Emil Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Tak jak w tytule tematu przyjrzymy się bliżej gwarze występującej w środowisku motocyklowym Szczerze mówiąc wpadłem na ten pomysł nieprzypadkowo. Czytając nasze posty zdarza mi się nie rozumieć niektórych specyficznych słów i określeń w nich zawartych http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/woot.gif Mam nadzieję, że wspólnymi siłami stworzymy coś na wzór słownika, który pozwoli nieco lepiej poznać ten swoisty język. Poniżej kilka przykładów z mojej strony: Erłan - Motocykl marki Yamaha YZF-R1. B4, B6, B12 - Motocykl marki Suzuki Bandit (liczba oznacza pojemność motocykla x100). Buza - Motocykl marki Suzuki GSX-R 1300 Hayabusa. Amazonka - kobieta jeżdżąca motocyklem. Skorupa/szyszka - Kask. Jet - Kask otwarty. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2011 Nerka - Motocykl marki Honda NSRKaczka - Motorower marki Jawa typ20 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muodyv6 Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2011 Hayabusa też często nazywana jest - Hayka Haya jak tam kto woli Kawa- Kawasaki też ostanio słyszałem skrót Zebra na Cbr 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KidRackBrawura Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Gixxer - wszelkie Suzuki GSXR Vifer/Viffer - Honda VFR 0 Cytuj It`s that old running wide problem again. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregory Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Blady- honda fireblade 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Topaz Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 czacha - przednia owiewkazadupek - tylna obudowa pod siodłem 0 Cytuj |'^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^|*||__|-TEAM MONSTER ENERGY- |*||''|";\,____|__...__...__by_Kawasaki ___|*||_|_|,,..,,,,]|""(@)''(@)'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''(@)(@)** (@) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzysztoFu Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 przecinak, szlifierka - motocykl sportowy http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/ohyea.gif 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Topaz Opublikowano 2 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 jajko - gsxf 0 Cytuj |'^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^|*||__|-TEAM MONSTER ENERGY- |*||''|";\,____|__...__...__by_Kawasaki ___|*||_|_|,,..,,,,]|""(@)''(@)'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''(@)(@)** (@) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
preker84 Opublikowano 5 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 winkle-zakrętyszlif-wypadekguma-koloplecaczek-pasażer 0 Cytuj 504635425 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JAKUBKO Opublikowano 6 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2011 walić do odciny-zalać się w trupa http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/woot.gif 1 Cytuj www. Serwisuj sie u KUBY .pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaRRcin Opublikowano 20 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2011 pizza - zebatka o wiele większej ilości zebów hb - hand brake - hamulec tylnej tarczy umożliwiający ocelanie własnego tyłka w wyniku złożenia do tyłu motocykla jadąc na tylnym kole oplot - przewody w stalowym oplocie wheelie - jazda na tylnym kole stopal - jazda na przednim kole mięcho - grubość powłoki gumowej na oponie, umożliwiająca jej odpowienio dlugie użytkowanie czyt. palenie koza - nieprzeciętna kobieta przed którą starasz się pokazać ile możesz żeby zdobyć jej serce i nie tylko.. sety - element do którego mocowane są stopki kierowcy lub pasażera clipony - kierownica mocowana na przednich lagach motocykla ścigacz - motocykl potrafiący rozwinąć prędkość znacznie przekraczającą dozwoloną na polskich drogach banan - standardowy wyraz twarzy po przejechaniu się wymarzonym motocyklem 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztofor Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2012 garnek, chełm - kask Diva - yamaha xj 600 duża Diva - yamaha xj 900 plastik - motocykl sportowy snake - brak powietrza w kole, lub schodzące powietrze z koła 0 Cytuj LwG!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d1k3y Opublikowano 3 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2012 Dawca Orgazmów - właściciel ścigacza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lans Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Dawca Orgazmów - właściciel ścigaczaChyba Dawca Organów 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cwiet Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Chyba Dawca Organów Chyba nie 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adany_76 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Ja jestem za : DAWCA ORGAZMÓW 2 Cytuj Na drodze spotykam się z masą nieodpowiedzialności,Wielu ludzi jeździ po wariacku, nie przestrzegają znaków,Ani ograniczeń prędkości, nie mają za grosz wyobraźni.Aż czasami ciężko ich wyprzedzić.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muodyv6 Opublikowano 29 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2012 ścigacz - motocykl potrafiący rozwinąć prędkość znacznie przekraczającą dozwoloną na polskich drogach Haha ;D dobre ale to to potrafi zwykła 125 u nas w polsce;) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulba Opublikowano 1 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2012 Burek - Suzuki Burgman Majka - Yamacha Majesty Zacna - Honda Silver Wing 0 Cytuj "Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe, ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidekk Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Busa - Suzuki Hayabusa (nie słyszałem wcześniej Buza)Suzi - potocznie o SuzukiKawa - skrót od Kawasakierka (od litery R) - ogółem określenie motocykla sportowego (im więcej "erek" tym moto lata bardziej jak samolot )ślizg - tutaj oponowałbym bardziej przy położeniu motocykla i przerysowaniu o asfalt boku niż o typowym wypadkurollgaz - (manetka gazu)Stiffie - jazda motocyklem z wyprostowanymi nogami (głównie odnośnie tricków gdzie jedna noga idzie w bok sztywna w kolanie)guma - wrzucenie motocykla na tylne kołoburnout - ruszenie podczas palenia gumyhighseat - jazda podczas gdy motocyklista siedzi na baku sety - element do którego mocowane są stopki kierowcy lub pasażeraSpotkałem się z określeniem sety do akcesoryjnych stopek w stuncie oraz jako komplet owiewek, więc tutaj czekam na opinie :Dkolano- jazda położonym pod dużym kątem motocyklem w zakręcie 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julka Opublikowano 6 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2012 Można jeszcze dodać:amorek, amor - amortyzatordzwon - wypadekwiadro, wiaderko - Honda Varaderogar, garnek - kaskbudzik - prędkościomierzskarpeta - kominiarkaautopilot - rozkojarzenie, brak koncentracji na jeździesuka - Suzukiarmatura - chopper w chromie 0 Cytuj Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Regis Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 CHabanina- Mięcho ( na przykład kiełbacha zlotowa )Wacha - Paliwo ( konkretnie benzyna )Dekiel, czapa- kaskNaqrwianie- jazda motocyklemGleba- wywrotka na przykład parkingowa przy małej prędkościSzlif- wywrotka przy dużej prędkości z szlifowaniem d*pą po asfalcieDzwon- wywrotka, a właściwie bardziej zdeżenie. Na przykład Szlif z dzwonem, lecisz po asfalcie i walisz w barierkę...Papa- kurtka skórzana po kilku latach używaniaCharkot - HarleyKlekot- kawa KLE500Chample/ heble - hamulceSmażyć laka- palić gumęSzarganie sprzęgłem- jazda na półsprzęgleBarierki- gmoleWory- torby typu sakwy ale tekstylneKondon- pokrowiec/kombinezon przeciwdeszczowyDresiara- motocykl lub samochód BMWKawa- kawasakiMaszka- YamahaKibel- sqterKanapa- Honda Goldwing, opcjonalnie podobne motocykle, głównie HD Electra road king...Zimne- browar na zlocieDykta- motocykle DKWJanek- Junak ( ale ten stary i polski, a nie ten nowy i ryżowy )Wieśka- WSKSucha Elka- SHLKiwaczka- Jawa 175/250 z lat 1958-1965 ( jak nie pomyliłem dat )Rusek- wszelkie ruskie motocykleSzafa- silnikZawias- zawieszenieGarnek/ baniak- cylinderTo tak co pamiętam na szybko z naszych podkarpackich określeń... jak coś sobie przypomnę, to dopiszę... 0 Cytuj - Regis- - Airbrush & Tattoo Artist- -Wolna grupa Wujków Motocyklowych Łódź- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Julka Opublikowano 7 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2012 Przypomniało mi się jeszcze z rozpoczęcia sezonu, że "kredens" to Gold Wing 0 Cytuj Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafcio Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 mała rzecz która nie wiesz jak sie nazywa-cupideusz albo dinks 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolo Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) Regis, że ci się chciało taki słownik pisać Edytowane 28 Marca 2013 przez Tolo (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kapsel Opublikowano 28 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 banditka - Suzuki Bandit wyzerowany kałdun - koniec paliwa w baku fele/fela - felgi/felga 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi