Skocz do zawartości

Mój Nowy Projekt

Rado

Rekomendowane odpowiedzi

E tam "amatorskie". Ja sam jestem amatorem (serio serio)- znam się tyle że coś narysować/ wymodelować umiem, a i to nie zawsze z sensem. Przyznaję się bez bicia- większość kolegów z forum wymieszałaby mnie jeśli chodzi o technikalia lewą ręką. Bez chłopaków od Kolca to co najwyżej sanki bym zrobił a nie motocykl. Głupi olej zmieniam w warsztacie.

Wiesz co- to jest tak: w poprzedniej maszynie miałem tylny amor. Wiele nie dawał (DragStary nie są jakoś miękko amortyzowane) ale był. Potem założyłem siodło na sprężynach- i zmiana jak niebo do ziemi- fakt że kumple się śmiali że teraz jak na ciągniku (nie żeby racji nie mieli- coś w tym jest). Pomyślałem że w tym nie będę dublował- dam amortyzowane samo siedzenie (mam takie sprężyny- do tamtego "nie leżały" a do tego są jak na zamówienie-

Dołączona grafika

a tył sztywny. Ma to tą dodatkową zaletę, że mniej części pracuje, co przy tak szerokim kole (odejście łańcucha, przesunięcie napędu) zmniejsza ilość miejsc "słabych".

Edytowane przez Rado (wyświetl historię edycji)

Rado powodzenia i czekam na efekt, zapowiada się ciekawie :riding:

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...

działkowy emeryt

a tył sztywny. Ma to tą dodatkową zaletę, że mniej części pracuje, co przy tak szerokim kole (odejście łańcucha, przesunięcie napędu) zmniejsza ilość miejsc "słabych".

to prawda - sztywna d*pa to mniej ruchomych elementów i spokojniejsza praca napędu, dobre na hamerkańskie highway'e... ale ma też i swoje wady (nie o komfort idzie, bo to pojęcie względne...) ale siły udarne, brak bezwładności masy nieresorowanej i wreszcie momenty gnące bezpośrednio przenoszone na kołyskę ramy - to będzie jej chwila prawdy dla konstrukcji ramy... da się to załatwić przewymiarowaniem punktów krytycznych ramy i kontrowaniem wszelakich połączeń nośnych konstrukcji, do tego spawy z pełnym przetopem... no ale to chyba wykonawcy wzięli pod uwagę... żebyś w krytycznym momencie nie stał się jedynym elementem łączącym przód motocykla z jego tyłem :P

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Zapowiada się bardzo ciekawie, na prawdę chętnie zobaczę coś takiego śmigającego po Łodzi. Życzę powodzenia w zbieraniu środków na budowę i czekam na dalsze info!

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Emeryt- to nie jest ich pierwsza rama, inne przechodziły testy rzeczoznawców PZMOT ale... ryzyko zawsze jest :smile:. Zobaczymy jak wyjdzie. Póki co- opłaciłem OC i odebrałem kartę pojazdu :biggrin:

Jest mały progres i zagwozdka przy okazji. Dziewuszka stoi już sama na kółkach, zaczyna być widać co to za ziółko będzie:

Dołączona grafika

Teraz kwestia ustawienia nóg. Tak sobie myślę, żeby zrobić "główne" podnóżki bliżej, a drugi zestaw (coś jak "spacerowy", żeby wyciągnąć kulasy w przelocie) z przodu. Boję się tylko żeby przy tych "bliskich" nogi mi się mieściły (gość na fotce ma raptem 180 z groszami...).

Dołączona grafika

Dołączona grafika

działkowy emeryt

pierwsze primo - ustawiaj podnóżki pod siebie, i nie sugeruj się sadzamiem innych nóg na moto - to Tobie ma być wygodnie... według "amerikan stajl" niby nogi do przodu, jednak wtedy upstrzysz wszelakimi cięgłami dźwigni hamulca i biegów czystą linię dryndy... nogi pod siebie - będziesz wyglądał jak na kiblu... moja sugestia - jedź do warsztatu i mierz pod siebie :smile:

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Rado zawsze zostaje opcja: SKRÓĆ NOGI :biggrin:

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...

• 3 tygodnie później...

Nie widzę innej opcji- w marcu ma jeździć. Pierwsza przymiarka do baku. Szczerze- nie bardzo mi leży z racji pojemności (150 km max... dla mnie to  o wiele za mało) no i kształtu.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Chciałbym coś takiego, ale nie wiem czy podejmą się to wyspawać (szablony w sumie mam, gięcia wcale nie tak dużo):

bak_1.blend (click to view in 3D)

Dołączona grafika

Może znacie kogoś kto w razie czego u nas takie rzeczy robi ?

Zbiornik typowo chooperowy do wysokiego długiego widelca.

http://www.orangecountychoppers.com/chopper-gallery/1malaysia-bike?category=all

http://www.orangecountychoppers.com/chopper-gallery/black-and-white?category=all

Dziwnie wygląda ten zbiornik, bo jest powyżej mocowania kierownicy,Lepiej by wyglądał, gdyby był bardziej zaokrąglony, szerszy i zamocowany niżej, czyli góra zbiornika przy ramie (podzielony na pół)

http://www.orangecountychoppers.com/chopper-gallery/blackhawks?category=all

hehe jak nie jak tak;) tylko przydalo by sie cos dla pasazerki z tylu:D:D;) ale moto cieszy oko mam nadzieje ze uda ci sie go szybko ukonczyc i pochwalisz sie cudenkiem

Na początku chciałem zaproponować trochę bardziej futurystyczny zbiornik

http://www.orangecountychoppers.com/chopper-gallery/us-biker-law?category=all

Ale nie wiem jak zdolni są w tym warsztacie :smile:

Nad lampą już myślałeś?

Dołączona grafika

Tak wyglądał rysunek którym tłumaczyłem o co mi chodzi...

Dołączona grafika

a tak wygląda rezultat PO wszystkich rozmowach, ustaleniach i po tym jak Robert dodał iskierkę geniuszu:

Dołączona grafika

I niech mi ktoś, k... powie że silnik rzędowy w chopperze nie może dobrze wyglądać !