Skocz do zawartości

Brak wymaganej kategorii

xAdamo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, z góry mówię że jestem niedoinformowany w tym temacie więc dlatego piszę ten post. Troszkę się rozpisałem lecz myślę, że kto będzie chciał mi pomóc to przeczyta i pomoże.

Posiadam motocykl Yamaha MT 125, mieszkam na wsi gdzie raczej nie ma dużego ruchu ulicznego oraz mam 15 lat (za 3 mies). Nie posiadam w ogóle prawa jazdy a wiem, że teraz przy zatrzymaniu jestem uwalony i to porządnie (ja oraz moi rodzice), a jak by sprawa wyglądała gdybym miał prawo jazdy kategorii AM? Byłyby jakieś mniejsze konsekwencje? Bo chyba różni się brak kategorii a brak prawa jazdy ale mogę się mylić. Nie planuje zapuszczać się w miasto albo na jakieś drogi krajowe tylko pośmigać sobie trochę po okolicy i też nie całym vmaxem tylko na spokojnie. Zależy to też pewnie od policjantów którzy mnie zatrzymają, bo jedni mogą mnie nieźle uwalić a drudzy po dłuższej rozmowie odpuścić. Bo w końcu gdybym miał kat. AM to znam przepisy ruchu drogowego i myślę, że inaczej policjanci by też patrzyli. Rozmyślałem nad zarejestrowaniem Yamahy na 50 ale poczytałem trochę, że już lepiej jeździć bez prawka niż ze sfałszowanymi dokumentami.

Więc co myślicie o zrobieniu kat. AM? Konsekwencje się różnią od braku prawa jazdy a braku kategorii? I też chciałbym się zapytać czy policjanci zatrzymują ludzi tak o po prostu gdy jadą radiowozem? Nie chodzi mi tutaj o sytuacje gdy stoją i np. suszą. Kolejne pytanie to czy zawsze przy zatrzymaniu (osoby bez prawka) sprawa trafia do sądu, czy niekiedy tylko grzywna? Czy też może przemęczyć się ten sezon i naprawdę mało jeździć a zrobić sobie prawko A1 na następny sezon? (Mam urodziny na początku lipca to bym sobie zaczął w maju i w lipcu prawko bym miał)

Wiele osób teraz pewnie będzie pisać, że nie umiem korzystać z wyszukiwarki google lecz konkretnych informacji w mojej sytuacji nie znalazłem, nawet na żadnych forach bo w końcu są to świeże przepisy. 

Pozdrawiam

Ja bym podjechał na najbliższy komisariat i opowiedział o swoich  problemach 🤓

motor.gif"Jadąc motocyklem ile się da, w ciągu 5 minut przeżywasz więcej niż inni przez całe życie"

Dobrze przewidujesz: wystarczy wygooglować twój problem i mamy konkretne informacje https://mubi.pl/poradniki/brak-prawa-jazdy-co-grozi-za-jazde-bez-uprawnien/

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/jazda-bez-uprawnien-od-stycznia-zamiast-mandatu-sad-grzywna-od-1500-zl-a-to-nie/3yzq68e

Obecnie nie ma rozróżnienia na osoby posiadające inne kategorie i te bez prawa jazdy w ogóle.

Natomiast co do reszty twojego rozumowania to nie jest już tak dobrze. Zapomniałeś o najważniejszej rzeczy: prawo jazdy to tak naprawdę twoje ubezpieczenie, bo jest warunkiem koniecznym do pokrycia kosztów ewentualnej szkody. Podczas wycieczek po wsi drapniesz zderzak w Mercedesie i zgadnij kto za to zapłaci?

Jeśli pytasz o policję, to drogówka może Cię zatrzymać zawsze. Nie muszą "suszyć", wystarczy że będą chcieli zobaczyć prawo jazdy, którego nie masz. 

Pomysł z rejestracją moto na 50 to już totalna głupota w obecnych czasach, szkoda komentować.

Robić teraz AM bez sensu, bo i tak nie pojeździsz na 125. Pozostaje Ci czekać.

GS500 icon3.png