym że ludzie gadają że takie motocykle nie nadają się na pierwsze moto, bo mówią to zwykle Ci którzy na nich nie jeździli. to jest bardziej kwestia Twoich gabarytów i tego jaki gatunek motocyklizmu Cię interesuje 0 Cytuj Tylko Honda -> XL600V + XR400R = Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muodyv6 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Chcesz to ci swoje A sprzedam;p 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kitket987 Opublikowano 15 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Jeżeli chodzi o motocykl to musisz szukać czegoś które spełnia wymagania A2. http://www.scigacz.pl/Kategoria,prawa,jazdy,A2,5087.html Konkretnego motocykla ci nie polecę bo każdy ma inne gusta, ale w linku który dał Cezar są godne uwagi bo sam je oglądałem. Niestety jest właśnie ten "mały" haczyk o którym napisał Tolo. Na A2 nie ma na razie instruktorów itd. i nie wiadomo kiedy cokolwiek ustalą. Tak to niestety u nas bywa że najpierw się robi a potem się myśli jak to powinno jednak być. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 tak lekko offtopując.. niezły burdel zrobili z tymi kategoriami, trochę Was udupiając czasowo (choćby ze względu na to, co napisał Tolo). kurde, co to ma być, że człowiek nie może iść na kurs/egzamin, bo jakiś baran na górze coś wymyślił, i wprowadził w życie bez zakończenia projektu - co i jak... oj, kiedyś były lepsze czasy.. gdybym był na Waszym miejscu teraz, chyba bym za granicę wyjechał zrobić papier, patrząc co się u nas wyrabia.. paranoja. 0 Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dann Opublikowano 16 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Sorry Że się tu wtryniole ale czytając że A2 nie więcej niż 35 kv to moja Honda sie wlicza do A2 25kv :dance:a stosunek kv do masy to 0,2 a u mnie 0,1220 kv/kg Tylko pojemność 919 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lans Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 Ta ustawa to jedna wielka kompromitacja ! Tyle podstawowych rzeczy przeoczyli ! Żeby to wszystko zaczęło funkcjonować, musza zrobić nowelizację ustawy. Najwiekszą paranoją jest to, że osoby które zdaly egzamin kat. A i nie zdążyły obebarac prawa jazdy przed wejściem w życie ustawy, nie mogą juz dostac kat. A ze wzgledu na zbyt maly wiek ! To jest ku**a hit! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 uuu, czyli de facto można cofnąć przyznane uprawnienie... widać w tym kraju nie ma rzeczy niemożliwych 0 Cytuj Części do samochodów osobowych i dostawczych | Allegro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolo Opublikowano 18 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2013 uuu, czyli de facto można cofnąć przyznane uprawnienie... widać w tym kraju nie ma rzeczy niemożliwych Starostwa i WODRy tłumaczą się tym, że zdanie egzaminu nie jest równoznaczne z otrzymaniem uprawnień, bo kierować pojazdem możesz dopiero po otrzymaniu plastiku który cię do tego uprawnia ale szkoda, że nie uprzedzili ludzi to wtedy mogli by się streścić i mieli by normalną kat.A 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Massi Opublikowano 19 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 by uprzedzili to wiele ludzi by nie robiło prawka i państwo by na tym straciło, więc myśle że wszystko dobrze sobie przemyśleli i żeby nie było to polecał bym GS500, jeździ się tym przyjażnie, mułowate nie jest jedynie z plecaczkiem zaczyna brakować mocy ale po mieście to i tak 160 się nie jeździ 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ele360 Opublikowano 19 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2013 Dziękuję bardzo za pomoc. Jakby ktoś jeszcze jakieś używane motocykle polecić to byłbym bardzo wdzięczny, ponieważ nie kupię nowego motocykla jako pierwszy swój pojazd. Pierwszy to ilość funduszy na taki motocykl a drugi szkoda byłoby zarysować piękną kawasaki ninja 300 świeżo odebraną z salonu. P.S. są jakieś newsy chociaż kiedy odbędzie się nowelizacja ustawy? Czemu rządy tego państwa najpierw robią a potem myślą. Przecież to podwójna robota jest a pieniądze podatnika są zabierane na te zmiany. Każda zmiana ma akcje i reakcje przecież... Zabawne jest także jak oglądałem na yt filmik gdzie nowy egzamin na prawo jazdy kat. A nie zdał prezes WORD-u posiadający uprawnienia do prowadzenia motocykli od kilku lat ;/ 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Massi Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 a bo mieć prawko a z niego korzystać to coś zupełnie innego (no chyba że on śmiga motocyklem), a swoją drogą to robiłem gdzieś w necie test ten nowy i jak dla mnie to łatwiejszy do zdania. Czemu rządy tego państwa najpierw robią a potem myślą. taki kraj albo przywykniesz albo będziesz się dziwił do końca życia. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolo Opublikowano 20 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 P.S. są jakieś newsy chociaż kiedy odbędzie się nowelizacja ustawy? Czemu rządy tego państwa najpierw robią a potem myślą. Przecież to podwójna robota jest a pieniądze podatnika są zabierane na te zmiany. Każda zmiana ma akcje i reakcje przecież... Z tego co mi wiadomo to nawet się nie zanosi na to żeby się tym zainteresowali, bo przecież jest zima i nikt nie zdaje na kat.A i obudzą się na wiosnę z ręką w nocniku i na szybko będą wprowadzać kolejny bubel. Teoretycznie termin składania ofert do przetargu na motocykle dla WORDu minął w poniedziałek, ale jak ktoś ma jakieś wtyki w WORD i wie co się tam dzieje to niech da znać 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanton Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Gdzieś obiło mi się ale to nic pewnego, że Suzuki Gladius ma się pojawić w Łodzi. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolo Opublikowano 30 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Gdzieś obiło mi się ale to nic pewnego, że Suzuki Gladius ma się pojawić w Łodzi. Też się tak dowiedziałem na 99% a na 100% ma być decyzja po świętach,a poza tym dali już podobno instruktorom uprawnienia na A2/AM także pozostaje tylko żeby WORD zrobił plac i może się szkolić 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lazy An (anetaisuzi) Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Warszawa, Piotrków , Sieradz już ogłosiki że mają Gladiusy tylko w Łodzi cicho. Motorków nie ma placu nie ma tylko śnieg i bałwany,,, 0 Cytuj Lazy An Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaquzie Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) bałwany w sensie egzaminatorzy? Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez jaquzie (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 5 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja mając A2 kupił bym sobie MZ ETZ 251 ale jak już myślałeś o ninji to może 250 Edytowane 5 Kwietnia 2013 przez Olo (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Królu Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 tak jak pisali poprzednicy, wszystkie motocykle o mocy do 48 km 0 Cytuj HONDA CBR 929RR KAWASAKI ZX10R Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolo Opublikowano 6 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2013 (edytowane) W Łodzi też już są wybrane gladiusy także teraz podobno czekają tylko na pogodę żeby plac przygotować. Edytowane 6 Kwietnia 2013 przez Tolo (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi