Skocz do zawartości

Troche muzyki

x10d

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 310
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Scyzer

26

• GroNeX

18

• fuksik96

16

• jaquzie

15

W dniu 1.02.2019 o 10:24, gary napisał:

Ja gram. Na naukę nigdy nie jest za późno. Pewnie, że inaczej niż w wieku lat 10ciu ale znam ludzi co zaczęli po 40tce i są happy. 

Witaj! Post trochę stary, ale przeczytałam, że grasz na gitarze. 

W przyszłym tygodniu jadę odebrać taką ślicznotkę😍Kolega ma dwie, na tej nie gra i pożyczy mi na czas nieokreślony. Orientujesz się może, jaki piecyk do tego cuda kupić na początek? Nigdy nie grałam, choć zawsze chciałam- nie było czasu. Teraz mam okazję wypróbować przed kupnem własnej. Jestem już trochę stara, ale uparta. Może coś z tego wyjdzie

esp-ltd-ec-401-black_1_GIT0014989-000.jpg

Cześć @Katja,

pytanie o piec jest tak samo ryzykowne jak pytanie o to "jaki olej do moto" 😉

Ostatnio ogarniałem podobny temat dla mojego dziecka. Miało być tanio i na próbę, bo nie wiadomo czy to się przyjmie. Nie chciałem inwestować w renomowane i sprawdzone marki/modele. 

Kolega podsunął mi produkty firmy Harley Benton. To tak w zasadzie wyrób własny bardzo popularnego i dobrego sklepu thomann.de
Najpierw kupiliśmy piec do gitary basowej, a po pozytywnym zaskoczeniu wpadł jeszcze wzmacniacz do gitary elektrycznej Harley Benton HB-20R. Jak za te śmieszne pieniądze, można wykręcić z niego fajne brzmienie.
https://www.thomann.de/pl/harley_benton_hb20g.htm

Do kupienia także na popularnych portalach aukcyjnych. Czasem w zestawach z paskiem, kablem itd.

Jeśli mieszkasz w blokach lub chcesz okazać litość domownikom to można do pieca podłączyć słuchawki (wyjście mały Jack) i ćwiczyć :)
Do zestawu potrzebujesz też kabel duży Jack-Jack (Mono) i może ze 2-3 kostki gitarowe. Gitarę nastroisz przy pomocy aplikacji na smartfony np. gString na Android. 

Powodzenia i wytrwałości - warto!

@gary prześlicznie Ci dziękuję za tak wyczerpującą i rzeczową odpowiedź! Kurczę, jutro siadam z rana i zamawiam. Kolega bawi się efektami, polecał mi jakiś interfejs w okolicach 150 Euro, ale mi się to wydaje strasznie skomplikowane jak na początek. Chyba bym nie umiała tego obsłużyć.

Ta gitarka ma dwa humbuckery, do muzyki którą lubię nadaje się idealnie, brzmi naprawdę cudownie, tym bardziej chyba nie trzeba będzie zbyt kombinować z tym dźwiękiem.

Co do strojenia- nie wiem czy to realne, ale chciałabym próbować uczyć się od razu stroić ze słuchu. Pewnie jakoś da się to wypracować? 

Wejście na słuchawki fajna sprawa!  Choć ja w sumie często pracuję na zmiany nocne, będę pewnie katować w takich godzinach kiedy sąsiada nie ma w domu :)

Ja cię kręcę! Ale jestem podekscytowana! Taka piękność mi w łapki wpadnie! Cieszę się jak dziecko :)

W zasadzie to prawie wszystko "da się wypracować" 😉
Jeśli totalnie zaczynasz z gitarą to efekty zostawiłbym sobie na później.

Tak też właśnie pomyślałam z tym interfejsem. Najpierw się muszę nauczyć podstaw. Ale fajnie! Już się nie mogę doczekać! :) myślisz, że mogę zacząć od riffów? Jakaś pentatonika pewnie też byłaby wskazana na dzień dobry? Wykupię sobie chyba parę lekcji. 

Jeszcze raz serdecznie Ci dziękuję! 

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Kiedy DJowi popsuje się mixer 😊

motor.gif"Jadąc motocyklem ile się da, w ciągu 5 minut przeżywasz więcej niż inni przez całe życie"

• 5 miesięcy temu...

Łódzki raper Basti dalej w formie 💪👍

Tak to kiedyś było w naszym mieście

Edytowane przez Wojtas (wyświetl historię edycji)

motor.gif"Jadąc motocyklem ile się da, w ciągu 5 minut przeżywasz więcej niż inni przez całe życie"

• 1 rok później...