Skocz do zawartości

Troche muzyki

x10d

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 310
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Scyzer

26

• GroNeX

18

• fuksik96

16

• jaquzie

15

• 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...

Fajny Nightwish ;)

A kolegów niżej, wyobrażam sobie na występach na zlocie motocyklowym :rock:

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

• 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...
  • 2 miesiące temu...
  • 7 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Piątek, piąteczek, piątunio! 😁

https://www.spisperfum.pl - lista odpowiedników perfum FM Group

http://www.motostat.pl/user_images/32712/icon3.png - Suzuki GSX750F K6
http://www.motostat.pl/user_images/35804/icon3.png - Yamaha XC125TR

http://www.motostat.pl/user_images/73564/icon1.png - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D Long

• 3 miesiące temu...

Ja gram. Na naukę nigdy nie jest za późno. Pewnie, że inaczej niż w wieku lat 10ciu ale znam ludzi co zaczęli po 40tce i są happy.

W celu uniknięcia błędów - polecałbym nauczyciela. Raz w tygodniu, resztę robisz sam ćwicząć. Piano, a gitara to kosmos. GItara dużo łatwiejsza ale piana bym nie skreślał. 
Youtube pełen jest fajnych filmów, z teorią i praktyką itd. ale Youtube nie powie Ci, że źle siedzisz, że źle trzymasz gitarę, zginasz palce itd. 🙂

Zachęcam Cię do grania. Muzyka i muzykowanie to piękna sprawa. Gdybym mógł, wolałbym zawodowo grać niż programować 😉

@trst to ja ci odpowiem jako dinozaur który naukę gry rozpoczął po 40. Oczywiście że się da i oczywiście że jest sens, tylko trzeba pamiętać że nikt po roku ani po 2 nie zostanie wirtuozem. Nauka gry na jakimkolwiek instrumencie to długotrwały proces wymagający systematyczności. Co do wyboru instrumentu to sytuacja jest podobna do wyboru motocykla to znaczy musi cie kręcić gra na tym instrumencie którego będziesz się uczył. Pytanie o naukę na własną rękę vs nauczyciel to zdecydowanie tak jak gary napisał nauczyciel, samemu jest o wiele trudniej zachować systematyczność oraz popełnia się głupie błędy, dodatkowo nauczyciel będzie ci podsuwał utwory o dopasowanym poziomie trudności do aktualnych umiejętności.

Ja zacząłem od keybordu kupionego za niewielkie pieniądze na olx koszt nie przekroczył kwartalnego wynajmu a instrument posłużył ponad rok.

Kiedyś grałem prawie zawodowo i usłyszałem jedną rzecz, że muzyk w większości przypadków zostaje alkoholikiem 😎

Co do stwierdzenia, że gitara jest "łatwiejsza" od pianina się nie zgodzę gdyż próbowałem jednego i drugiego i gitara mnie przerosła 😉

Chociaż zostałem przy akordeonie i nie żałuję dla mnie jeden z najpiękniejszych brzmień ... trochę "odczarowany" przez Wyrostka.

Muzyka rozwija nie tylko palce ale również dobre ćwiczenie dla muzgu😁

Graj ucz się a niejedna panna będzie wzdychać do Ciebie w rytm muzyki a i jeszcze kiedyś może dzieci zarazisz i będą również chciały się uczyć.

• 4 tygodnie później...
  • 5 miesięcy temu...

Czy ktoś uczył sie może gry na instrumencie w późniejszym wieku? Sam zastanawiam się czy jest to mozliwe. Mianowicie od zawsze chciałem nauczyć się gry na perkusji. Ale nie było czasu, pieniędzy, potem miejsca.

Aktualnie jestem już pod 30stkę i zastanawiam się czy uczyć się gry. https://drumstore.pl/pl/

Lepiej samodzielnie ćwiczyć czy wziąć sobie kilka zajęć z instruktorem? 

Edytowane przez Pitrx (wyświetl historię edycji)

Zależy na jaki efekt tej nauki liczysz, ja po czterdziestce zacząłem naukę gry na klawiszach i mam z tego sporo frajdy ale nie oczekuje jakiś spektakularnych efektów, tak po prostu umieć cos zagrać. Natomiast czy na samouka czy z nauczycielem odpowiem ci że zdecydowanie z nauczycielem, po pierwsze większa mobilizacja do ćwiczeń, a po drugie sam będziesz popełniał masę błędów na które nikt ci nie zwróci uwagi.

10 godzin temu, Pitrx napisał:

Czy ktoś uczył sie może gry na instrumencie w późniejszym wieku?

Ja również dołożyłem piano w wieku 34. Co prawda wcześniej grałem już na gitarze i bębnach więc podstawy teorii muzyki jakieś tam mam.

Patrząc po sobie i swoich znajomych, śmiało stwierdzam, że to jak najbardziej wykonalne. Oczywiście na poziom światowego mistrzostwa trochę już późno ale do grania dla siebie lub we własnym zespole to nigdy nie jest za późno. Podpisuję się pod postem kolegi @salat - tylko z nauczycielem - zwłaszcza początki. Oglądanie materiałów video nie wyłapie u Ciebie złego dosiadu, pozycji, układu rąk... nawet same pałki można trzymać źle :)

Potem postępy zależą już nie tak bardzo od Twojego wieku (czy to nie super?) tylko od tego ile ćwiczysz, a ćwiczyć nie zawsze musisz z prawdziwym zestawem. Pałki, pad i metronom Twoim cichym i najlepszym przyjacielem.

Gorąco zachęcam do spróbowania i nie poddawania się! Początki wszystkiego są trudne - nawet na moto 😉

Edytowane przez gary (wyświetl historię edycji)

• 1 rok później...