Skocz do zawartości

Większy Rozmiar Opony

Radek

Rekomendowane odpowiedzi

Przejżałem czy ktoś nie poruszał tego tematu ale nic nie znalazłem niestety.

Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek.

Czy możliwe technicznie a zarazem bezpieczne będzie założenie o jeden rozmiar szerszej opony (przód) niż pierwotnie.

Mój rozmiar to: 100/90 - 19 M/C 57V a chciałbym założyć 110/80 R 19 59V

Dotyczy to opon ContiRoadAttack 2

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi oponkami to poprosiłbym o wyrażenie swojej opinii.

Dzięki

działkowy emeryt

po co chcesz szerszą oponę? będziesz przewoził tym motocyklem budkę z hot-dogami? :woot:

...było - słabo szukasz :thumbdown:

http://motocykle-lodz.pl/topic/3228-opona-ty%C5%82-vtr/?hl=%2Bszersza+%2Bopona#entry73070

z przednią jest tak samo - tylko jeszcze gorzej, zjawisko bardziej odczuwalne, wogóle ... bez sensu :pout:

Road Attack - dobra turystyczna guma, ani wybitna, ani kiepska. Dość twarda jak zimna, ale stosunkowo szybko się nagrzewa. Mały moment prostujący. Żywotność zależna od stylu jazdy.

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Nie chcę szerszej ale nie ma takiego rozmiaru (na przód) tych opon dlatego pytam czy można założyć szerszą czy lepiej szukać w ogóle innej gumy.

Ale dziękuję za link i pierwszą opinię.

Pozdrawiam

Jak już kiedyś wspominałem przy okazji w mojej ZX9R... poprzedni właściciel jak stroił zawias to zmienił oponę z fabrycznej 190 na 180 :P Efekt był rewelacyjny! Moto mimo nie małej wagi samo wchodziło w zakręty :smile: Oponę tylną zamknąłem bez większych problemów. Lepiej mi się nią jeździło niż poprzednią ZX6R ;) Więc tak jak chłopaki mówią, nie ma sensu zakładać szerszej bo pogarszają się właściwości jezdne w zakrętach...

Bardzo dziękuję za opinie.

Poczytałem jeszcze trochę i już wiem że czeka mnie trudna decyzja w zakresie wyboru opon pasujących na moje kółko.

A prawdę mówiąc nie ma takich jakbym chciał w tym rozmiarze.

Pozdrawiam i LwG

Edytowane przez Radek (wyświetl historię edycji)