Skocz do zawartości

Dziwne Warunki Kupna/sprzedaży

mundurowy88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :smile:

Mam problem ze sprzedażą swojej Hondy ... napisał do mnie jakiś obcokrajowiec którego na tą chwile nie ma w Polsce a chce kupić ode mnie motor i tu zaczyna się problem. Chce przelać mi pieniądze na konto ale motocykl odebrałby ktoś inny w jego imieniu. Może miał ktoś z was taką sytuacje ? jak to wygląda prawnie ? jaka umowa? bo dla mnie jest to podejrzana sprawa... on zrobi przelew ktoś inny przyjedzie z kim będę musiał spisać umowę kupna/sprzedaży i na dobrą sprawę po tygodniu może sie zgłosić po odbiór motoru a motoru nie ma ... więc kase trzeba mu oddać ale mojej Hondy już nie ma ... Macie na to jakiś pomysł ?

Miałem to samo na tablicy .pl ze 3 ofert http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/strong.gif olej ta sprawe ja się nie godziłem http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/thumbdown.gif tylko i wyłącznie gośc na miejsce ,umowa , dowód jego, kasa do ręki przed jazda :smile: innej opcji nie ma !!! nie daj się w maliny wpóscic tak raz miałem już z moto <_< w mniej więcej podobnym systemie potem kłotnie nasyłanie policji itd http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/mad.gif http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/mad.gif

Nie mam siły, by wstać,

nie mam siły, by iść.
Nie mam siły, by grać,
nie mam siły, by żyć.
Eksploduje mój mózg,
atakuje mnie chłód.
Zasypuje rój gruz,
to rujnuje mnie znów,
ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr,

Powiedz zeby podal dane w tytule przelewu (pesel) goscia ktory odbierze motocykl, z nim podpisz umowe ze odbiera motocykl dla kupujacego. Oryginal umowy kupna sprzedazy podpisany daj gosciowi zeby przekazal kupujacemu i odeslal podpisana kopie dla Ciebie.

Wszystko to opisz w umowie ktora podpiszesz z odbierajacym (napisz ze ma odeslac podpisana umowe).

W razie czego masz spisane dane i podpis goscia ktory odbiera motocykl, w przelewie podane jego dane. Nikt sie nie doczepi.

Mozesz jeszcze aukcje zrobic przez allegro - to tez forma zobowiazania i umowy.

Ja bym sie nie cykal tylko kase bral :smile:

Dlatego musisz spisac z dowodu goscia ktory bedzie odbieral motocykl.

A przede wszystkim poczekac az kasa na konto wplynie, dopiero sie umawiac na odbior.

Słyszałem kiedyś o podobnej sprawie. Kupujący z zagranicy miał założone konto z możliwością anulowania przelewów. Po odbiorze motocykla przez kuriera przelew został anulowany i ani motocykla, ani kasy i na końcu okazało się że kupujący zaginął bez wieści.. Tak że kolego, najlepiej spisać umowę bezpośrednio z kupującym, kasa na łapę i po problemie.

Jaki problem, żeby ten ktoś przy odbiorze zapłacił gotówką? Swoja drogą to ta sama kwestia jak kupujesz np auto czy moto np w stanach. Robisz płatność a odbiera np przewoźnik.

Słyszałem kiedyś o podobnej sprawie. Kupujący z zagranicy miał założone konto z możliwością anulowania przelewów. Po odbiorze motocykla przez kuriera przelew został anulowany i ani motocykla, ani kasy i na końcu okazało się że kupujący zaginął bez wieści.. Tak że kolego, najlepiej spisać umowę bezpośrednio z kupującym, kasa na łapę i po problemie.

Nie sądzę żeby anulował po sesji.. Zawsze możesz przez paypal, tam system nie chroni kupującego pojazd (chyba ze się ostatnio coś zmieniło).

Edytowane przez Lord Vader (wyświetl historię edycji)

Nie rozumie czego sie bac... jak przeleje kase to wyplac, albo przelej na 2 konto i nie cofnie tranzakcji. Chyba ze powiesz zeby przelal temu gosciowi ktory odbierze moto, on wyplaci z konta i da ci gotowke do reki - ty mu napiszesz pokwitowanie ...

Masz kupca to sprzedaj , pozniej bedziesz sie bujal ze sprzedaza...

Haha,to najprostsza metoda na zajumanie ci motocykla na umowę za darmo,ta metoda ma już kilka lat tradycji,anulują przelewy jak już mają moto

Edytowane przez SOBOL (wyświetl historię edycji)
http://autoteam.com.pl>KLIMA I WEBASTO W TWOIM SAMOCHODZIE

Przelewów nie można od tak sobie anulować jeżeli jest już po sesji i jest na Twoim koncie (jeżeli wystepujesz o anulowanie bo np. popełniłeś błąd w koncie odbiorcy i kto inny dostał kaskę to musisz to po pierwsze udokumentować a po drugie bank pyta odbiorce czy tak na serio było). Ja się obawiam tak jak już było wyżej napisane. Spiszesz umowę z odbierającym a ten co ci przelał kaskę przyjedzie z policją i będzie chciał moto albo zwrot $$. A wtedy co powiesz ? Panie władzo dałem motocykl na umowie kupna sprzedaży z tym panem którego nikt nie zna ? :smile: Śmierdzą mi zawsze takie sytuacje i nie bawiłbym się w to.

Edytowane przez rooland (wyświetl historię edycji)

Jaki problem, żeby ten ktoś przy odbiorze zapłacił gotówką? Swoja drogą to ta sama kwestia jak kupujesz np auto czy moto np w stanach. Robisz płatność a odbiera np przewoźnik.

Nie sądzę żeby anulował po sesji.. Zawsze możesz przez paypal, tam system nie chroni kupującego pojazd (chyba ze się ostatnio coś zmieniło).

on właśnie koniecznie chciał przez paypal ale ja tam rachunku nie mam

To tylko system płatności podpinasz pod to nr rachunku bankowego (teraz w zasadzie każdy jest zgodny). Działa to podobnie jak płatności na Allegro. Jeżeli tak chce to niech napisze w płatności, że upoważnia do odbioru firmę czy osobę nr dowodu itp. W tej formie większe ryzyko ponosi on aniżeli Ty. Zastanawia mnie tylko...czy ten motocykl opuszcza granice PL czy ten obcokrajowiec mieszka u nas w kraju i moto zostaje w PL?

To tylko system płatności podpinasz pod to nr rachunku bankowego (teraz w zasadzie każdy jest zgodny). Działa to podobnie jak płatności na Allegro. Jeżeli tak chce to niech napisze w płatności, że upoważnia do odbioru firmę czy osobę nr dowodu itp. W tej formie większe ryzyko ponosi on aniżeli Ty. Zastanawia mnie tylko...czy ten motocykl opuszcza granice PL czy ten obcokrajowiec mieszka u nas w kraju i moto zostaje w PL?

Dokladnie, tak jak wczesniej pisalem niech napisze Ci dane , nr dowodu i pesel osoby ktora bedzie odbierala (powiedz mu ze po to zeby nikt w razie czego inny nie podal sie za niego i odebral)

Otworz sobie konto w banku pocztowym (robia to na kazdej poczcie od reki ) 0 opłat za prowadzenie konta, niech Ci kase przeleje, wtedy odrazu pojedziesz i wyplacisz z konta.

Jak bedzie chcial Cie oszukac i cofnac przelew nic juz nie zrobi, a ty bedziesz mial zabezpieczenie w tylule przelewu dane goscia ktory przyjedzie po moto i umowe z nim podpisana , dotyczaca odbioru.

Jak bedzie oszust to sam sie w ch*ja zrobi :smile:

Po co przelew? Skoro klient ma kogoś kto jest w stanie odebrać moto od ciebie, to i gotówkę mógłby chyba dostarczyć, ja nie widzę w takim rozwiązaniu problemu.

Powieliłem to co było napisane kilka postów wyżej :-) Tak na marginesie płatności Paypal można tak samo szybko wykonać jak i cofnąć. Wystarczy podać, że to nie ty wykonałeś przelew tylko ktoś inny.

Edytowane przez Gixer600 (wyświetl historię edycji)

Tak na marginesie płatności Paypal można tak samo szybko wykonać jak i cofnąć. Wystarczy podać, że to nie ty wykonałeś przelew tylko ktoś inny.

Jeżeli weszło na konto to nic nie cofnie się. Paypal nie ma praw dysponować kontem bankowym. chyba, że się zgodzisz :smile:

Jeżeli facet koniecznie chce szybko itp poleć mu Western Union, wyjdzie go drożej i mniej pewnie ale Ty masz pieniądze szybko na swoim koncie, jeżeli w ogóle mówimy o przelewach zagranicznych.

Edytowane przez Lord Vader (wyświetl historię edycji)

Przekręt znany od dawna, głośno o nim chyba na wszystkich forach.

Dziwne że są tu jeszcze tacy któzy uważają że warto się w to pakować.

Poszukaj w necie, na forach... pełno o propozycjach od obcokrajowców któzy przypadkiem znaleźli moto w necie i są zachwyceni stanem, większość to marynarze :smile:

Olej gościa bo stracisz moto a kasy moto nie zobaczysz.

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding:

Nie wiem jak można kogoś oszukać w ten sposób.. zakładając, że pojazd wydajesz w chwili posiadania przelewu na koncie bankowym ale to chyba jest oczywiste :smile: Tak jak pisałem wcześniej w podobny sposób płaci się np za pojazdy za wielka wodą z tym, że zaliczkowo i reszta albo przelew albo WU ale oczywiste jest, że nikt nie wyda pojazdu czy aktu własności zanim nie otrzyma pieniędzy.

kasa do ręki, albo dopiero jak będziesz miał $ na koncie, niech sobie odbiera moto.

inne "wynalazki/rozwiązania" omijałbym szerokim łukiem. to chyba oczywiste. żadne paypale, payu i westerny - to można robić sprzedając doniczkę na allegro albo ebay, a nie motocykl.

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Olej to !

Przekret stary jak platnosci elektroniczne.

W necie jest pelno opisow jak dziala ten mechanizm.

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

w pracy mam radcę prawnego i żeby wszystko było cacy gość który odbierałby motor musiałby mieć pełnomocnictwo podpisane przez konsula w kraju przyszłego właściciela z pewnymi pkt chroniącymi mnie troche tego było.

jedyne co mnie martwi to właśnei to że koleś przeleje mi kase na konto przyjedzie niby znajomy odebrc i podpisać umowę a po kilku dniach zjawi mi się w domu gość twierdzący że przyjechał po motor za który zapłacił....