Skocz do zawartości

Android - Aplikacje

Zyygy

Rekomendowane odpowiedzi

Opis aplikacji:

Masz motocykl? Jeździsz czasem sam?

Kiedyś miałem niegroźny poślizg jadąc drogą przez las.
Zastanowiło mnie, co by się stało gdy bym uderzył głową w ziemię i zemdlał.
A jakby mnie coś przygniotło i nie mógłbym ruszyć się zadzwonić po pomoc?

Niegroźny poślizg mógłby się skończyć tragicznie jeśli nikt nie jechał by tą dróżką przez dłuższy czas.
Dlatego napisałem tą aplikację. Używaj jej bo może uratować Ci kiedyś życie!

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.motosave.motosave

Opis aplikacji:

Masz motocykl? Jeździsz czasem sam?

Kiedyś miałem niegroźny poślizg jadąc drogą przez las.

Zastanowiło mnie, co by się stało gdy bym uderzył głową w ziemię i zemdlał.

A jakby mnie coś przygniotło i nie mógłbym ruszyć się zadzwonić po pomoc?

Niegroźny poślizg mógłby się skończyć tragicznie jeśli nikt nie jechał by tą dróżką przez dłuższy czas.

Dlatego napisałem tą aplikację. Używaj jej bo może uratować Ci kiedyś życie!

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.motosave.motosave

Gratulacje, bo to kawał dobrze wykonanej pracy. W ramach przestrogi napiszę tylko, na co uważać, bo z racji wielu mankamentów zarzuciliśmy w firmie identyczny projekt w fazie symulacji (planowaliśmy puścić taką darmową apkę 2 lata temu, jednak stwierdziliśmy, że jest zbyt dużo przeciwwskazań, a na rynku był już płatny ISR, który nie ma wad prezentowanego tu rozwiązania).

Uruchamiamy apkę wsiadając na moto. Gdzie trzymamy telefon? Ja odkładałem go w tankbag/topcase (Trzymając w kieszeniach ubrania można w razie "W" nieźle oberwać). Zacznę od przypadków prozaicznych, nie związanych z jakimkolwiek niebezpieczeństwem- bramki na autostradzie. Dokładność GPSu w telefonie jest niewielka- tolerancja to nawet kilka metrów. Czasem trzeba stać i czekać w kolejce- przy grzebaniu się z gotówką da się łatwo skumulować te 4 minuty. Kto będzie pamiętał i chciał w tym czasie dogrzebać się i wyłączyć apkę? Przecież w tracie też chcemy dbać o bezpieczeństwo.

Coś jeszcze prostszego- robimy sobie postój, ot po prostu- 4 minuty i SMS, bo zwyczajnie nie pamiętamy o urządzeniu.

Dajmy na to, że faktycznie zaliczamy paciaka- na szczęście nam nic nie jest, ale motong leży- ile osób w pierwszym odruchu zdezaktywuje apkę?

W ISR występuje element pośredni- centrala, która wszczyna akcję ratunkową, gdy ich pracownik nie skontaktuje się z nami po otrzymaniu sygnału- osoba nie związana z nami emocjonalnie. Tutaj SMS leci do bliskiej osoby (No bo czyj numer podamy apce?). Piszę to wszystko, bo bardzo dobrze pamiętam reakcję mojej narzeczonej i najbliższej rodziny po wypadku. Czy jest tu ktoś, kto uważa, że dobrze jest zaryzykować zaserwowanie takiego koktajlu emocjonalnego najbliższym?

Tak więc jeszcze raz gratulacje od strony technicznej i oby nigdy nie było potrzeby użycia, ale używając pamiętajmy o 2-giej stronie medalu.

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

Logan na niektóre wymienione przez Ciebie niedociągnięcia wystarczyłyby drobne zmiany np. możliwość definiowania "czasu bezruchu" po którym wysyłana jest wiadomość, lub włączający się sygnał w telefonie przed wysłaniem smsa dający kierownikowi możliwość chwilowego zignorowania bezruchu (jak drzemka w budziku).

Co do powiadamiania osób bliskich to masz rację ale być może niektórzy mają zaufanych znajomych którzy potrafią zachować zimną krew. 

Starałem się pisać skrótowo. Jest więcej aspektów. Jak często słyszymy telefon, podczas pracy silnika? Co, jeżeli ustawimy czas reakcji zbyt długi dla kryzysowej sytuacji? Gdy ISR wykryje wznowienie ruchu, alarm dotyczący klienta jest odwoływany.

Nie jest to broń Boże zniechęcanie do apki- chodzi tylko o podkreślenie newralgicznych zagadnień i apel o dokładne przemyślenie przed użyciem- mamy wiele praw, ale czy zawsze korzystamy z nich odpowiedzialnie? O to przede wszystkim chodzi ;)

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

• 1 rok później...
Grzegorz MotoSave

Gratulacje, bo to kawał dobrze wykonanej pracy. W ramach przestrogi napiszę tylko, na co uważać, bo z racji wielu mankamentów zarzuciliśmy w firmie identyczny projekt w fazie symulacji (planowaliśmy puścić taką darmową apkę 2 lata temu, jednak stwierdziliśmy, że jest zbyt dużo przeciwwskazań, a na rynku był już płatny ISR, który nie ma wad prezentowanego tu rozwiązania).

Uruchamiamy apkę wsiadając na moto. Gdzie trzymamy telefon? Ja odkładałem go w tankbag/topcase (Trzymając w kieszeniach ubrania można w razie "W" nieźle oberwać). Zacznę od przypadków prozaicznych, nie związanych z jakimkolwiek niebezpieczeństwem- bramki na autostradzie. Dokładność GPSu w telefonie jest niewielka- tolerancja to nawet kilka metrów. Czasem trzeba stać i czekać w kolejce- przy grzebaniu się z gotówką da się łatwo skumulować te 4 minuty. Kto będzie pamiętał i chciał w tym czasie dogrzebać się i wyłączyć apkę? Przecież w tracie też chcemy dbać o bezpieczeństwo.

Coś jeszcze prostszego- robimy sobie postój, ot po prostu- 4 minuty i SMS, bo zwyczajnie nie pamiętamy o urządzeniu.

Dajmy na to, że faktycznie zaliczamy paciaka- na szczęście nam nic nie jest, ale motong leży- ile osób w pierwszym odruchu zdezaktywuje apkę?

W ISR występuje element pośredni- centrala, która wszczyna akcję ratunkową, gdy ich pracownik nie skontaktuje się z nami po otrzymaniu sygnału- osoba nie związana z nami emocjonalnie. Tutaj SMS leci do bliskiej osoby (No bo czyj numer podamy apce?). Piszę to wszystko, bo bardzo dobrze pamiętam reakcję mojej narzeczonej i najbliższej rodziny po wypadku. Czy jest tu ktoś, kto uważa, że dobrze jest zaryzykować zaserwowanie takiego koktajlu emocjonalnego najbliższym?

Tak więc jeszcze raz gratulacje od strony technicznej i oby nigdy nie było potrzeby użycia, ale używając pamiętajmy o 2-giej stronie medalu.

Cześć, tak jak napisałeś z powodu manakamentów. Zawsze są jakieś. Trzeba je po kolei eliminować. Wiadomo nie uda się wszystkich wyeliminować, ale też aplikacji trzeba używać z głową. 

A co czy to zadziała ? Jak się okazuje zadziało już drugi raz, także cieszę się, że mogłem pomóc. 

Szczegóły tu: http://motomozg.pl/aplikacja-motosave-ratuje-zycie/

Dla naszego bezpieczeństwa:

http://motosave.pl

• 4 tygodnie później...

Słyszeliście może o jakiejś aplikacji, dzięki której można robił ładniejsze zdjęcia? Jest w ogóle coś takiego?

Moim zdaniem obiektywu i matrycy nie przeskoczysz. Co rozumiesz przez "ładniejsze", bo mam nadzieję że nie chodzi o snapa? ;)

Są apki, które nakładają od razu jakieś filtry, zdjęcie może wyglądać ładniej, ale tak jak pisał Logan, możliwości obiektywu nie przeskoczysz. Chyba, że mowa np. o telefonie, który trzaska w UHD, a aplikacja tego nie ogarnia ?

• 2 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Fajna apteka ściągnąłem sobie na androida, Rever, tworzymy swój profil, włączamy GPS i możemy śledzić gdzie są nasi zalogowani znajomi na motungach, generalnie już gdzieś była podobna apka ale ta jest bardziej przejrzysta.

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Pobrałem. Wygląda schludnie faktycznie. Dzięki za cynk, bo teraz będzie można stalkować ziomków :biggrin:

Edit.

Szkoda, że część opcji jest nadal niedostępna.

Może do sezonu to ogarną.

9492c6b3126b8c635b2c43fbef8a22e0.jpg8d3495ea5ddd0101f6e3e6ec2c53810f.jpg

Edytowane przez Piuriel (wyświetl historię edycji)

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 6 miesięcy temu...

@Pitrx, chętnie zapoznam się z Twoimi pomysłami i ew. pomogę w realizacji. Od 2010 zajmuję się tworzeniem oprogramowania na platformę Android. Jeśli inne platformy pozwolą to znajdę ludzi, którzy ogarną także iOS (iPhone). Jakby co to zapraszam na priv.

Dnia 26.01.2019 o 18:16, gary napisał:

@Pitrx, chętnie zapoznam się z Twoimi pomysłami i ew. pomogę w realizacji. Od 2010 zajmuję się tworzeniem oprogramowania na platformę Android. Jeśli inne platformy pozwolą to znajdę ludzi, którzy ogarną także iOS (iPhone). Jakby co to zapraszam na priv.

https://flutter.io/ i nawet nie trzeba za bardzo innych developerów (jedyne zagrożenie, że kiedyś może googlom się znudzić wsparcie dla tego projektu).

3 godziny temu, żiru napisał:

https://flutter.io/ i nawet nie trzeba za bardzo innych developerów (jedyne zagrożenie, że kiedyś może googlom się znudzić wsparcie dla tego projektu).

Zagrożeń jest nieco więcej... Flutter - no piękna, bardzo chwytliwa marketingowo/wizualnie sprawa.. o ile sedno sprawy to UI, a nie jakaś większa logika biznesowo/domenowa.  Język stosunkowo świeży itd. ip... no ale jest to również jakaś opcja. Zależy od owych "pomysłów" kolegi @Pitrx😉

• 4 lata później...

Odkopie kotleta 😊 Coś mi się ostatnio takiego na winęło . Aplikacja chyba dość świeża bezpieczeństwo motocyklistów. Sygnał SOS, pomoc drogowa, mapa społeczności .

https://play.google.com/store/apps/details?id=pl.com.apliko.motosos