Skocz do zawartości

Motocykl Sprowadzony Z Włoch - Umowa Kupna!

Boras

Rekomendowane odpowiedzi

Siema wszystkim.

Czy znajdzie się ktoś kto kupował motocykl sprowadzony z Włoch? Mój Kuzyn kupił takie moto i ma problem z uzupełnieniem dokumentacji.

Ja mam moto sprowadzone z Włoch. Możesz rozwinąć pytanie, tzn. z czym konkretnie jest problem przy rejestracji?

"...nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem..."

http://bikepics.com/members/bzyq/

Sprawa jest dość śliska. Chodzi o to, że znajomy kupił od Polaka moto sprowadzone z Włoch w 2006 , sprzedający nie chcial spisać umowy. (dziwne co !!!) ma wszystkie dokumenty oprócz umowy kupna. Motocykl nie jest "lewy" tak sądzę ponieważ posiada "akt własności" jakieś tam .. certificato.. itd. Nie znam się na tym. Znajomy chciałby "uzupełnić" brak umowy, aby zarejestrować moto. Pojawia się pytanie: czy sporządzić takową umowę? Iść do Urzędu i zgłosić zwyczajnie zaginięcie umowy kupna przedstawiając pozostałe dokumenty? Dodam że motocykl latał przez kilka lat bez blachy... Cała sprawa wydaje się być podejrzana choć motocykl posiada dokumenty włoskie ze zgodnymi numerami oraz jest ten certyfikat, który wystawia Włoski urząd kiedy zachodzi sprzedaż pojazdu..

Makaron nie chciał podpisać umowy bo u nich coś takiego nie obowiązuje (przynajmniej tak było jeszcze 2-3 lata temu). U nich przy sprzedaży pojazdu stary i nowy właściciel udają się razem do urzędu (coś w stylu naszego Wydziału Komunikacji), zgłaszają zmianę właściciela i tyle.

Moja rada jest taka: jeśli macie 100% pewności, że moto nie jumane to stwórzcie taką umowę (najlepiej dwujęzyczną polsko-włoską) i problem z głowy.

Czy poza oryginałem aktu własności (certificato di proprieta) dostaliście też dowód rejestracyjny? Dowód rej. powinien być przekreślony z obydwu stron z adnotacją urzędową mówiącą o wyrejestrowaniu pojazdu z uwagi na eksport do kraju UE. Oryginalnej tablicy rejestracyjnej nie musisz posiadać bo ona zostaje we włoskim urzędzie w momencie wyrejestrowania.

Edytowane przez Bzyq (wyświetl historię edycji)

Jakby co to mogę opisać krok po kroku jak przebiega proces rejestracji motocykla z włoskiego importu. Co prawda robiłem to ostatnio rok temu w lipcu ale myślę, że się nic nie zmieniło przez ten czas.

Na dniach kolega rejestrował motocykl sprowadzony z Włoch, aczkolwiek kupiony od firmy - nie od osoby prywatnej. Podejrzewam, że procedura będzie podobna... Różnica pewnie polega tylko na tym, że on miał Fakturę VAT, a tutaj powinna być umowa kupna-sprzedaży. Tak mi się wydaję :P

Tak jak koledzy napisali, w momencie sprzedaży motocykla we Włoszech zostaje on wyrejestrowany, tablica jest zabierana. Kolega miał dowód, bodajże jakiś "certyfikat" - chyba dokument potwierdzający wyrejestrowanie (nie jestem pewien), czy też to ten akt własności???

Tak na szybko - w Wydziale Komunikacji najpierw nastąpiło zarejestrowanie na "próbne" blachy... Dzięki temu mógł go ubezpieczyć i pojechać na przegląd "0". Po przeglądzie ponownie poszedł do Wydziału i motocykl został już zarejestrowany na stałe...

Taka moja dygresja - te przepisy przy rejestracji są jakieś śmieszne, totalna bzdura... Nie wiem kto to wymyślił... Bez przeglądu "0" nie zarejestruje się docelowo motocykla. Jak już wiadomo, nie mamy tablicy a więc nie można go ubezpieczyć, czyli jednym słowem nie ma możliwości poruszania się po drodze... Czy się mylę? Czyli tylko moto na lawetę albo podejmujemy "ryzyko" i jedziemy bez kwitów - jakiś absurd! To jest właśnie POLSKA :P

Edytowane przez _Michał_ (wyświetl historię edycji)

Faktycznie to bez sensu... chyba że komuś się chce pchać :smile: ale wątpię. W praktyce na 99% przypadków "ryzyko" wchodzi w grę prawdopodobnie. Niebawem będę wiedział jak rozwiązała się sprawa z "włoskim sprzętem". Opiszę co i jak. Dzięki za odzew. LwG.

Fakt jak kupiony w firmie to potrzebna faktura vat bez tego nie zarejestrujesz.

Jak od osoby prywatnej to napisz nowa umowe z makaroniarzem z dokumentow po polsku lub sciagnij takowa z netu i wydrukuj formularz. POLSKO WLOSKA UMOWA KUPNA SPRZEDAZY POJAZU.pdf - dodumęty do samochodu - Dokumenty - Pilo86 - Chomikuj.pl

Wypelnij po polsku.

Moze byc formularz umowy wloski lub polski,tylko date wpisz tak zeby zdazyc wsio zalatwic.

Skarbowke 1 primo bo wedlug nich ty bedziesz sprowadzajacym moto -zwolnienie z vat wypelnienie formularza vat24 aby otrzymac zwolnienie vat25.

Przeglad zerowy , tlumaczenie rozkodowania nr Vin.(trzeba sie dowiedziec gdzie mozna zrobic)

Tlumacenie umowy jak bedzie formularz wloski,polski nie trzeba i podpis sprzedajacego (mozna kumpla poprosic o wypelnienie za wloch- inny charakter pisma)

Mysle ze wszystko Rejestracja mototu z Włoch - co potrzeba dokładnie lub Rejestracja motocykla – jak się z nią uporać bez bólu głowy? - Porady | Artykuły w MOTOGEN.PL

Mysle ze to wsio,poniewaz sprowadzalem moto 4 lata temu ale z WB (mam nadzieje ze nie ma roznicy) chyba ze z usa

Edytowane przez renpa1971 (wyświetl historię edycji)