Skocz do zawartości

Lusterko Sferyczne

Piotr

Rekomendowane odpowiedzi

Mnie osobiście lusterka sferyczne bardzo przeszkadzały w ocenie odległości. Wiem, że to nie tylko moje subiektywne odczucie bo paru moich znajomych ma to samo. Obie szybki w Zippie są zmienione na zwykłe i chociaż umiem prawidłowo ocenić odległość. Co do tego lusterka to mam jedno zastrzeżenie. Generalnie wydaje się fajnym wynalazkiem, ale czy sam motocyklista nie będzie powodował wprowadzenia 2 martwych punktów? Bo śmiem twierdzić, że auto będące 1-2 m za motocyklistą będzie w nim niewidoczne.

Te dwa niżej na pewno dużo lepiej będą się sprawować.

Edytowane przez Aidekk (wyświetl historię edycji)

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Lusterka sferyczne na moto to fajna sprawa a podczas jazdy po miescie to GENIALNA sprawa.

Calkowity brak martwej strefy.

Przy wszelkich manewrach nie potrzeba nawet krecic glowa.

W sferycznym nawet jak cos jedzie obok ciebie to juz go w nim widzisz.

Kup sobie najtansza chinszczyzne na alledrogo do testow.

Jak Ci sie spodoba to wtedy zainwestujesz w cos lepiej wykonanego.

Edytowane przez Bulba (wyświetl historię edycji)

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

Generalnie wydaje się fajnym wynalazkiem, ale czy sam motocyklista nie będzie powodował wprowadzenia 2 martwych punktów? Bo śmiem twierdzić, że auto będące 1-2 m za motocyklistą będzie w nim niewidoczne.

Maciek niebardzo rozumiem Twoja wypowiedz. Lusterka tego typu maja za zadanie poszerzyc pole widzenia a Ty piszesz, ze 1m za Toba nic nie bedziesz widzial...

Bulba stary driver wie co mówi :bye:

CENTRUM UBEZPIECZEŃ ul. Snycerska 1 róg ul. Zachodniej i Limanowskiego, Tel: 693 188 184

motocykle, samochody, mieszkania, domy, firmy, OC podróżne, polisy na życie, NNW i motocykle

Służymy Wam również doradztwem, także dzwońcie, piszcie jeśli tylko macie jakieś pytania lub potrzebujecie pomocy w spr. ubezpieczeń. nasze.ubezpieczenie@gmail.com

ZAPRASZAMY!!!

Tutaj na poczatku filmu widac moj patent

Domyslam sie ze u Ciebie beda takie male koleczka naklejane na samo lustro.

Przy wszelkich manewrach nie potrzeba nawet krecic glowa.

Trzeba trzeba.

Lustera są oki  tylko trzeba się do nich przezwyczaić. Jednak niezależnie jakie mam lustera należ trzy razy sprawdzić.

Osobiścię wolę sprawdzić naocznie czy nic tam jednak się nie pojawiło.

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Nie bardzo rozumiem co chcesz sprawdzac.

Jezeli nie wierzysz "lusterkowi" to po co wogole je uzywac ?

Najlepiej za kazdym razem sie odwracac i po kolopocie ;)

p_d: Kupisz je na Rewolucji przy Piotrkowskiej

jezeli mnie pamiec nie myli to placilem za nie kolo 18PLN za sztuke.

Dzisiaj wiedzac jaki komfort jazdy zapewniaja

dalbym nawet za 50PLN za sztuke :smile:

Edytowane przez Bulba (wyświetl historię edycji)

Kupisz je na Rewolucji przy Piotrkowskiej

Dzięki :smile:

Widzę jednak mały problem z łatwym montażem tego

Dołączona grafika

w przypadku moich lusterek

Dołączona grafika

No chyba, że na Rewolucji mają z innym mocowaniem, ale to sprawdzę osobiście.

Nie maja innych mocowan.

Zostaja Ci chyba tylko koleczka.

Maciek niebardzo rozumiem Twoja wypowiedz. Lusterka tego typu maja za zadanie poszerzyc pole widzenia a Ty piszesz, ze 1m za Toba nic nie bedziesz widzial...

Chodziło mi o centralnie umieszczone lusterko sferyczne ze screenów autora. W takim lusterku generalnie nie będzie praktycznie nic widać bo motocyklista zasłoni 3/4. Nie wyobrażam sobie jak w takim lusterku chcesz zobaczyć pojazd na sąsiednim pasie zbliżający się do Ciebie. Co innego standardowe 2 lusterka boczne.

Aidek pitolisz jak ci zasłoni jak jest mocowane na owiewce i jest pół okrągła ,musisz widzieć siebie plus lewą i prawą stronę. Na mięko trzy pasy zlewej trzy z prawej,jeśli tyle jest ha ha .widziałem takie lustereczko   ,troszkę pszyblirzało  ,moZna przeżyć

Chodziło mi o centralnie umieszczone lusterko sferyczne ze screenów autora. W takim lusterku generalnie nie będzie praktycznie nic widać bo motocyklista zasłoni 3/4.

Aaaa, no teoretycznie... ale nadal bedzie widzial szerzej.

Edytowane przez preker84 (wyświetl historię edycji)

Aaaa, no teoretycznie... ale nadal bedzie widzial szerzej.

Jedyną zaletą takiego lusterka, jest fakt, że nie musimy specjalnie spoglądać w boczne by zobaczyć co jest na sąsiednich pasach, tylko możemy dalej patrzeć na zegary i widzieć co się dzieje za nami. Niestety w bardzo wąskim polu o czym pisałem wcześniej. Nie ma sensu się kłócić, widziałem podobne bajery i mam swoje zdanie. Mnie nie przypada to do gustu. Wolę zadać sobie trud i spojrzeć w boczne lusterko niż wjechać pod rozpędzone auto bo zasłoni mi je moja osoba.

Każdy patent na zwiększenie pola widzenia dobry. I pamiętać należy, że nie każdym lustrem posługujemy się by ocenić odległość. Ogarnięcie tematu to kwestia przyzwyczajenia , potem wystarczy rzut oka, wszystko dzieje się automatycznie.

Pamiętam jak pierwszy raz do ciężarówki wsiadałem a tam 7 luster, dostawałem kręcioła w które patrzeć :decayed:  Po czasie rzut okiem wystarczał  :smile:

Kolega Aidek pisał że kierowca będzie zajmował 3/4 zwierciadła z pierwszego postu. Pamiętajmy, że to lustro szerokokątne, wypukłe, więc rzeczywiście kierownika będzie o wiele mniej :smile:  Trochę więcej niż fotografa za tym moto :smile:

Edytowane przez Dawid Xrv (wyświetl historię edycji)