Skocz do zawartości

Jaki Turystyk Dla Dużego

przemkolodz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zastanawiam się nad kupnem motocykla szosowo turystycznego:

-o pojemności od 600cm3.

- rocznik w miarę świerzy tak od 1995r

- w przedziale do 7000zł

- niezawodność również mile widziana

Wszystko byłoby łatwe jakbym był średniej budowy.

Mam 193cm wzrostu i 115kg wagi

I mam problem jaki motor kupić żeby nie wyglądać na nim jak na motorynce.

Potrzebuje waszej ready i nakierowania mnie na duży masywny motocykl żeby pasował do moich gabarytów.

Edytowane przez przemkolodz (wyświetl historię edycji)

działkowy emeryt

a napisz nam jeszcze, jaki to rodzaj turystyki? Szybka autostradowa, czy będziesz może czasem potrzebował pojechać szutrem...?

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

szosowo-turystyczny pewnie oznacza asfalt w 70%, 30% dojazd szutrem do działki ;)

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

BMW 1100/1150, niezależnie, czy GS, czy inne. Może być także Varadero, AfricaTwin, czy inne turystyczne enduro- tyle jeżeli chodzi o Twoje gabaryty, jeżeli chcesz jednak coś z większym kopem, to pewnie CBR 1100Blackbird, bądź FJR, ale nie wiem, jak one stoją cenowo.

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

Raczej na asfalt.

Nad fazerem 600 się też zastanawiałem , ale nie będzie trochę za mały???

Bandzior 1200s też mi się podoba, tylko ten to podobno dużo pali

A paliwożernego motocykla też nie chce.

Aktualnie jeżdze Kawasaki vn700 frajda jest , ale jednak to nie to i dlatego chcę zmienić.

Edytowane przez przemkolodz (wyświetl historię edycji)

działkowy emeryt

przy Twoich gabarytach na fazerze 600 będziesz wyglądał jak na psie http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/giggle.gif

skoro asfalt i do 7 tyś i jeszcze bezawaryjny to... ograniczasz wybór swoimi kryteriami.

Bliżej turystyki Trumph Tiger 955, XLV Varadero, pośrednio Bandit 1200, ZRX, CB1000S, bliżej autobahny XX Blackbird, 1000F Dual... kurna ... mało trochę na dobrego turystę... GS za te pieniądze to będzie agonia (albo same kufry do niego ;) )

Zobacz jeszcze Africę Twin, Tenere itp... albo w drugą stronę... Deauvile'a, jakieś stare zmęczone BMW serii K...

działkowy emeryt

cieszymy się zatem, że znalazłeś odpowiedź ;) ... i nie krzycz :P

kot i 193cm? średnio ;) bandit? tutaj będzie wyglądał jak na psie.

Fazer FZS 600 znacznie lepiej, dlatego, że jest jakoś obudowany, da wyższą szybę i będzie git :smile:

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

B12 nie jest takie paliwozerne,jak sie wydaje.Przy predkosci ok 140 zadowala sie ok 6.5 litra.Ogolnie rzadko kiedy przekraczam 7 litrow.Palowany po miescie to i owszem,ale bez przesady.Najmniej w grupie mniejszych maszyn jadac ok. 100 wyszedl mi 5.4 .Tak wiec tragedii nie ma.Moja 600 wychodzilo niewiele mniej.

kot i 193cm? średnio ;)

nasz Bart jeździ i wcale źle nie wygląda :smile:

Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...

Hmm ja mogę fazera zachwalać jeśli chodzi o trasę (chorwacja - 3,5tyś km), wiem że jaquzie też nim jeździł więc pisze z autopsji.

Motocykl wygodny i elastyczny. A co ważne na trasach ekonomiczny.

Duża szyba, podwyższenie kierownicy i Fazer powinien być ok przy Twoim wzroście. Jednak jeśli motocykl dla Ciebie za mały to zobacz FJR'ke - ma wał kardana, abs, wysoki moment ~130Nm, jest dosyć spora ale waży już ok 300kg - no i spalanie przy silniku 1300 odpowiednio większe.

"Motocykl to znak, że jego posiadacz nie utonął w szarości życia" Newsweek Polska

Honda VFR 750. Jak założysz szybę turystyczną, to do 160 km/h w ogóle nie czujesz wiatru jest tak dobrze obudowana. V4 jest niesamowicie dynamiczna, bez problemu dostaniesz kufry, spalanie też bardzo niskie bo nie trzeba piłować ze wzgledu na mocny dół-na trasie praktycznie cały czas możesz jechać na wysokich biegach. Do tego odpada ci wymiana rozrządu, bo jest na kołach zębatych, czyli przy dużych przebiegach sprawa idealna. In minus niestety v4 jest zawsze droższa serwisowo za regulację zaworów i gaźników. Pozycja bardzo wygodna, również ewentualna pasażerka nie będzie narzekać. Jak byś miał jakieś pytania to wal na pw, bo Łukasz od nas ujeżdżał jako poprzednią maszynę właśnie vfr 750 rc 36. Ty w Twoim budżecie możesz próbować znaleźć r36 II, czyli po lifcie.

Polub nas na Facebook'u http://www.facebook.com/Motorwings

BMW 1100/1150, niezależnie, czy GS, czy inne. Może być także Varadero, AfricaTwin, czy inne turystyczne enduro- tyle jeżeli chodzi o Twoje gabaryty, jeżeli chcesz jednak coś z większym kopem, to pewnie CBR 1100Blackbird, bądź FJR, ale nie wiem, jak one stoją cenowo.

Kolega napisał, że chciałby coś do 7000 zł więc te sprzęty są trochę droższe ;)

Ja również myślę, że dla wyższej osoby dobry będzie Fazer albo VFR ;)

A co powiecie o Suzuki Katana GSX750F jajko z 2000roku

W salonie BEMOTOR w Starowej Górze (zaraz za szpitalem CZMP) stoi "jajko" 600 - gabarytowo będzie chyba to samo co 750 - podjedź i obczaj, przymierz się :smile:

przemkolodz a może honda cbr 900:)?

Nie mam siły, by wstać,

nie mam siły, by iść.
Nie mam siły, by grać,
nie mam siły, by żyć.
Eksploduje mój mózg,
atakuje mnie chłód.
Zasypuje rój gruz,
to rujnuje mnie znów,
ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr,

A co powiecie o Suzuki Katana GSX750F jajko z 2000roku

jeździłem takim 4 lata i mogę powiedzieć że to bardzo wygodny motocykl, a gabaryty mam nieco większe od Twoich;) . Mogę polecić "duże" bo 600 mimo że gabaryt ten sam to zupełnie inna charakterystyka. Mógłbym polecić też haykę bo wygodna dla dużych ale to nieco powyżej podanego przez Ciebie budżetu

Africa Twin! Niezawodny sprzęt, dobry rynek wtórny 70% asfalt 30% szuter w sam raz dla tej maszynki no i wzrost w sam raz. Jednak za 7k pln to dostaniesz rocznikowo 1990-1995. Za nowsze musisz się targnąć na około 10kpln.

Szkoda że nie ma gdzieś w okolicy jakiegoś większego sklepu z motocyklami żeby się można było przymierzyć. Bo tak to jak się nie przymierzysz to nie bedzie nigdy wiadomo.